TRAKYA ÜNİVERSİTESİ, "GAZİ EVRENOS BEY VE EVRENOS AİLESİ’NİN YUNANİSTAN VE BALKANLAR’DAKİ KÜLTÜREL MİRASI" SEMPOZYUMUNA KATILDI

Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun ve Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz'ın katıldığı, Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosluğu tarafından organize edilen ve Trakya Üniversitesi’nin kurumsal olarak çok önem verdiği “Gazi Evrenos Bey ve Evrenos Ailesi’nin Yunanistan’da ve Balkanlar’daki Kültürel Mirası Sempozyumu” Selanik'te düzenlendi. Sempozyumun açılışında, Türkiye’nin Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman Okan bir konuşma gerçekleştirirken, iki oturumdan oluşan sempozyumun başkanlığını Namık Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Levent Kayapınar yaptı.

Sempozyumda, Prof. Dr. Heath Lowry “Hacı Evrenos Ailesi Selanik Şehri” başlığı altında; Selanik Aristoteles Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Paschalis Androudis “Yenice-yi Vardar'da Gazi Evrenos Bey ve Ahfadı'nın Mimari Mirası” hakkında, Marmara Üniversitesinden Dr. Ögr. Üyesi Nevval Konuk “Evrenoszade Selim Paşa ve Selanik Saat Camii” isimli konuşmalarını yaptı.

Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Kılıç, “Gazi Evrenos Bey ve Vakıfları” başlıklı bildirisi ile katıldığı sempozyumda, Evrenos Bey’in Osmanlı ve Balkan tarihi açısından önemini anlatırken Osmanlı Devleti’nin belirli bir düzen içerisinde Balkan topraklarının fethinin hemen ardından kentlerin imar ve iskânına verdiği önemi, Balkan kentlerinin vakıf yoluyla nasıl birer Osmanlı kenti haline geldiklerinin hikâyesini Evrenos Bey örneğiyle aktardı. Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Kılıç'ın ardından, Mimar Sinan Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisi Bahadır Bakkaloğlu, Evrenos Bey vakıflarının 18. yüzyılın başında Selanik şehriye sicillerine yansıması hakkında sunum yaptı.

Sempozyum soru-cevap ve plaket töreninin tamamlanmasının ardından sona erdi. Bir çok Türk ve Yunan öğrenci ve vatandaşın da katıldığı sempozyum, Yunanistan’da bu konuda atılan ilk adım olarak tarihe geçti.

Bu içerik 04.12.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 746 kez okundu.