TRAKYA ÜNİVERSİTESİ, KOSOVA HASAN PRİŞTİNE DEVLET ÜNİVERSİTESİ’NİN 50. YIL KUTLAMA TÖRENİNE KATILDI

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Dış İlişkiler Danışmanı Prof. Dr. Hilmi İbar, Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz ve Özel Kalem Öğr. Gör. Kıvanç Ada’dan oluşan heyet, Kosova Hasan Priştine Devlet Üniversitesi’nin daveti üzerine, üniversitenin 50. yıl kutlama törenine katılmak üzere Priştine’ye gitti. Aynı zamanda Balkan Üniversiteler Birliği’nin Daimi Sekretaryası ve Daimi Yönetim Kurulu Üyesi olan Trakya Üniversitesi, törene Türkiye’yi temsilen katılan tek üniversite oldu. Törene, Kosova Başbakan Yardımcısı Haki Abazi, Kosova Meclis Başkanı Vjosa Osmani, Kosova Hasan Priştine Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Marjan Dema’nın yanı sıra bölgedeki büyükelçiler, Balkan ülkelerinden gelen birçok üniversitenin rektör ve rektör yardımcıları katılırken, akademisyen ve öğrenciler de yoğun ilgi gösterdi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu tören sırasında, Balkan ülkelerinden gelen birçok üniversitenin rektörü ile ikili temaslarda bulundu. Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun görüştüğü rektörler arasında, Arnavutluk Elbasan Aleksander Xhuvani Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Skender Topi, Arnavutluk Fan S. Noli Korcha Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Jashari, Arnavutluk Gjirokaster Eqerem Çabej Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bektash Mema, Arnavutluk İşkodra Luigj Gurakuqi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Bekteshi, Arnavutluk Tiran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mynyr Koni, Bosna Hersek Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rifat Škrijelj, Bulgaristan Sofya St. Kliment Ohridski Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Anastas Gerdjikov, Hırvatistan Juraj Dobrila Pula Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alfio Barbieri, Karadağ Podgoritsa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Danilo Nikolić, Kosova Ferizaj Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Agron Bajraktari, Kosova Kadri Zeka Gjilan Üniversitesi Rektörü Doç Dr. Bajram Kosumi, Kosova Rezonanca Tıp Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Prof. Dr. İbrahim Behluli, Kuzey Makedonya Bitola St. Kliment Ohridski Üniversitesi Rektörü Dr. Sasho Korunovski, Kuzey Makedonya Tetova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vulnet Ameti, Slovenya Ljubljana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Igor Papič, Slovenya Maribor Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zdravko Kačič, Üsküp Ss. Cyril and Methodius Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nikola Jankulovski gibi önemli isimler yer aldı. İkili görüşmelerde, üniversiteler arasındaki bilimsel işbirliklerinin geliştirilmesi ile ortak sosyal ve kültürel projeler üretilmesi gibi konuların yanı sıra 21-23 Nisan 2020 tarihleri arasında Romanya’nın başkenti Bükreş’te yapılacak olan Balkan Üniversiteler Birliği altıncı toplantısı hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

Kosova Hasan Priştine Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Marjan Dema törende yaptığı konuşmada, üniversitenin Kosova’da, demokratikleşme, gelişme ve sürdürülebilirlik için öncü bir rol oynadığını belirterek, “50 yaşına ulaşan üniversitemiz, genç Kosova devletinin inşasında çok önemli bir rol üstlendi, üstlenmeye devam ediyor. Üniversitemiz, insan haklarına ve özgürlüklere saygı duyan yaklaşımıyla, nesiller boyunca öğrenci ve akademisyenlerin gelişimine katkı sağladı. Yolumuz uzun, Kosova’nın gelişimi için her konuda üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. 50. yıl törenimizde bizi yalnız bırakmayan tüm rektörlerimize ve misafirlerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.

Kosova Meclis Başkanı Vjosa Osmani, Kosova Hasan Priştine Devlet Üniversitesi’nin sadece akademisyen ve öğrenci yetiştirmediğini, aynı zamanda Kosova toplumunun gelişimi ve farkındalığının canlı tutulması için çok önemli bir rol üstlendiğini belirtti. Kosova Başbakan Yardımcısı Haki Abazi ise üniversitenin Kosova Cumhuriyeti’nin oluşumu ve gelişimine çok önemli katkılar sağladığını, bundan sonra da sağlamaya devam edeceğini ifade etti.

Törene katılmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Türkiye’de Balkanlar denince, Balkanlarda da Türkiye denince akla gelen ilk üniversite Trakya Üniversitesi. Bugün de ülkemizi temsilen bu önemli törene katılmaktan büyük onur duyuyor ve Hasan Priştine Devlet Üniversitesi’nin 50. yılını kutluyoruz. 50 yıllık geçmişiyle Kosova’ya çok önemli katkılar sağlayan Hasan Priştine Devlet Üniversitesi ile uzun yıllara dayanan verimli bir işbirliğimiz var. Bu birlikteliğin önümüzdeki dönemde de artarak devam edeceğine inanıyoruz. Trakya Üniversitesi olarak tüm tecrübemiz ve olanaklarımızla Hasan Priştine Devlet Üniversitesi’nin yanında olmaya devam edeceğiz. Bu anlamlı tören vesilesiyle aynı zamanda birçok Balkan üniversitesi rektörü ile çok verimli görüşmeler gerçekleştirme imkânımız oldu. Trakya Üniversitesi olarak, tüm Balkanlarda olduğu gibi hem kardeş ülke Kosova’nın hem de soydaş ve akraba topluluklarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.
Bu içerik 20.02.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 970 kez okundu.