TRAKYA ÜNİVERSİTESİ, BULGARİSTAN’DAN GELEN SOYDAŞ KADINLARI AĞIRLADI

Bulgaristan’da siyaset, iş dünyası ve STK’larda aktif görev alan soydaş kadınlar, Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı Sofya Büyükelçiliği ve Trakya Üniversitesi’nin iş birliğinde, Edirne’de düzenlenen “Sivil Toplum, Girişimcilik ve Siyaset Alanlarında Kadınlar” isimli toplantıda bir araya geldi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun eşi Uzm. Dr. Nilgün Tabakoğlu ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök’ün fikri ile hayata geçirilen Sivil Toplum, Girişimcilik ve Siyaset Alanlarında Kadınlar Toplantısı, Bulgaristan ve Türkiye’de siyaset, iş dünyası, sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere hayatın her noktasına dokunan kadınları buluşturdu. Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde 8-9 Ekim’de düzenlenen toplantı; “Kadın ve Siyaset”, “COVID Salgının Etkileri ve Kadın” ile “Kadın ve Girişimcilik” isimli üç oturumda düzenlendi.

AK Parti Edirne Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Dr. Fatma Aksal, Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve eşi Uzm. Dr. Nilgün Tabakoğlu ile Türkiye ve Bulgaristan’dan çok sayıda davetlinin katıldığı toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı, ardından açılış konuşmalarına geçildi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu: “Bizim olan ne varsa sizindir.”

Uzm. Dr. Nilgün Tabakoğlu ve Büyükelçi Aylin Sekizkök’ün girişimleriyle Bulgaristan’ın farklı bölgelerinden gelen ve başarı hikâyeleri ile dikkat çeken soydaş kadınlarla bir arada olmaktan ve onları Edirne’de, Trakya Üniversitesi’nde ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Toplantımızın tanışmamıza, kaynaşmamıza ve pek çok yeni iş birliğine kapı aralayacağına yürekten inanıyorum.” dedi.

Edirne ve Trakya Üniversitesini tanıttığı konuşmasında Bulgaristan ile yapılan ortak çalışma ve projelerden de bahseden Rektör Tabakoğlu, “5 bin Balkanlı uluslararası öğrencimizin 1351’i Bulgaristan’dan. Balkan Üniversiteler Birliği, Erasmus ve ikili anlaşmalar çerçevesinde Bulgaristan üniversiteleri ile yakın ilişkiler içerisindeyiz. Burgaz Devlet Üniversitesi ile ortak hayata geçirdiğimiz 3,3 milyon Euro’luk proje ile iki ülkeye can olan Meriç’i ve çevresini geleceğe taşıyacağız. Balkanların en büyük sağlık merkezi Hastanemizin yanı sıra onkoloji kliniğimiz, kemik iliği merkezimiz, epilepsi cerrahi merkezimiz ile ileri düzey sağlık hizmetlerinin tamamını burada sunabiliyoruz. Tüm imkân ve gücümüzü Balkanlar’daki, Bulgaristan’daki soydaşlarımızla paylaşmak istiyoruz. Bizim olan ne varsa sizindir.” dedi.

Büyükelçi Aylin Sekizkök: “Coğrafyamızın kadınları, zorluklardan güçlü bir şekilde çıkar.”

Bir diplomat olarak Bulgaristan’da görev yapmaktan ve Sofya’ya atanan ilk kadın Büyükelçi olmaktan dolayı büyük bir gurur yaşadığını ifade eden Büyükelçi Aylin Sekizkök, “Sofya’daki görevimin ilk anından itibaren gözüm her zaman kadınların üzerinde oldu. Bulgaristan’daki soydaş kadınlarımızın, hayatın her alanında yer bulmuş olmalarından ve çok önemli başarılara imza atmış olmalarından büyük mutluluk duyuyorum. Dünyanın her yerinde kadınlar önce ailelerini, sonra da çevrelerini daha iyi, daha güzel bir hale getirir. Onların hayalleri büyüktür. Aynı anda birçok görevi üstlenirler ve hepsinin altından başarıyla kalkarlar.” dedi.

