TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE "ENGELLİLERİN KENT HAKKI" ELE ALINDI

Trakya Üniversitesi, engellilerin kent hakkının ele alındığı bir seminere ev sahipliği yaptı. Trakya Üniversitesi Edirne Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen seminer, Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selda Çağlar’ın moderatörlüğünde Dr. Berfu Güley Gören Soares’in anlatımıyla gerçekleşti.

Farklı disiplinlerden ve sivil toplum örgütlerinden temsilcilerin katılımıyla gerçekleşen çevrimiçi seminerde, Prof. Dr. Selda Çağlar engellilerin insan haklarının tarihini zaman içerisinde değişen yaklaşımlarla ortaya koydu. Sırasıyla dini yaklaşımı, hayırseverlik yaklaşımını, tıbbi yaklaşımı ve son olarak sosyal yaklaşımı açıklayan Çağlar, son yaklaşımın kişilerin esas olarak toplumsal yapıların tamamen yeti yitimi yaşamayan bireylere göre düzenlenmesinden kaynaklanan bir engel yaşadığını savunduğunu belirterek “Yani engellilik toplumdan kaynaklanan bir durum ve kamusal mekân ve hizmetlerin tasarımı da bu anlamda önemlidir. Sosyal model engelli haklarına gidişin önemli bir basamağıdır, çünkü insan haklarının anlaşılmasına yol açmıştır. Bu açıdan kent içerisinde engellilerin erişilebilirliğinin düzenlenmesinin çok önemli” diyerek sözü Dr. Berfu Güley Gören Soares’e devretti.

Dünya üzerinde ciddi bir engelli nüfusunun olduğunu ifade eden Dr. Berfu Güley Gören Soares, artan engelli nüfusunun nedenleri arasında tıp alanında yaşanan gelişmeleri örnek gösterdi. Engelli bireyler yerine ‘engellenen’ bireyler kavramını kullanmayı daha uygun bulduğunun altını çizen Gören Soares “Engelli birey bir duyusal veya uzuvsal yeti kaybı yaşıyor olabilir ama bu durumu daha da zor hale getiren kentsel mekândaki tasarımlar, kentsel mekânda varolan engellerdir. Kentsel tasarımda erişilebilirliği kentin tüm ‘engellenen’ kesimlerini içerecek bütünlüklü bir anlayışla planlamak gerekmektedir.” dedi ve bu anlamda Mimar Ronald L. Mace’in “evrensel tasarım” ilkelerini açıklayarak, kentsel tasarımda bütünlüğün herkesin yaşamını kolaylaştıracağını vurguladı.

Dr. Berfu Güley Gören Soares, Evrensel Tasarım ilkeleri arasında “esneklik” ilkesinin kentsel tasarıma uygulanmasının birbirinden farklı bedensel ve zihinsel yetilere sahip yurttaşların ortak kullanımı için önemini vurguladı. Çeşitli ülkelerden engellilerin kent hakkı ihlallerine ve erişilebilir tasarım örneklerine görsellerle yer veren Dr. Gören Soares, engellilerin kent hakkı için verilecek mücadelenin çok yönlü olması gerektiği ve kültürel dönüşümü de içermesi gerektiğinin altını çizerek konuşmasını sonlandırdı.

Bu içerik 27.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 372 kez okundu.