TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU’NDAN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NE ÖNEMLİ BAĞIŞ...

Trakya Üniversitesi Hastanesi, sağlık hizmetlerinde önemli bir yeniliğe daha imza attı. Güçlü kadrosu, teknolojik altyapısı, modern cihazları ve 1.100 yatak kapasitesiyle Balkanlar’a ve tüm bölgeye kaliteli sağlık hizmeti sunma misyonuyla, iyileştirme ve yenileme çalışmalarında önemli mesafe kat eden Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (Hastane) inovatif fikirlerle birleşen yeni bir gelişme yaşandı. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’na (TİSK) bağlı olarak faaliyet gösteren “Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı”, Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı’na, hasta sağlığı konusunda çığır açan “SPY Floresans Görüntüleme Sistemi” cihazını bağışladı.

Tıbbın en ileri teknolojilerine dayalı mikrocerrahi alanında yetişen cerrahların eğitim almalarını sağlamak, bilimsel araştırmaları desteklemek, geliştirmek ve yeni merkezlerin açılmasını sağlamak amaçlarıyla Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, Konfedarasyona Üye İşveren Sendikaları ve Türk iş camiasının önde gelen şirketleri tarafından 12 Temmuz 1985’te kurulan “Mikro Cerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı” tarafından yapılan bağış ile Trakya Üniversitesi Hastanesi’ne ileri bir görüntüleme teknolojisi kazandırılmış oldu. Florasan ışıktan yararlanarak plastik cerrahiden onkolojik ve genel cerrahiye kadar mikrocerrahinin olduğu her alanda operasyonların başarısını ameliyat sırasında göstermeye ve geriye dönük müdahalede bulunmaya imkân sağlayan cihazla, Trakya Üniversitesi Hastanesi bünyesinde hastalara daha ileri sağlık hizmeti sağlanacağı gibi alanında uzman hekimlerin yetişmesine de önemli katkılar sunulacak.

Mikrocerrahi ameliyatlarında operasyon alanının, kan dolaşımının, dokunun ya da organın canlı kalması gibi hayati fonksiyonların izlenmesinde önemli rol oynayan “SPY Floresans Görüntüleme Sistemi”, Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde düzenlenen protokolle Trakya Üniversitesi’ne bağışlandı. Trakya Üniversitesi Hastanesi Plastik-Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı’na, Türkiye İşverenler Sendikası Konfederasyonu (TİSK) Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı (MRV) tarafından bağışlanan yüksek maliyetli SPY Floresans Görüntüleme Sistemi için Trakya Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği’nde düzenlenen törene, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, TİSK Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Türker Özkan, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. H. Ahmet Tezel, Trakya Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Abdullah Taş, Başhekim Yardımcıları Prof. Dr. Gündeniz Altay, Prof. Dr. Tevfik Aktoz ve Prof. Dr. Enis Uluçam, Trakya Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Sezgin, Hastane Müdürü Nevzat Üstün, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi A.B.D. Başkanı Prof. Dr. Erol Benlier ve Dr. Öğr. Üyesi Dağhan Dağdelen katıldı.

Mikrocerrahi operasyonlarının başarılı olup olmadığının ameliyat esnasında takip edilebilmesinde ileri teknoloji desteği sağlayan cihazın Trakya Üniversitesi’ne bağışında Mikrocerrahi ve Rekonstrüktsiyon Vakfı adına önemli rol oynayan ve Mikrocerrahi/El Cerrahisi alanında tanınmış uzmanlardan olan Prof. Dr. Türker Özkan törende yaptığı konuşmada şu bilgilere yer verdi: “Türkiye İşverenler Sendikası Konfederasyonu (TİSK) Mikrocerrahi ve Rekonstrüktsiyon Vakfı, özellikle iş kazası geçirmiş ve acil mikrocerrahi uygualamaları gerektiren işçilerin en üst düzeyde tıbbi hizmet alabilmeleri ve Rekonstrüktif Mikrocerrahi alanında ülkemizde yapılacak tüm bilimsel araştırmalara, eğitim ve uygulama çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla 1985’te kuruldu. TİSK Mikrocerrahi Vakfı, mikrocerrahi uygulamaların gerektiği acil iş yaralanmalarının en iyi şekilde tedavisine ve ülkemizde bu sorunların hafifletilmesine katkıda bulunmayı hedefliyor. SPY cihazı ile uygulanabilen Floresan Görüntü Rehberli Cerrahi, günümüzde dünyada hızla genişleyen bir alan olup, hassas, hatasız ve güvenli cerrahi uygulamalara olanak sağlıyor. Özellikle uzuv kayıplarının ardından gerçekleşen mikro cerrahi ameliyatlarında bu cihaz önemli başarı elde ediyor. Önceden ölü dokunun seviyelerini beklemek için rengine, ısısına bakıyorduk. Bunun için de yaklaşık bir hafta bekliyorduk. Bu cihaz sayesinde bu süre ortadan kalkıyor. Ameliyat sırasında bile o parçaların hangisinin yaşadığını, hangi damarın beslendiğini tespit edebiliyoruz. Hasta ameliyattan çıkmadan yeniden müdahale etme şansı oluyor. Bu yöntem, cerrahın vizyonunu gerçek zamanlı olarak artıracak ve onları karanlıkta aydınlatan bir fener olacak.”