Orta Asya’dan itibaren Türk toplumlarında da kadının önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Büyükelçi Sekizkök, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Dünyada her şey kadının eseridir.’ Sözü, kadına verilen önemi açıkça ortaya koymaktadır. Bizim coğrafyamızın kadınları zorlukları sever, çünkü zorluklardan güçlü bir şekilde çıkar. Sofya’da göreve başladığımdan bu yana gezilerim sayesinde temasta olduğum kadınların hepsi bana birçok şey öğrettiler.” ifadeleri kullandı.

Büyükelçi Aylin Sekizkök konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Bugün bu toplantıda Bulgaristan’da, çok farklı alanlarda başarıyla mücadele veren tüm soydaş kadınlarımızla bir arada olmaktan mutluluk duyuyoruz. Hepinizle gurur duyuyorum. Bu toplantıda sizleri yürekten dinleyeceğim. İnanıyorum ki bu toplantı ile güzel iş birliklerine imza atacağız.”

Milletvekili Dr. Fatma Aksal: “Kadınlar olarak inanırsak başaramayacağımız hiçbir şey yoktur.”

Kadınların siyasette daha fazla yer almasını temenni ederek başladığı konuşmasında başkanlığını üstlendiği TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun (KEFEK) faaliyet alanlarından bahseden AK Parti Edirne Milletvekili Dr. Fatma Aksal, “Türk kadını, Avrupa’nın birçok ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur. Ama kadın milletvekili oranı maalesef uzun yıllar mecliste %1’ler civarında kalmış ve bugün geldiğimiz noktada %17.2’ye ulaşmıştır. Bu kesinlikle yeterli değildir. Bu oranı artırmak için hepimiz elinden geleni yapmak zorundayız. KEFEK olarak kadını ilgilendiren bütün konularda çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca komisyonumuz, kadına yönelik her türlü ayrımcılığı, kadınlara uygulanan mobing, kız çocuklarını bilim ve sanata yönlendirme gibi konuların çözümü noktasında çalışmalar yapmaktadır.” dedi.

Kadınların hayatın her alanında yer almalarının, sadece kadınlar için değil toplumun bütün kesimleri için hayati önem taşıdığını ifade eden Dr. Fatma Aksal, “Kadınları geri planda tutarak ne Atatürk’ün dediği muasır medeniyetler seviyesine ne de ülkemizin 2023 ve 2053 hedeflerine ulaşabiliriz. Bu hedeflere ulaşmak için başta biz kadınlara büyük görevler düşüyor. Mücadele etmekten hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. Kadınlar olarak inanırsak başaramayacağımız hiçbir şey yoktur.” şeklinde konuştu. Bulgaristan’ın farklı bölgelerinden gelen soydaş kadınlarımızla bir arada olmaktan, onların başarı hikâyelerini ve mücadelelerini dinlemekten büyük mutluluk duyacağını ifade eden Dr. Fatma Aksal, “Bizler, konu ne olursa olsun Bulgaristan’daki ve Balkan coğrafyasındaki tüm soydaş kadınlarımızın yanında olmaya, onların daha da güçlenmesi için çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve eşi Uzm. Dr. Nilgün Tabakoğlu’nun Büyükelçi Aylin Sekizkök ve Milletvekili Dr. Fatma Aksal’a hediye takdiminin ardından oturumlara geçildi.

ÜÇ OTURUMDA KADINLARIN TOPLUM HAYATINDAKİ YERİ KONUŞULDU…

Sivil Toplum, Girişimcilik ve Siyaset Alanlarında Kadınlar Toplantısı’nda açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. Üç ayrı oturum şeklinde organize edilen toplantıda, Bulgaristan’dan gelen soydaş kadınlar, kariyer yolculuklarından, başarı hikâyelerinden ve yaşadıkları zorluklardan bahsetti.

