TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE, “MÜHENDİS OLMAYA ADIM ADIM” PROJESİ KAPSAMINDA MİMARLIK EĞİTİMLERİ DÜZENLENDİ…

Trakya Üniversitesi’nin paydaşı olduğu, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Arş. Gör. Dr. Mehpare Saka’nın Araştırmacı olarak görev aldığı ve yürütücülüğü İstanbul Gedik Üniversitesi STEM Araştırma Merkezi ve Teknoloji Transfer Ofis Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ganime Aydın tarafından gerçekleştirilen “TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı” tarafından desteklenen “Mühendis Olmaya Adım Adım” projesi uygulamaları, Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde gerçekleştirildi. Projeyle, “Sevgi Evleri”nde yaşayan 60 öğrenciye Kimya, Uzay, Tekstil, Ziraat, Çevre, Elektrik-Elektronik, Biyomedikal, İnşaat, Yazılım ve Makine mühendislikleri ile birlikte Mimarlık mesleğinin tanıtılması ve temel uygulamalarının anlatılması hedeflendi.

Projenin “Mimarlık” etkinliği, Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde, projeye katılan 60 ilkokul ve ortaokul öğrencisiyle birlikte gerçekleştirildi. Mimarlık mesleği tanıtım ve uygulamasında eğitmen olarak Yapı Bilgisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esma Mıhlayanlar görev aldı. Etkinlikte mimarların ne iş yaptığına yönelik bilgilendirmenin ardından uygulama kısmında binaların iklim şartlarına göre korunması ve enerji verimliliği açısından deneyimlenmesi adına bir çalışma gerçekleştirildi. Öğrenciler kendilerine taşıyıcı sistemleri hazır olarak verilen bina maketleri üzerinde yönlere göre duvar ve pencere yüzeylerini tamamladı ve temelden çatıya kadar binanın korunmasına yönelik olarak gerçekleştirilen ısı ve su etkilerine karşı önlemleri kendi yaratıcıklarıyla birlikte uyguladı. Öğrenciler ayrıca, çatı gibi yüzeylerde güneş enerjisinden faydalanmak için güneş panelleri oluşturdular.

Çalışmada öğrenciler, mimarlık mesleğini tanımalarının yanı sıra dış etkilerden korunmuş, verimli enerji ve temiz enerji kaynaklarından faydalanan bir bina oluşturma deneyimi yaşadı. Ayrıca Selimiye Cami, II. Bayezid Külliyesi gibi önemli mimari eserlerle Trakya Üniversitesi Karaağaç kampüsüne öğrencilerle birlikte bir ziyaret gerçekleştirildi.

Bu içerik 04.12.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 731 kez okundu.