TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SULTAN II. BAYEZİD KÜLLİYESİ SAĞLIK MÜZESİ, ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI’NI AĞIRLADI

Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, önemli konukları ağırlamayı sürdürüyor. Edirne’nin tanıtımı açısından büyük önem taşıyan, kültür turizmi anlamında şehrimiz için adeta lokomotif görevi üstlenen Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olarak dikkat çeken ve “Bir Kuşak Bir Yol Projesi” olarak ifade edilen “İstanbul Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı'nın Çerkezköy-Kapıkule” etabı inşası temel atma töreni için Edirne’ye gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ı ağırladı. Avrupa’yı Asya’ya bağlayacak devasa projenin temel atma töreni için geldiği Edirne’de, Trakya Üniversitesinin “Kültürel Miras ve Korumacılık” temasıyla vizyon projelerinden biri olan Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’ni ziyaret eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Mehmet Cahit Turhan’ı, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile Genel Sekreter Yardımcısı ve Müze Müdürü Öğr. Gör. Hakan Akıncı karşıladı. Her yıl yerli ve yabancı binlerce sanat, kültür ve tarih meraklısını Edirne’ye çekerek şehrin kültür turizmine önemli katkılar sunan ve Avrupa Kültür Mirası Birliği tarafından “Mükemmellik Kulübü’ne” layık görülen Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi ziyareti sırasında Bakan Mehmet Cahit Turhan’a, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Cristian Berger, AB Ulaştırma ve Hareketlilik Komiseri Violeta Bulc, AK Parti Edirne Milletvekili Dr. Fatma Aksal ve Vali Ekrem Canalp eşlik etti.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Müze Müdürü Öğr. Gör. Hakan Akıncı, Sağlık Müzesi’ni gezen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ve beraberindeki heyete, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren ilk Üniversite Müzesi’nin tarihçesi, Trakya Üniversitesine kazandırılması ve ödüllere uzanan yolculuğu hakkında bilgi vererek, Osmanlı Tıbbı’nın tarih ve ruhuna ışık tutan Darüşşifa bölümünü gezdirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a Sağlık Müzesi hakkında bilgiler veren Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Osmanlı’da tıbbın 15. yüzyılda, Sultan II. Bayezid Külliyesi Darüşşifası ile zirveye taşındığını ve medeniyetimizi en iyi anlatan eserlerden birine ev sahipliği yaptıklarını belirterek, “Trakya Üniversitesi bünyesinde açıldığı tarihten bugüne yükseköğretim, tıp tarihi, eğitim ve sağlık uygulamalarının yanı sıra canlandırmalarla Osmanlı’nın sağlık geleneğine ışık tutan ve Edirne’nin kültür merkezi haline gelen Müzemiz; medeniyetimizin, kültürümüzün ve geleneğimizin anlaşılmasında ve gelecek nesillere aktarılmasında öncü bir rol oynuyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan ilk üniversite müzesi olarak, yurt içi ve yurt dışından ziyaretçi sayısını her geçen gün artıran Müzemiz, kadim medeniyetimizdeki inanç ve ibadetlere saygı kültürünün neşv-ü nema bulduğu Edirne’de büyümeye ve sembol mekân olmaya devam ediyor. Bizler de tarihte elde ettiği başarılarla adından sıkça söz ettiren Edirne’de medeniyetimizin bizlere verdiği sorumluluk ve görevlerle kadim değerlerimize, ananelerimize, milli ve manevi harslarımıza sahip çıkıyor, var gücümüzle onları yüceltmek ve korumak adına çalışıyoruz. Medeniyetimizin tüm inceliklerini, insanlığa verdiği yüce değeri ve sosyal devlet anlayışını en iyi şekilde yansıtan Külliyemiz, yaşayan müze geleneğine uygun olarak her yıl binlerce ziyaretçiye kapılarını açıyor. Tıp alanında Ülkemizin ve Avrupa’nın en önemli müzelerinden biri olmasının yanı sıra aldığı ödüller ve kırdığı ziyaretçi rekorları ile adından söz ettiren Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzemiz, geçtiğimiz yıl 270 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayarak Edirne’nin ve Ülkemizin kültür turizmine önemli katkıda bulundu.” dedi.

Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi bahçesindeki, Osmanlı'da "padişahın taltif nişanesi" olarak bilinen, Osmanlı saraylarının kayıp süsü olarak nitelendirilen sultan tavukları ve duvarlara figür olarak kazınan tavus kuşlarıyla karşılaşan Bakan Mehmet Cahit Turhan’a, sultan tavukları ve tavus kuşlarının tarihi değeri hakkında bilgiler verildi.

Ziyaret sırasında gördüğü güzellikler ve ihtişam karşısında çok etkilendiğini ifade eden AB Ulaştırma ve Hareketlilik Komiseri Violeta Bulc “Medeniyetinizi en iyi şekilde yansıtan, medeniyet tarihinizde yeri ve önemi büyük olan bu yapıda olmaktan büyük mutluluk duydum. Bu eşsiz ve çok güzel korunan yapı karşısında hayranlığınızı gizlemeniz imkânsız. Tarihi mirasınıza çok iyi sahip çıkmışsınız.” ifadelerini kullandı.

Medeniyetimizin tanıtımına eşsiz katkılar sunan Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’nde bulunmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, böyle bir esere sahip çıkarak yaşatan Trakya Üniversitesine teşekkürlerini iletti.


Haber: Ali KÜÇÜKOĞLU
Editör: Fırat GÜNGÖR
Fotoğraf: Mustafa TOPYANAK
Bu içerik 03.10.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 1019 kez okundu.