YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ “TÜRKÇE YAZ OKULU” ÖĞRENCİLERİ, PROF. DR. ERHAN TABAKOĞLU’NU ZİYARET ETTİ

Trakya Üniversitesi ile Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde gerçekleştirilen, Türkçe öğrenmeyi ve Türkiye’yi yakından tanımayı isteyen dünya gençlerini buluşturan “Türkçe Yaz Okulu” programı kapsamında Türkiye’ye gelen öğrenciler, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nu ziyaret etti. 26 Temmuz 2018’de gerçekleşen ziyarette, yabancı öğrencilere, Trakya Üniversitesi Dil Eğitimi Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ramadan Doğan ve Öğr. Gör Cüneyt Nur eşlik etti.

Ziyarette konuşma dili ağırlıklı olarak Türkçe olurken, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve öğrenciler arasında keyifli bir sohbet gerçekleşti. Öğrencileri “Türkiye’ye, Edirne’ye ve üniversitemize hoş geldiniz.” diyerek selamlayan Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu konuşmasına, “Dünyanın dört bir yanından gelen ve güzel Türkçemizi üniversitemizde öğrenen siz değerli öğrencilerimizi ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Burada hem dil eğitimi alacaksınız hem de kültürümüzü tanıyacaksınız. Edirne bunu yapmak için çok özel bir şehir. Osmanlı’ya başkentlik yapmış, 8 bin yıllık geçmişe ve birikime sahip, Selimiye Cami, Avrupa’nın 2. Büyük Sinagogu ve aktif olan birçok Kilisesi ile çok kültürlü yapıya sahip bir kent. Sadece Edirne’ye değil Türkiye’ye baktığınızda da aynı şeyi görürsünüz. Farklı dil, din, ırktan ve birçok kültürden insanı barındıran Türkiye, pek çok farklı milletten insanın, uyum içinde birlikte yaşadığı bir ülke. Dünya üzerinde herhangi bir millet, başı sıkıştığında her zaman bu topraklarda nefes aldı. Yahudiler ülkelerinden kovulduklarında Osmanlı İmparatorluğu onlara kucak açtı, günümüzde Suriye, Irak, Kafkaslar, Orta Asya ve Balkanların pek çok ülkesinde, bir karışıklık ve düzensizlik olduğunda, ülkemiz kapılarını sonuna kadar açıyor, misafirlerimiz Türkiye’yi de bir anavatan gibi kabul ediyor. Hepimiz Adem’in çocuklarıyız. Ekmek, su ve toprak hepimize yeter. Bizim için her zaman barış ve kardeşlik önde gelir. Sizler gibi farklı milletlerden ve kültürlerden gelen kardeşlerimizi bir arada ağırlamaktan mutluyuz. Ziyaretiniz için tekrar teşekkür ediyorum. ” diyerek devam etti. Öğrencilerin nereden geldikleri, hangi bölümde okudukları ve gelecekteki planları üzerine konuşulan ziyaret, Rektörlük binası önünde toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.

Yunus Emre Enstitüsü ayrıca, Trakya Üniversitesi’nde Türkçe eğitimi alan yabancı öğrenciler için, dil eğitiminin kültür, sanat ve gezi faaliyetleriyle birleştirildiği, Türkiye ve Edirne’nin sosyal ve kültürel değerlerinin tanıtıldığı aktiviteler de düzenledi. Öğrenciler, şehir gezisiyle başladıkları programda, kent mutfağına ait pek çok lezzeti deneyimleyerek Edirne’nin yemeklerini tanıdı. Trakya Üniversitesi Meriç Kenarı Sosyal Tesisleri’nde atölye çalışmalarına katılarak Edirne Ciğeri yapımını öğrenen yabancı öğrenciler, hazırladıkları yemeklerin tadını çıkardı. Meriç Kenarı Sosyal Tesisleri’nde yaşadıkları deneyimden hayli keyif alan öğrenciler, organizasyon süresince birçok kez tesislerin misafiri oldu. Selimiye Cami, Sultan 2. Bayezid Külliyesi, Edirne Büyük Sinagogu, Bulgar Kilisesi gibi tarihi yapıları gezen öğrenciler, İl Kültür Müdürlüğü’nün misafiri olarak Yazma Eserler Kütüphanesi’ni ziyaret etti. Öğrenciler, program dahilinde mis meyve sabunu yapımı, ebru sanatı, ahşap süsleme çalışması, Türk Halk Oyunları gösterisi, temsili kına gecesi, halk müziği dinletisi, Hacivat ve Karagöz gösterisi, Türk Sineması’na ait film gösterimleri ve Türk el sanatları atölye çalışmalarına katılarak Türk kültürünü yakından tanıma fırsatı buldu.

2010 yılından bu yana her yaz gerçekleştirilen Türkçe Yaz Okulu programı hakkında bilgi veren Trakya Üniversitesi Dil Eğitimi Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ramadan Doğan, “Öğrencilerimize Türkçe öğretmenin yanı sıra öğrenimlerini içtenlik, memnuniyet, huzur ve bağlılık duygularıyla tamamlamalarını ve ülkelerine de bu duygularla dönmelerini amaçlıyoruz. Düzenlediğimiz eğitimler ve sosyal-kültürel faaliyetler sayesinde Türk kültürünü ve Türk insanını yabancı öğrencilerimize tanıtıyor, onların üniversitemiz öğrencisi olması için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bununla birlikte öğrencilerimizin ülkelerine döndüklerinde, ülkemiz ve insanımız hakkında güzel şeyler söylediklerine inanıyor ve üniversitemiz ve ülkemiz için gönüllü kültür elçileri olmalarını sağlamaya çalışıyoruz.” dedi.

Türkçe Yaz Okulu öğrencileri, programın son haftasında Trakya Üniversitesi Enez Sosyal Tesisleri’nde misafir olduktan sonra İstanbul’u keşfedecek ve ardından bir kapanış organizasyonuyla Türkiye’ye veda edecek.

Bu içerik 27.07.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 2074 kez okundu.