ÜNİVERSİTEMİZDE KARMAŞIK SİSTEMLERİ ANLAMAK VE BİR SOSYAL DENEY KONULU KONFERANS GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenen ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülistan Çiğdem Yalçın’ın konuşmacı olarak katıldığı “Karmaşık Sistemleri Anlamak ve Bir Sosyal Deney” isimli konferans 05 Nisan 2018 tarihinde Mühendislik Fakültesi’nde gerçekleştirildi. Konferansa, Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Yılmaz Çan, Fen Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Şevket Erol ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferans açılışında konuşan Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Timarcı, “Karmaşık Sistemleri Anlamak ve Bir Sosyal Deney başlığı ile düzenlediğimiz konferansımıza konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Fizik Bölümü’nden Doç. Dr. Gülistan Çiğdem Yalçın, ‘Kaos ve Karmaşık Sistemler’in Fiziği’ üzerine çalışmaları ile uluslararası boyutta ses getiren, Dünya’nın en prestijli araştırma merkezlerinden Santa Fe Enstitüsünden davet alan ve Nobel Ödüllü Fizikçi Prof. Dr. Murray Gell- Mann ile çalışan alanında yetkin ve saygıdeğer bir isim. Doç. Dr. Yalçın’ın, Londra Queen Mary University’den Avrupa Fizik Derneği (EPS) Nonlineer Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Christian Beck ile yaptığı çalışma bilim dünyasının saygın dergilerinden olan Nature-Scientific Reports’da yayınlandı. Doç. Dr. Yalçın’ın ayrıca İstatistik Fizik dalında çok önemli çalışmalara imza atmış Prof. Alberto Robledo ile ‘Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America’ Dergisi‘nde yayınlanan karmaşıklık; kaos, düzensizlik ve doğrusal-olmama kavramlarıyla ilişkili ‘Incidence of Q-Statistics in Rank Distributions’ başlıklı bir çalışması var. Davetimizi kabul ederek bizleri bu konuda aydınlatacak Doç. Dr. Öğr. Üyesi Gülistan Çiğdem Yalçın’a ve konferansın düzenlenmesinde desteği olan Mühendislik Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Yılmaz Çan ile Fen Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Şevket Erol’a teşekkürlerimi sunarım.” dedi.

Doç. Dr. Çiğdem Yalçın, konferansta karmaşık sistemler üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda disiplinler arası bir bilim olan karmaşıklık bilimi ile karmaşık sistemlerin tanımı, yapısı, davranış biçimleri ve bu sistemleri anlamak için geliştirilmekte olan teknikler hakkında bilgiler verirken karmaşık sistemlerin mikro dünyadan kozmosa kadar karşımıza çıkabilecek örnekleri üzerinde durdu. Doç. Dr. Çiğdem Yalçın ayrıca, karmaşık sistemler üzerinde çalışmak ve karmaşıklık teorisinin disiplinler arası çalışılmasını ayrı bir kavram olarak yaymak için kurulan Santa Fe Enstitüsünün kurucularından olan Nobel Ödüllü Fizikçi Prof. Dr. Murray Gell-Mann’ın ile gerçekleştirdiği karmaşık sistemlerin istatistik fiziği konusundaki ortak çalışmaları üzerine bilgiler verdi.

Doç. Dr. Çiğdem Yalçın, “Benim de üzerinde çalıştığım Karmaşık Sistemler İstatistik Fiziği, henüz tamamlanmamış ve hâlâ geliştirilmeye açık bir konu. Çünkü karmaşık sistemler Klasik Fizik veya Kuantum Fiziği gibi tamamlanmış bir teorisi ve yazılmış bir kitabı olan bir konu değil. Hâlâ çok sayıda açık problemi olan ve her geçen gün literatürü veriler ile güncellenen bir konu. En önemli özelliği ise disiplinler arası olmasıdır. Ben bir fizikçi olarak Karmaşık Sistemler ve İstatistik Fiziği üzerine çalışırken bunu ekibime ya da kozmik ışınlara da uygulayabiliyorum. Farklı disiplinlerden olanlar çalışmalarında karşılaştıkları karmaşık davranışları farklı bir gözle analiz edip konularında açık bir problemi çözebilirler. İdeal sistemlerin tıkandığı noktada üzerinde çalıştığımız bu doğrusal olmayan bilim devreye giriyor. Öyle ki geleceğin bilimi olarak doğrusal olmayan bilim görülüyor. Çünkü karmaşık sistemlerin mikro dünyadan cosmoslara, sağlık bilimine ve ekonomiye gibi pek çok alanda karşımıza çıkan bir yapı olduğunu görüyoruz. Son olarak dünyamıza yeniden bir Albert Einstein, Isaac Newton gelecekse bunun bu karmaşık sistemler konusundan geleceğine dair Prof. Dr. Murray Gell-Mann’ın bir iddiası vardır.” dedi ve sunumlarının ardından konferans sona erdi.

 

 

Bu içerik 09.04.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 1106 kez okundu.