TRAKYA ÜNİVERSİTESİ AKADEMİSYENLERİ “KRİZ DÖNEMİNDE EDİTÖRLÜK VE YAYINCILIK” OTURUMUNDA…

Avrupa Bilim Editörleri Birliği (EASE), tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının akademik çevreye olan etkilerini tartışmak üzere 11-12 Haziran 2020 tarihleri arasında çevrimiçi bir seminer düzenleyecek. İki gün boyunca ayrı oturumların düzenleneceği ve Türkiye’den birçok seçkin dergi editörünün yanı sıra TÜBİTAK ve TÜBA yetkililerinin de katılacağı seminere Trakya Üniversitesi akademisyenleri de moderatör ve konuşmacı olarak katılarak sürece ilişkin katkılarını sunacak.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Uzun, seminer dahilinde düzenlenecek olan “Kriz Döneminde Editörlük ve Yayıncılık” oturumun moderatörlüğünü üstlenecekken aynı oturuma Trakya Üniversitesi’nden Balkan Medical Journal Baş Editörü Prof. Dr. Zafer Koçak, Editör Yardımcısı Prof. Dr. Okan Çalıyurt ve Trakya University Journal of Natural Sciences Baş Editörü Prof. Dr. Kadri Kıran da konuşmacı olarak katılacak.

11 Haziran 2020 Perşembe günü saat 14:00’te internet üzerinden çevrimiçi olarak düzenlenecek olan ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Uzun’un moderatörlüğünü yapacağı oturumda pandeminin akademik sürece olan etkisinin yanı sıra akademik dergilerin pandemi sürecinde yaşadığı birtakım zorluklar değerlendirilecek. Türkiye’deki birçok saygın derginin editörlüğünü üstlenen isimlerin dışında tanınmış yayınevlerinin temsilcileri ile etik ve halk sağlığı uzmanlarının da konuşmacı olarak katılacağı oturumda Trakya Üniversitesi akademisyenleri de süreçle ilgili tespitlerini ve sürece dair fikir ve görüşlerini bilim dünyasına sunacak.

Video konferans ve çevrimiçi toplantılar için sohbet ve mobil işbirliğini birleştiren bir iletişim yazılımı olan “Zoom” üzerinden ücretsiz olarak gerçekleştirilecek oturuma https://zoom.us/webinar/register/WN_endvYhECSoSQLKmdyLtfFQ adresi üzerinden kayıt olunabilecek.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Uzun’un moderatörlüğünü yapacağı ve toplam 19 konuşmacının yer alacağı oturumda şu konular ele alınacak;

- Pandemi akademik yayıncılığı nasıl etkiledi?
- Kriz dönemlerinde kabul hızını nasıl iyileştirebiliriz?
- Kaliteli editörlük nedir, kriz dönemlerinde nasıl idame ettirilmelidir?
- Kriz dönemlerinde akran değerlendirmesi kalitesinin düşmesini nasıl engelleyebiliriz?
- Evde tecrit döneminde kaliteli yayıncılığa nasıl devam edebiliriz?
- Yayın kalitesini koruyarak hızlı değerlendirme açısından yayıncının rolü nedir?
- Pandemi döneminde sosyal bilimler alanındaki dergilerin karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri?
- Ana dili İngilizce olmayan yazarlara İngilizce konusunda nasıl yardımcı olabiliriz?
- Yazarlara sonuçlarını daha iyi göstermeleri adına (tablo ve şekillerde) nasıl yardımcı olabiliriz?
- Preprint (ön baskı) nedir? Kriz döneminde avantaj ve dezavantajları nelerdir?
- Retraksiyon nedir? Kriz döneminde örnekleri var mı?
- Yazı veya görsellerde intihal veya çarpıtma nasıl tespit edilir?
- Kriz dönemlerinde güncel konuları ele almak için “yazarlara bilgide” değişiklik yapılmalı mı?
- Doğru ve iyi akademik yayıncılığın toplum sağlığı açısından önemi nedir?
- Pandemi sürecinde DergiPark deneyimleri
- Kriz döneminde TR-Dizin’e gelen dergi talepleri ve TR-Dizin çalışmaları
- Kriz döneminde araştırma ve yayın etiğinde esneklik olabilir mi?
- Pandemi sırasında açık bilimin önemi ve ülkemizdeki durumu
- Bilimsel araştırma, yayın ve dergilerimizin kalitesini nasıl artırabiliriz?
Bu içerik 21 Mayıs 2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 564 kez okundu.

EASE Turkish Session 2nd announcement.pdf
(776.93 KB)