AK Parti Edirne Milletvekili ve TBMM KEFEK Başkanı Dr. Fatma Aksal’ın moderatörlüğünü üstlendiği “Kadın ve Siyaset” konulu birinci oturumda Bulgaristan Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Mukaddes Nalbant ve Eski Cuma Milletvekili İmren Mehmedova konuşmacı olarak yer aldı.

“COVID Salgının Etkileri ve Kadın” konulu ikinci oturumun moderatörü Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu olurken Mestanlı Belediye Başkanı İlknur Kazım ve Bulgar-Türk Rodop Folkloru ve Kültürü Derneği Başkanı Zekiye Hasan konuşmacı olarak düşüncelerini paylaştı.

TOBB Edirne Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Aslan, LIF Vakfı Başkanı Birşen İbryamova ve İş İnsanı Türkan Türker’in konuşmacı olarak yer aldığı “Kadın ve Girişimcilik” konulu üçüncü oturumun moderatörlüğü ise Trakya Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Esma Mıhlayanlar üstlendi.

İnteraktif bir şekilde gerçekleştirilen oturumlarda, konuşmacıların yanı sıra Bulgaristan’dan gelen tüm katılımcılar söz alarak farklı konulardaki görüş ve önerilerini paylaştı.

Toplantı sonrasında katılımcılar, EFOD tarafından hazırlanan “Edirne’nin Anıtsal Camileri Fotoğraf Sergisi” ile Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar MYO tarafından hazırlanan “Geleneksel El Sanatları Programı Mezun Öğrencileri ve Hocaları Karma Sergisi”ni gezdi.

Toplantı, Değerlendirme Oturumu ile Sona Erdi

Ülkemiz ve Bulgaristan’dan gelen, toplumsal hayatın nabzını tutan kadınların tüm gün süren oturumlarda ifade ettikleri görüş ve öneriler, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök’ün başkanlığında düzenlenen kapanış oturumunda değerlendirildi.

Konuşmasına başlamadan önce tüm misafirlere söz vererek talep ve önerileri dinleyen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Trakya Üniversitesi; Teknopark’ı, Proje Ofisi, Hastanesi, Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi, eğitim imkânları ve daha bir çok olanağı ile kısaca tüm gücü ile yanınızda. Bugün burada dile getirilen tüm görüş ve önerilerin takipçisi olacağız.” dedi.

Türkiye’nin Avrupa’ya açılan stratejik bir kapı olduğunu dile getiren Büyükelçi Aylin Sekizkök ise “Bu kapıyı sürekli açık tutacağız. Bunu başarırken en büyük gücümüz sizler yani soydaş kadınlarımız olacak. Bugün burada ayağı yere basan, ne istediğini bilen güçlü kadınlar gördüm. Kadınlarımızı Türkiye ile irtibatlandırmayı ve yeni iletişim kanalları oluşturmayı hedeflediğimiz bir toplantıydı. Bugün bunu burada başardık. Yakın gelecekte bu toplantılarımızı daha özel başlıklarda sürdüreceğiz.” cümleleri ile konuşmasını sonlandırdı.

Siyaset, iş hayatı, STK gibi birçok alanda Ülkemizden ve Bulgaristan’dan gelen soydaş kadınları bir araya getiren Sivil Toplum, Girişimcilik ve Siyaset Alanlarında Kadınlar Toplantısı, misafirler onuruna Trakya Üniversitesi Meriç Sosyal Tesislerinde verilen akşam yemeği ile devam etti. Yemekte, Bulgaristan Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Mukaddes Nalbant, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na Kızanlık gülü hediye etti. Kızanlık gülünün Bulgaristan Türklerinin simgesi olduğunu söyleyen Bulgaristan Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Mukaddes Nalbant “Biz misafirlerimize gül hediye ederiz. Çünkü gül; güzelliği, bereketi, sağlığı ve uzun ömrü temsil eder. Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na, bu güzel organizasyon ve nazik ev sahiplikleri için teşekkür ederiz.” dedi.

Etkinlik, 9 Ekim’de düzenlenen Karaağaç, Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık ve İmaret Müzeleri ve Selimiye Camii’ni kapsayan sosyal programın ardından sona erdi.

Bu içerik 14.10.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 596 kez okundu.