TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE DÜNYA TROMBOZ GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi KardiyoOnkoloji Birimi tarafından, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir’in himayelerinde, Dünya Tromboz Günü vesilesiyle “Kronik Hastalıklar ve Tromboz” toplantısı düzenlendi. Balkan KardiyoOnkoloji Günleri kapsamında düzenlenen aynı zamanda Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Programı’nda da yer alan “Kronik Hastalıklar ve Tromboz” toplantısı, Türkiye’de bu alanda gerçekleştirilen ilk ve tek multidisipliner toplantı olma özelliğiyle dikkat çekti. Balkan Kongre Merkezi’nde, 3 oturum halinde gerçekleştirilen, ana konu kanser ya da kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi, immunoterapi ve radyoterapi ile kanser cerrahisi sürecinde ortaya çıkan tromboembolik hastalıklar olarak belirlenen toplantıya, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tezel ile akademisyenler ve tıp fakültesi öğrencileri katıldı.

Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı sanatçılarının verdiği Balkan Ezgileri konseriyle başlayan programda, toplantı düzenleme kurulu adına açılış konuşmasını gerçekleştiren Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tezel, “Tromboz hepimizin karşılaşabileceği çok önemli bir sorundur. Bu nedenle trombozu tanımamız ve savaşmamız gerekiyor.” dedi. Prof. Dr. Tezel, toplantının 13 Ekim tarihine denk getirilmesinin önemini belirterek, “13 Ekim, Kronik Hastalıklar ve Dünya Tromboz Günü olarak kutlanmaktadır. Bugün aslında kutlanacak bir gün değil ama trombozun farkındalığının artırılacağı bir gündür. Hayat su içinde başlamıştır, su içinde devam eder. İnsanoğlunun yaşamında sağlıklı ve dengeli yaşamanın çok önemli bir yeri vardır. Tromboz hepimizin karşılaşabileceği çok önemli bir sorundur. Bu denge bozulduğu zaman büyük problemler ortaya çıkar. Bu nedenle trombozu tanımamız ve savaşmamız gerekiyor.” diyerek Tromboz farkındalığının artırılması gerektiğini belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Yekta Gürlertop, Prof. Dr. M. Cem Uzal ve Prof. Dr. Yüksel Aksoy’un başkanlığında “Kronik Hastalıklar ve Tromboz” isimli oturuma geçildi. Oturumda Prof. Dr. Kenan Yalta “Kronik Kalp Hastalıkları, Anti-Kanser Tedavi ve Tromboz”, Prof. Dr. Mert Saynak “Radyoterapi ve Tromboz”, Doç. Dr. Hakan Gürkan “Genetik Faktörler, Tanı Yöntemleri ve Tromboz” isimli sunumlarını gerçekleştirdi. Toplantının öğleden sonraki bölümünde ise Prof. Dr. Fatih Özçelik, Prof. Dr. M. Cem Uzal ve Dr. Öğr. Üyesi Elif G. Ümit başkanlığında düzenlenen “Tromboza Multidisipliner Yaklaşım” isimli ikinci oturumda, Dr. Öğr. Üyesi Doğan Albayrak “Cerrahi Öncesi ve Sonrasında Proflaksi: Kime, Ne Zaman, Hangi İlacı Verelim?”, Prof. Dr. Gündeniz Altıay “Kronik Akciğer Hastalıkları, Pulmoner Emboli ve Tromboz”, Doç. Dr. Cafer Zorkun “Anti-Kanser Tedavi Sırasında Tromboembolik Komplikasyonlardan Korunma: Hangi Hastaya, Hangi İlacı, Hangi Dozda, Ne Zaman ve Ne Kadar Süreyle Verelim?” isimli sunumlarını gerçekleştirdi. Toplantının üçüncü bölümünde ise Prof. Dr. Kenan Yalta, Prof. Dr. Mert Saynak, Prof. Dr. Meryem Aktoz’un başkanlığında düzenlenen “Anti-Trombotik Tedavi ve Proflaksi İlkeleri: Zor Zamanlar Geçecek, Hayat Devam Edecek” isimli oturumda, Prof. Dr. Füsun Varol “Yüksek Riskli Gebelikler ve Tromboz Proflaksisi”, Dr. Öğr. Üyesi Fatih Mehmet Uçar “Atrial Fibrillasyonda Tromboembolik Komplikasyonlardan Korunma”, Doç. Dr. Sibel Güler ise “İnme Sonrası Tromboz Proflaksisi” isimli sunumlarını gerçekleştirdi. Sunumların ardından soru-cevap bölümüyle toplantı tamamlandı.

Bu içerik 16.10.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 552 kez okundu.