TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İŞİTME ÇALIŞMALARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ’NDEN ULUSLARARASI PATENT VE İŞİTSEL FREKANS SEÇİCİLİĞİ İÇİN YENİ BİR HİPOTEZ

Trakya Üniversitesi Uluslararası İşitme Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Prof. Dr. Cem Uzun ve Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Erdoğan Bulut’un koklear implantta spatial seçiciliği ve konuşmayı ayırt etmeyi artırmak için geliştirdikleri elektrot frekans kodlama yöntemi ile klinik çalışmalarının yapıldığı İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Odyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ataş ve Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Eyyüp Kara “Koklear İmplantta Spatial Seçiciliği Ve Konuşmayı Ayırt Etmeyi Artırmak İçin Yeni Bir Elektrod Frekans Kodlama Yöntemi” başlıklı buluş ile Avustralya Patent Enstitüsünden Uluslararası Patent (Application Number: 2017413679) aldı.

Buluş; insan kulağının farklı frekanslardaki seslerin birbirinden nasıl ayırt ettiğini açıklayan teorilerin yetersiz olması, işitme ölçüm cihazları ve işitmede yardımcı protezlerin (koklear implantlar, işitme cihazları vb.) verimliliğin istenen düzeyde olmaması temel problemleri ile iç kulakta farklı frekanslara sahip seslerin birbirinden ayırt edilmesini yeni bir mekanizma ile açıklamaktadır. Bu mekanizmanın işitme teorilerinin ve buna bağlı olarak geliştirilen işitme teknolojilerinin temel çalışma prensibini değiştirme potansiyeli bulunmaktadır. Buluş ayrıca; %60-70 verimle çalışan işitmeye yardımcı protez cihazların (özellikle koklear implantlar) temel çalışma prensibini değiştirmeyi, onları daha verimli hale getirmeyi, spatial seçiciliği ve konuşmayı ayırt etmeyi artırmak için yeni bir elektrot frekans kodlama yöntemi ile ilgilidir.

Uluslararası inceleme neticesinde kabul edilen bu patentin, işitme teknolojileri bakımından dünyanın lider ülkelerinden biri olan Avustralya’dan alınmış olmasının da ayrı bir önemi vardır.

Kuruluşunun ikinci yılında ikinci patentini alan ve Türkiye’de alanında tek uygulama ve araştırma merkezi olan Trakya Üniversitesi Uluslararası İşitme Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (uluslararası ismi ile Mirko Tos Ear & Hearing Research Center) bünyesinde KBB uzmanları, odyologlar ve fizyologların yanı sıra biyofizikçi, moleküler biyolog ve genetikçiler, bilgisayar ve elektronik mühendislerini ve fizikçileri de barındırmaktadır. Merkezin ana amacı alanında yerli ve milli üretimi gerçekleştirmek için çaba harcamak ve ülkemizdeki araştırmacıları bu yönde çalışmalar yapmak için multidisipliner çalışmaya teşvik etmektir. Merkezin alınmış iki patentinin yanı sıra halihazırda uluslararası incelemesi devam eden bir patent başvurusu ve iki yeni patent başvurusu hazırlığı vardır. Ayrıca merkeze Türk ve yabancı birçok önemli bilim insanı danışmanlık yapmaktadır.
Bu içerik 01.12.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 468 kez okundu.