ÜNİVERSİTEMİZDEN YURT DIŞINDA ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİ ANMA GÜNÜ ETKİNLİĞİNE KATILIM

Kırcaali Türk Kültür ve Sanat Derneği (TÜRKSAD) ve Ömer Lütfi Kültür Derneği tarafından 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü etkinlikleri kapsamında 19 Mart 2018 tarihinde Kırcaali Ömer Lütfi Kültür Derneği Salonu’nda “Çanakkale Şehitlerini Anma” etkinliği gerçekleştirdi. Etkinliğe Filibe Başkonsolosluğu Muavin Konsolos Volkan Tanyıldız, Filibe Ticaret Ataşesi Mehmet Ali Erdem, Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, Kırcaali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, Ömer Lütfi Kültür Derneği Başkanı Seyhan Mehmet, Ömer Lütfi Kültür Derneği Müdürü ve TÜRKSAD Derneği Başkanı Müzekki Ahmet ile şehit ve gazi yakınları, siyasi parti ve STK temsilcilerinin yanı sıra Üniversitemiz Balkan Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üys. Sabri Can Sannav ve Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Arş. Gör. Erhan Vatansever konuşmacı olarak katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan etkinlikte Kırcaali Müftüsü Beyhan Mehmet, başta Çanakkale şehitlerimiz olmak üzere tüm şehitlerimiz ve askerlerimiz adına dua okudu.

Açılış konuşmalarının ardından Çanakkale Savaşı ile ilgili bir  konferans gerçekleştiren Balkan Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üys. Sabri Can Sannav, “Çanakkale Zaferi, üzerinden 103 yıl geçmiş olmasına rağmen yankıları halen devam eden, Türk milletinin azim ve kararlılığını ortaya koyan ve bunu bütün dünyaya gösteren eşsiz bir zaferdir. Bu zafer, bütün başarısızlıkları bertaraf eden ve daha önce yaşananların Türk milleti üzerindeki olumsuz etkilerini silen bir dönüm noktasıdır. Topraklarımız üzerinde hayal kuranlara ve kuracaklara önemli ve büyük bir ders verildiği zaferdir. Tarihimiz Çanakkale Zaferi gibi nice başarılarla doludur. Ancak bu başarılar pek çok zorluklar çekilerek kazanılmıştır. Bizler, bugünlere zorlu mücadeleler neticesinde gelindiği bilincini yitirmemek ve üzerimize düşen sorumluluğu her daim yerine getirmek durumundayız. Bu sebeple, Çanakkale Cephesi’nde ve diğer cephelerde şehit düşmüş askerlerimiz başta olmak üzere vatanı için şehit düşen tüm kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyor, kendilerine Allah’tan rahmet diliyorum.” dedi.

Arş. Gör. Erhan Vatansever konuşmasında I. Dünya Savaşı ve Çanakkale Muharebelerinde Bulgaristan’dan ve özellikle de Kırcaali Bölgesi’nden tespit ettikleri şehitler ile ilgili bilgi verdi. Bulgaristan’dan ve çoğunun Kırcaali bölgesinden olan 222 şehit tespit ettiklerini belirten Arş. Gör. Erhan Vatansever, daha nice şehitlerin isimlerinin bilinmediğine vurgu yaptı. Vatansever, “En çok 55 kişi olmak üzere Çanakkale’de şehit verdik. Daha sonra bunu Romanya Cephesi takip ediyor. Şehit verdiğimiz cepheler arasında Kafkas Cephesi, Filistin Cephesi, Kut'ül Amare Cephesi bulunuyor. Sadece bunlarla da kalmıyor. 57. Alayımız kahramanlık yazıyor ve hepsi şehit düşüyor. 57. Alay Komutanı Hüseyin Avni Bey Makedonyalıdır, Balkan Türküdür. O dönemde Birinci Dünya Savaşı’nda Mekke ve Medine müdafaası kahramanı Fahrettin Paşa Rusçuklu, Bulgaristan Türküdür. Başta Mustafa Kemal Atatürk, Balkan Türküdür.” dedi.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından Kırcaali Türk Kültür ve Sanat Derneği (TÜRKSAD) ve Ömer Lütfi Kültür Derneği tarafından Dr. Öğr. Üys. Sabri Can Sannav’a ve Arş. Gör. Erhan Vatansever’e teşekkür belgesi takdim edildi.

Bu içerik 21.03.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 787 kez okundu.