TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE ONKOLOJİ HEMŞİRELİĞİ KURSU

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ve Onkoloji Hemşireliği Derneği iş birliği ile düzenlenen “Onkoloji Hemşireliği Kursu”, Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi. Onkoloji hemşirelerini güncel uygulamalarla aydınlatmak ve hastalığa yönelik farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen etkinlikte 52 katılımcı yer aldı. 
Kalp ve damar hastalıklarından sonra ölüm nedenleri sıralamasında ikinci sırada yer alan kanser hastalığının günümüzün en büyük sağlık sorunlarından biri olduğunu ve kanserde erken teşhisin önemini vurgulayan Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özgül Erol, “Kanser bildiğiniz gibi dünyada ve ülkemizde ciddi bir sorun ve güncel konular içinde yer alıyor. Kanserle ilgili çalışmalarda maalesef net bir sonuç ortaya çıkmadı. Kanser süreci çok zor bir süreç, hastalar hem fiziki hem de psikolojik olarak yoruluyor. Bizler de onkoloji hastanesinde hemşireler olarak kanser hastaları ve aileleriyle beraberiz. Kanserde en büyük etki, erken teşhis koyulmasıdır. Karşılaştığımız birçok hasta artık kanserin son evrelerinde oluyor. Bu yüzden insanların bilgili olması gerekiyor. Toplum ne kadar bilinçli olursa bu hastalığa da o kadar erken teşhis koyulabilir.” dedi. 
İki gün süren etkinlikte birinci gün Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Bekir Hacıoğlu ”Kanser Epidemiyolojisi ve Kanser Türleri”, Doç. Dr. Bülent Erdoğan “Kanserden Korunma, Erken Tanı ve Evreleri”, Dr. Öğr. Üyesi Şule Parlar “Radyoterapide Son Gelişmeler ve Radyasyon Güvenliği”, Dr. Öğr. Üyesi Nurhan Özpancar “Radyoterapide Sık Görülen Yan Etkiler ve Kontrolü”, Prof. Dr. Yavuz Atakan Sezer “Kanser Cerrahisi Temel Prensipleri ve Meme Cerrahisi”, Prof. Dr. Ümmü Fındık Yıldız “Lenfödem ve Hemşirelik Bakımı”, Dr. Öğr. Üyesi Seher Ünver “Santral Venöz Kataterler ve Hemşirelik Bakımı”, Dr. Öğr. Üyesi Hakkı Onur Kırkızlar “Kemik İliği Nakli”, Hemşire Nagihan Dökmen “Kemik Naklinde Hemşirelik Bakımı”, Dr. Öğr. Üyesi Eylem Paslı Gürdoğan “Kan ve Kan Ürünleri Uygulamaları”, Dr. Öğr. Üyesi Fatma Gülsüm Önal “Onkolojide Etik Konular” isimli bilimsel sunumları yaptı.
Etkinliğin ikinci gününde Dr. Betül Sezer “Palyatif Bakım”, Dr. Öğr. Üyesi Sacide Yıldızeli Topçu “Kanser Hastalarında Ağrı ve Yönetimi”, Prof. Dr. Gülbeyaz Can “Sistemik Tedavi Kemoterapi Biyoterapi Hedefe Yönelik Tedaviler ve Hormon Tedavisi”, Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Kurtuluş, Öğr. Gör. Özlem Özdemir, Dr. Öğr. Üyesi Seda Kurt “Sistemik Tedavide Sık Görülen Yan Etkiler ve Kontrolü (Kemik Baskılanması, Bulantı-Kusma, Mukozit, Diyare, Konstipasyon, Cilt Reaksiyonları, Organ Toksisiteleri vb.)”, Dr. Fatma Gündoğdu “Kemoterapi Veriliş Yolları ve Uygulama İlkeleri”, Onkoloji Hemşireliği Derneği Başkanı Figen Bay “Kemoterapi Uygulamalarında Güvenli Uygulama Yaklaşımları”, Dr. Öğr. Üyesi Leyla Tevfikoğlu Pehlivan “Kanser Hastalarında Beslenme”, Dr. Öğr. Üyesi Nihan Altan Sarıkaya “Onkoloji Alanında Psikososyal Sorunlar ve Baş Etme Yöntemleri”, Prof. Dr. Öznur Özdoğan “Kanser Hastası ile Çalışanların Motivasyon Kaynakları ve Güçlü Kılınması” isimli bilimsel sunumlar yaptı.
Haber: Gizem Keskin
Editör: Fırat Güngör
Fotoğraf: Gizem Keskin
Bu içerik 13.11.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 1028 kez okundu.