TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ÇERKEZKÖY ENDÜSTRİYEL FUARINA KATILDI

Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın açılışı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop tarafından yapıldı. Trakya Üniversitesi standını da ziyaret eden Prof. Dr. Mustafa Şentop, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve öğretim üyeleriyle bir araya geldi.

Firmaların üretim kapasitesini artırmayı ve aralarındaki etkileşime katkıda bulunmayı hedefleyen, Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın resmi açılışı, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un katılımıyla gerçekleştirildi. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, Trakya Kalkınma Ajansı ve Çerkezköy Belediyesi iş birliğinde bu yıl 5.’si düzenlenen fuarın açılışına Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Milletvekilleri Çiğdem Koncagül ve Mustafa Yel, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, sanayiciler, işadamları ve vatandaşlar katıldı.

Prof. Dr. Mustafa Şentop, Çerkezköy Endüstriyel Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada Trakya ve Tekirdağ’ın gelişmesine katkıda bulunacak bir faaliyete destek olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade ederek, kent ve bölge için atılacak her adımın ülke ekonomisine fayda sağlayacağını söyledi. Çerkezköy'ün son yıllarda hızla gelişen bir ilçe olduğunu dile getiren Prof. Dr. Mustafa Şentop, “Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Türkiye, son 12 ayda 212,2 milyar dolarlık ihracatla 211 milyar dolarlık yıllık hedefini aşmış bulunuyor. Aylık bazda ise 20 milyar dolarlık ihracat hedefine yılsonu itibarıyla ulaşılacağı anlaşılıyor. Bu artışta Trakyalı sanayicilerimizin ciddi katkısı var. Türkiye ihracat rakamları değerlendirildiğinde Tekirdağ, 2017’de 20. sırada yer alırken, 2021'in ilk 9 ayında 16. sıraya yükselmiş durumda. Özellikle Çerkezköy Endüstriyel Fuarı gibi organizasyonlar, Tekirdağ'ın ve bölgenin sıralamada daha da yukarıya çıkmasına katkı sağlayacak.” dedi.

Konuşmasında yerli ve milli üretimin önemine de vurgu yapan Prof. Dr. Mustafa Şentop sözlerini şöyle sürdürdü: “AB Komisyonu 2021 Türkiye Raporu'nun Ekonomik Değerlendirme başlığı altında Türkiye'de iç talebi artırmak ve Kovid-19'un ekonomik etkilerini hafifletmek için 'büyük ve geniş kapsamlı bir dizi önlem' alındığına işaret edilmiş, bu sayede Türkiye'nin, ekonomik krizden hızlı bir şekilde çıktığı ve 2020'nin üçüncü çeyreğinde kriz öncesi seviyelere ulaştığı belirtilmiştir. Yılsonu itibarıyla yaklaşık yüzde 9'luk bir ekonomik büyüme öngörülmektedir ki dünyanın içinde bulunduğu kriz ortamında bu rakam, olağanüstü bir büyüme olarak kabul edilmektedir. Diğer taraftan 2022 yılından itibaren ihracatımızdaki artışın devam edeceği beklenmektedir. Bu durum, Trakya Bölgemizde faaliyet gösteren firmalarımıza da yeni fırsatlar sunacaktır. Çünkü Trakya’da üretim yapan firmalarımız Avrupa pazarlarına en yakın noktadadır. Kara, hava, deniz ve demiryolu nakliyesi açısından son derece avantajlıdır. Firmalarımızın ufukta beliren bu avantajı en iyi şekilde değerlendireceklerini düşünüyorum."

Konuşmaların ardından açılış kurdelesinin kesilmesiyle TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve protokol üyeleri fuardaki stantları gezdi.

Fuarda Trakya Üniversitesi’nin Standına Yoğun İlgi

24-27 Ekim tarihleri arasında Çerkezköy Kapalı Pazar Yeri’nde düzenlenen, Trakya’nın ilk ve tek endüstriyel fuarı olma özelliğini taşıyan fuara toplam 102 firma katılım sağlarken, Trakya Üniversitesi Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi de açtığı stant ile fuarda ilgi odağı oldu.

Trakya Üniversitesi Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi yöneticileri, standı ziyaret eden firma yetkililerine, Trakya Üniversitesi’nin proje geliştirme ve uygulama, ulusal ve uluslararası proje hazırlama, sunum hazırlama ve patent geliştirme gibi pek çok alandaki yetkinlikleri hakkında bilgiler vererek üniversite-sanayi iş birliğinin daha da güçlenmesini sağlayacak adımlar konusunda önerilerde bulundu.

Açılışın ardından Trakya Üniversitesi standını ziyaret eden TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, üniversitenin fen, mühendislik ve sağlık bilimleri alanlarında geliştirdiği patent ve projeler hakkında Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve akademisyenlerden bilgi aldı. Ziyaret sırasında Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ayrıca, Trakya Üniversitesi’nin hayata geçirdiği, 3.3 milyon avroluk bütçesiyle türünün en yüksek bütçeli sınır ötesi iş birliği projesi olan “Mavi Büyüme için Sınır Ötesi İş Birliği: Mavi Büyüme Laboratuvarları” isimli proje hakkında da Prof. Dr. Mustafa Şentop’a detaylı bilgi aktardı. Projenin Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından desteklendiğini ve Türkiye ile Bulgaristan’ın doğasının sürdürülebilir bir şekilde korunmasına katkı sağlayacağını ifade eden Tabakoğlu, üniversite olarak proje geliştirme konusundaki yetkinlikleriyle, teknoloji ve bilimsel araştırmalara odaklanarak önümüzdeki dönemde de pek çok uluslararası ve ulusal projeye imza atacaklarını söyledi.   

Hayata geçirdikleri değerli çalışmalar nedeniyle Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu nezdinde Trakya Üniversitesi’ne teşekkür eden Prof. Dr. Mustafa Şentop, başarılı çalışmalarının devamını diledi. Trakya Üniversitesi’nin faaliyetlerini yakından takip ettiğini ifade eden Prof. Dr. Mustafa Şentop, en kısa sürede üniversite ve hastane bünyesinde hizmete alınan yeni birimlerin açılışını gerçekleştirmek üzere Trakya Üniversitesi’ni ziyaret edeceğini belirtti.

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un katılımlarından ve ziyaretlerinden büyük onur ve mutluluk duyduklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da Trakya Üniversitesi’ne gösterdikleri yakın ilgi ve destek dolayısıyla teşekkür etti.

Bu içerik 27.10.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 1041 kez okundu.