TRAKYA ÜNİVERSİTESİ'NDE TÜRKLÜĞE İHTİDA KONUŞULDU

Trakya Üniversitesi, Balkanlar ile ilgili çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Balkan Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen ve konuşmacı olarak Çanakkale 18 Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Balkan ve Ege Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aşkın Koyuncu’nun katıldığı “Türklüğe İhtida: Osmanlı Döneminde Balkanlarda İslamlaşma ve Kimlik” konferansı, Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Fehmi Yıldız Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferansın açılışında konuşan Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay, ülkemizde Balkan araştırmaları konusunda ilk ve tek enstitünün Trakya Üniversitesi’nde olduğunu vurgulayarak “Bu konferansta Doç. Dr. Aşkın Koyuncu’dan ‘Balkanlarda Müslüman Olmak=Türk Olmak’ konusunda çok önemli bilgiler edineceğiz. 2020 yılı bizler için çok önemli bir anlam ifade ediyor. Türkiye’nin ilk ve tek Balkan Araştırma Enstitüsü’nün kuruluşunun 10. yılı olacak. Önümüzdeki yıl onuncu yılımıza yakışır, çalışmalar, etkinlikler planlıyoruz. Hedefimiz Balkan Araştırma Enstitüsü’nü Trakya Üniversitesi’nin ve ülkemizin akademik markalarından biri haline getirmektir. Konferansımızın verimli geçmesini temenni ediyorum.” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay’ın ardından kürsüye gelen Çanakkale 18 Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Balkan ve Ege Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aşkın Koyuncu konuşmasına Bülent Akyay’a teşekkür ederek başlayarak “Osmanlı hâkimiyetinin en önemli özelliklerinden birisi yerel halk arasında meydana gelen İslamlaşma hadiseleridir. Her ne kadar Osmanlı öncesinde Rumeli’ye geçen Müslüman Türk grupların varlığı bilinmekle birlikte, Balkanlarda İslam’ın bir din olarak tanınması Osmanlı fetihlerinin ve hâkimiyetinin yarattığı bir sonuçtur. Bu anlamda İslam Balkanlara bir Türk inancı olarak girmiştir. Konferansın başlığını koyarken Balkanlarda Türklük ve İslamlık meselesinin eş anlamlı kullanımına vurgu yapmak istedim. Bugün modern Balkanların anlaşılabilmesi için Osmanlı döneminde meydana gelen İslamlaşma olayının anlatıldığı kimlik dönüşümünün doğru anlatılması gerektiği kanaatindeyim. Balkanlarda din sadece din değildir. Bir inanç biçimi olmasının yanı sıra bir kimlik ve yaşam biçimidir. Din değiştirmek o dönemde aynı zamanda milliyet değiştirmek anlamına gelir. Modernizm öncesi topluluklara baktığımız zaman dil ve etnik kökene dayalı ulus ve milliyet anlayışının gelişmesinden önce din, bireylerin birbirinden farklılaşmasında, birbirlerinden ayrılmasında rol oynamaktadır. Bu sebeple modernizm öncesi toplumlarda olduğu gibi Osmanlı Devleti’nde de din değiştirmek milliyet değiştirmekle eş anlamlıdır. İslam’a geçen kişilere Türk olduğu anlamında ‘Portiçe’ gibi muhtelif isimler verilmiştir. Osmanlı döneminde meydana gelen İslamlaşma hadiseleri yerli halklar arasında yeni kimliklerin ortaya çıkmasına ve modern zamanlara etkisi olan büyük bir dönüşüme yol açmıştır. Balkanlar ve İslam bölgesel olarak, dönemsel olarak, halklar bazında ayrı ayrı incelenmesi gereken bir konudur. Osmanlı Devleti’nin İslam’ı yayma konusu, Osmanlı halkının çabaları, devlete yakın olan ailelerin çabaları, kilisenin davranışları, küçük jestlerle İslam’ı özendirmesi gibi pek çok bakımdan araştırmaya değer özellikler sunmaktadır.” dedi.

Konferansın sonunda Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay, Doç. Dr. Aşkın Koyuncu’ya plaket takdim etti. Konferans öncesinde ise Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Doç. Dr. Aşkın Koyuncu’yu makamında ağırlayarak konu üzerinde sohbet etti ve Aşkın Koyuncu’ya hediye takdim etti.


Haber: Engin Arda
Editör: Sertan Atasoy
Fotoğraf: Mustafa Topyanak
Bu içerik 11.12.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 703 kez okundu.