Prof. Dr. Türker Özkan ayrıca, Trakya Üniversitesi ile yapılan bu bağış protokolünün bir başlangıç olduğunu, bundan sonraki süreçte ortak çalışmaların giderek artacağı mesajını verdi.

Bağış kapsamında düzenlenen protokol töreninde konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Prof. Dr. Türker Özkan’a yaptıkları cihaz bağışından dolayı teşekkür ederek, “Trakya Üniversitesi Rektörü olarak değerli Başhekimim, Dekanım ve Hastanemizin Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı adına büyük minnettarlık duyduğum bir an yaşadığımı ifade etmek isterim. Bölgemize ve Balkanlar’da çok geniş bir coğrafyada yaşayan büyük bir kitleye önemli sağlık hizmeti veren bir kurum olarak böyle ileri teknolojilerle donatılmış bir cihazın envanterimize katılmış olması son derece önemli. Bu cihaz, genel cerrahiden organ nakillerine, kalp-damar cerrahisinden ortopedik cerrahiye kadar multidisipliner yaklaşımlarda kullanılacak ve mikrocerrahi operasyonlarının başarılı olup olmadığı ameliyat anında tespit edilebilecek. Bu sistemle, Türkiye’nin ve Balkanlar’ın dört bir yanından gelen hastalarımıza daha ileri sağlık hizmeti sunabilecek ve değerli akademisyenlerimizle öğrencilerimizin araştırma ve çalışmalarına önemli katkılar sağlayabileceğiz. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı’nın çok değerli gayeleri ve başardığı çok güzel işler var. İnsan onuruna yakışan bir yaşam sağlamak gibi çok ulvi bir amaca hizmet ediyorlar. İnsanlık adına çok önemli bir gururu yaşattıklarını düşünüyorum. Tüm Vakıf üyelerine en kalbi duygularımla sevgi ve selamlarımı iletiyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından bağışı yapılan cihaza ilişkin Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve TİSK Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Türker Özkan arasında teslim tutanağı imzalandı. Cihaz bağış töreni, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun Prof. Dr. Türker Özkan’a teşekkür plaketi ve hediye takdiminin ardından sona erdi.

Trakya Üniversitesi Hastanesi Plastik-Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erol Benlier de imza töreninin ardından, SPY Floresans Sistemi’nin klinik envanterlerine katılmasına ilişkin açıklamalarda bulunarak, “Mikrocerrahi ameliyatlarında komplikasyonları önemli ölçüde azaltacak teknoloji ile daha üst seviyede ameliyat başarısı elde edebileceğiz. Kan dolaşımı, dokunun ya da organın hayati fonksiyonlarını sürdürebilmesi için son derece önemli olan cihaz sayesinde operasyon sırasında ya da sonrasında çok kısa sürede gerçek zamanlı izlemler gerçekleştirebileceğiz. Ayrıca meme kanseri sonrası alınan meme dokusunun yeniden oluşturulması için kliniğimiz bünyesinde gerçekleştireceğimiz meme rekonstrüksiyonu ameliyatlarında, bu cihazın kullanılabilecek olması hasta memnuniyetinin artması açısından oldukça önemli bir gelişme olacak. Kliniğimize önemli nitelik ve değer katacak bir cihaz. Emeği geçen herkese derin şükranlarımızı sunuyoruz.” dedi.

Törende ayrıca, sistemi üreten Novadaq Teknoloji Firması’nın tek Türkiye Distribütörü olan KİYPO Yüksek Teknoloji Sağlık Sistemleri A.Ş. yetkilisi Volkan Uyanık, gerçekleştirdiği sunumla SPY Floresans Görüntüleme Sistemleri’ne ve bağışı gerçekleşen cihaza ilişkin şu bilgileri verdi: ''SPY, florasan ışıktan yararlanarak dokulardaki ve organlardaki beslenmeyi, kan dolaşımını, dokulardaki lenf yollarını ve lenf yollarının boşandığı lenf nodları ile bazı onkolojik cerrahilerde, tümör ve tümör çevre dokusunu göstermek gibi geniş perspektifte kullanıma sahip. Cihazın, mikrocerrahide yaygın olarak kullanılması; doku ve organların bir ameliyat sırasında beslenmesinin bozulup bozulmadığı, kanlanmasında bir sorun olup olmadığı gibi hayati fonksiyonların gerçek zamanlı görünmesine imkân sağlaması olarak ifade edilebilir. Portable oluşu ile başta ameliyathane olmak üzere acil serviste, polikliniklerde ve hastanenin daha pek çok noktasında kolaylıkla kullanılabilecek, zararlı ışın yaymayan ve uzun yıllardan beri sağlık alanında kullanılan florasan boyanın vücuttaki yansımasından yararlanan, dünyada yaygın kullanılan bir teknoloji. Mikrocerrahi kliniklerinde, plastik cerrahi kliniklerinde kliniklerde kullanabiliyor. Hastane Plastik-Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi, Mikrocerrahi Kliniği tarafından yapılan replantasyonlarda, el ve parmak kopuklarında, uzuvların operasyonları sırasında ve sonrasında hastaya müdahale ve takip yapılırken organ ve dokunun canlılığı ile dolaşım ve beslenmesinin durumunun uzman ekiplerce anlaşılmasına imkân sağlayan önemli bir sistem.”

Bu içerik 11.01.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 1266 kez okundu.