TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE ‘BİZ DE VARIZ’ PROGRAMI...

Trakya Üniversitesi’nde, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir dizi etkinlik düzenlendi. Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Biz De Varız” programında, özel gereksinimli bireylerin sorunlarına ve yaşadıkları zorluklara dikkat çekilerek farkındalık oluşturulması amaçlandı. Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na bağlı Özel Eğitim Topluluğu tarafından bu yıl 6.’sı gerçekleştirilen etkinlikle, tüm dünyada özel gereksinimli bireylerin topluma kazandırılması ve haklarının “tam ve diğer insanlarla eşit ölçüde” sağlanması ile seslerinin topluma duyurulması için anlamlı bir çalışmaya imza atıldı. Trakya Üniversitesi’nin, yükseköğretimdeki her öğrenciye yönelik erişilebilirlik çalışmalarına destek olmayı ve farkındalık oluşturmayı hedeflediği programa, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Maden, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Sezgin, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte ilk olarak, Özel Eğitim Topluluğu tarafından hazırlanan kısa film gösterilirken, Trakya Üniversitesi Öğrenci Toplulukları’nın katkısı izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı.

Programda, film gösteriminin ardından Trakya Üniversitesi Özel Eğitim Topluluğu Başkanı Cemal Uğurlu, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Cemal Uğurlu, “Bu sene 6.’sı düzenlenen ‘Biz De Varız’ etkinliğininin amacı, özel gereksinimli bireylerin yaşadığı zorluklar hakkında farkındalık yaratmak ve bu farkındalığı yaratırken de onları hayatın her alanıyla bütünleştirmek. Bu bütünleşmenin ve buluşmanın sağlanması için de bilinçli olmamıza ihtiyaç var. Toplum olarak özel gereksinimli bireyleri yalnızca yılın bir gününde, 3 Aralık tarihinde hatırlıyoruz. Sadece hayatın bir anında, yılın bir döneminde hatırlarsak bu konudaki farkındalığı tüm topluma yaymayı başaramayız. Amacımız, bu bilinci ve farkındalığı hayatımızın her anına katabilmek. Arkadaşlarımız buradan mezun olup gittiklerinde bu düşünceyi, bilinci unutmasınlar. Örneğin, mezun olan bir mimar arkadaşımız bina yaparken engelli rampasına, otoparkına dikkat etsin. Eğitim fakültesinde eğitim gören arkadaşlarımız mezun olduklarında sınıflarına gelen kaynaştırma öğrencilerine sınıfında destek olsun. Biz özel eğitimcilerin, ‘Bir gün değil, her gün onların yanındayız.’ diye bir sloganı var. ‘Biz De Varız’ etkinliğimizde, bizlere katkı sunan Trakya Üniversitesi Rektörlüğü’ne, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığımıza ve emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” dedi.

Programda öğrencileri yalnız bırakmayan Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer yaptığı konuşmada “Tüm dünyada artık yaşam biçimi ve standardı yönünden farklılıkların en aza indirilmesi amacıyla çalışmalar yapılmakta, herkes için tasarım, herkes için yaşam alanı kıstasları öncelikli hale gelmektedir. Yapılan düzenlemeler ve gösterilen çabaların pratiğe dönüşmesinin, farkındalığın sağlanmasından geçtiği açıktır. Bunun, kısa vadeli lütuf ve yardım anlayışıyla değil, hak ve proje temelli sağlıklı bir örgütlenme organizasyonuyla başarılacağı ise muhakkaktır. Trakya Üniversitesi Engelsiz Üniversite Birimi olarak bizler yardım temelli değil, hak temelli çalışmalar yapmaya devam etmekte ve ayrımcılık yapılmadan bu hakkın sağlanması ve korunup geliştirilmesi için gösterilecek her türlü çabayı önemsemekteyiz. Tüm paydaşların bilgilendirilerek herkes için yaşam ikliminin oluşturulması inancıyla, köklü bir zihniyet değişikliği olmadan amaçlanan neticenin alınmayacağına inanıyoruz. Üniversitemizdeki çalışmalar, özel gereksinimli bireylerin toplumla bütünleşmelerinin, hayatın her alanında aktif rol üstlenmelerinin sağlanması ve engellerin kaldırılması için sadece bir gün bir hafta göz önünde bulundurularak değil, ‘Her gün farkındayız.’ felsefesi ile tüm bir yıla yayılarak aynı inançla sürdürülecektir.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından “Yaratıcı Oyun Dans ve Müzik Eğitimi Topluluğu”nun müzik dinletisi ile başlayan etkinlikler “Düşünce, Edebiyat ve Tiyatro Topluluğu” ve “Özel Eğitim Topluluğu” tarafından hazırlanan tiyatro gösterileri ile devam etti. Program sonunda, Özel Eğitim Topluluğu Başkanı Cemal Uğurlu’ya, Yaratıcı Oyun Dans ve Müzik Eğitimi Topluluğu üyelerine, Düşünce, Edebiyat ve Tiyatro Topluluğu üyeleri ile Özel Eğitim Tiyatro Grubu ve İşaret Dili Çevirmeni Dilek Çayır’a; Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Eğitim Fakültesi Dekanı Sevinç Maden, Özel Eğitim Bölüm Başkanı ve Özel Eğitim Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Yavuz ve “Biz De Varız” etkinliğinin Trakya Üniversitesi’ne kazandırılmasında önemli pay sahibi olan Dr. Öğretim Üyesi Selmin Çuhadar tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi.


Haber: Sertan ATASOY
Editör: Ali KÜÇÜKOĞLU
Fotoğraf: Mustafa TOPYANAK
Bu içerik 10.12.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 537 kez okundu.