TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİNDEN AKCİĞER KANSERİ’NE MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM

Trakya Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mert Saynak’ın üyesi olduğu, kurulduğu günden bu yana düzenlediği bilimsel toplantılarla adını her geçen gün daha fazla duyuran Türk Radyasyon Onkolojisi (TROD) Derneği, “Multidisipliner Akciğer Kanseri Kursu” başlığıyla önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Prof. Dr. Mert Saynak’ın Başkanı olduğu Torasik Onkoloji Çalışma Grubu tarafından düzenlenen ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Koçak’ın eğitici olarak katıldığı kurs, camianın saygıdeğer isimlerinin katkısı, yurt içi ve yurt dışında faaliyet gösteren uzman hekimlerin katılımıyla İstanbul Radisson Blu Hotel’de gerçekleşti. Ülkemizden ve farklı ülkelerden toplam 60 uzman ve akademisyenin katılımıyla gerçekleşen “Multidisipliner Akciğer Kanseri” konulu kursa, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı’nın öğretim üyeleri, gerçekleştirdikleri eğitim ve sunumlarla damga vurdu, bilim dünyasına önemli katkılarda bulundu.

Tüm dünyada giderek artan bir şekilde daha sık karşılaşılan akciğer kanserine, özellikle tanı ve tedavi alanlarında, günümüz pratiğindeki gibi multidisipliner bir yaklaşım sağlamak için konu ile ilgili uzmanlık alanlarını bir araya getiren ve Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği’nin alt çalışma grubu Torasik Onkoloji tarafından düzenlenen eğitimlere, Trakya Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mert Saynak ile Ankara Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Akyürek başkanlık etti.  Akciğer kanseri ve diğer toraks tümörleri sorununa multidisipliner bir yaklaşım getirmek amacıyla gerçekleştirilen eğitimlerde, Prof. Dr. Mert Saynak ve Prof. Dr. Zafer Koçak; akciğer kanseri ve radyasyon onkolojisi alanında güncel konu ve yaklaşımlara ilişkin katılımcılara önemli bilgiler aktardı. İstanbul ve Türkiye’nin yanı sıra yurt dışından da önemli katılımcıları ağırlayan, hekim ve asistanların yoğun ilgisiyle karşılaşılan eğitimlerde, akciğer kanserli ve diğer toraks tümörlü hastalara ilişkin konularda birbirinden farklı pek çok konu tartışmaya açıldı.

Radyasyon onkolojisi, fiziği, biyolojisi konularını içeren, özellikle kanser tedavisi ve tanısındaki gelişmeleri yansıtan bilimsel toplantılar düzenleyerek  multidisipliner yaklaşımlarla yıl içerisinde birden fazla önemli toplantı ve bilimsel etkinliğe imza atan Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği’nin gerçekleştirdiği Multidisipliner Akciğer Kanseri Kursu’na, Radyoterapi alanında uzman bilim insanlarının yanı sıra Göğüs Cerrahisi, Medikal Onkoloji, Göğüs Hastalıkları ve Kardiyoonkoloji branşlarından da alanında önemli isimler katıldı.

Ülkemizde Radyasyon Onkolojisi’nde eğitim ve tedavi hizmetleri veren önemli kurum ve kuruluşların başında gelen Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde faaliyetlerine devam eden ve Balkan Onkoloji Hastanesi ile başta Edirne olmak üzere Trakya ve Balkanlara yönelik üst düzey sağlık hizmetleri sunan Trakya Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinin değerli katkılarıyla oluşan eğitim ve seminerler, Prof. Dr. Mert Saynak’ın açılış konuşmaları ve kurs hedefleri kapsamında değerlendirme sunuşu ile başlarken, eğitimlerin ilk tartışma konusu olan “Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Tedavisinde Yenilikler” başlığına, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Koçak moderatörlük yaptı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Aydıner tarafından “Medikal Onkoloji Bakış Açısı” ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Nur Demiral tarafından “Radyasyon Onkolojisi Bakış Açısı” başlıklarıyla düzenlenen oturumlarda, tedavide günümüz pratiğindeki en son tıbbi yenilik ve uygulamalar, sunumlarla zenginleştirilerek katılımcıların bilgisine sunuldu.

Eğitimlerin öğleden önce düzenlenen ikinci bilimsel tartışma toplantısı, Prof. Dr. Mert Saynak moderatörlüğünde gerçekleşirken, “Target and normal structure delineation and respiratory motion management in lung cancer radiotherapy” başlığıyla başlatılan tartışmanın konuşmacısı Policlinico Universitario Gemelli Hastanesi’nden Mariangele Massaccesi oldu. Prof. Dr. Mert Saynak, düzenlenen eğitimler kapsamında “Akılcı İlaç” konusunda da bir oturum gerçekleştirerek akılcı ilaç kullanımı, önemi, çalışmalar, bilgi, tutum, davranışlar ve dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin değerli paylaşımlarda bulundu.

Programın öğleden sonraki ilk oturumu, Ankara Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Akyürek moderatörlüğünde “Evre III Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserinde Tedavi” konu başlığıyla sürerken; Prof. Dr. Mert Saynak tartışmaya, “Kemoradyoterapi ve İmmünoterapi” alanında yaptığı sunum ve bilimsel çalışmalarla katkı yaptı.

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği’nin, Radyasyon Onkolojisinin belirli alanlarına ilgi duyan üyeleri bir araya getiren, bu üyeler arasındaki iletişimi geliştiren, alanları ile ilgili bilimsel bilgiyi toplama, yorumlama ve yaymayı sağlayan eğitimlerinin sonunda düzenlenen kapanış ve değerlendirme oturumunda, “Multidisipliner Akciğer Kanseri Kursu” Başkanları Prof. Dr. Mert Saynak ve Prof. Dr. Serap Akyürek birer konuşma gerçekleştirerek, akciğer kanserinin doğru bir şekilde tanısı ve tedavisi konusunda ortaya çıkan çaba ve sonuçları ortaya koydu.

Program, konuşmacılara ve katılımcılara teşekkür belgelerinin verilmesi ile sona erdi.

Haber: Ali KÜÇÜKOĞLU

Editör: Sertan ATASOY

Bu içerik 01.11.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 1304 kez okundu.