TIP FAKÜLTEMİZDE AKALAZYA HASTALIĞI İÇİN BAŞARILI OPERASYON

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahi Anabilim Dalı tarafından Türkiye'de sayılı merkezlerde uygulanan, Trakya bölgesinde ise ilk kez “Akalazya" hastalığı için kapalı yöntemle göğüs kafesini açmadan 3 adet küçük kesiden (3cm, 2cm ve 5 mm) “VATS Heller Miyotomi” ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesine 21 yaşında, katı ve özellikle sıvı gıdaları yutmada zorluk ile gelen, balonla genişletme girişiminden fayda görmeyen “Akalazya”lı bir hastanın daralan yemek borusu segmentindeki kas dokularını keserek yemek borusu genişletildi. Ameliyat sonrası çekilen ilaçlı akciğer grafisinde daralan kısmın açıldığı, hastanın rahatlıkla sıvı ve katı gıdaları yuttuğu, ameliyatın başarıya ulaştığı görüldü.

Akalazya hastalığı; yemek borusunda nadir görülen bir hareket bozukluğudur. Önceleri sıvı, sonrasında sıvı ve katı gıdaları yutmakta güçlük ile kendini belli eder. İlerleyen dönemlerde hasta kilo kaybeder. Yutma güçlüğü diğer birçok yemek borusu hastalığı ile karıştırılabilir. Bu nedenle doğru tanıyı koymak önemlidir. Cerrahi öncesi bazı tedavi yöntemleri (balon dilatasyon, botulinyum toksin enjeksiyonu)  denense de başarı oranı %20-50 arasında olup kalıcı değildir. Asıl tedavi cerrahi olarak uygulanan “Heller miyotomi”  işlemidir. Eskiden açık cerrahi ile yapılan bu işlemler, son yıllarda kapalı yöntem diye adlandırılan “Torakoskopik (göğüs kafesinden) ya da laporoskopik (batından) olarak yapılmakta olup işlemin başarı şansı %90’ın üzerindedir. Operasyonda yemek borusu alt ucunu kaplayan kas dokularının tümü (myotomi) küçük bir bölümde kesilerek ayrılır ve mide girişindeki kapak ortadan kaldırılır.

RUMELİ’YE EN ÇOK HİZMET VEREN EĞİTİM KURUMU: TRAKYA ÜNİVERSİTESİ

Tek Rumeli TV tarafından düzenlenen "Rumeli'nin En'leri 2017" ödül töreni Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda 10 Şubat 2018 tarihinde gerçekleştirildi. Törende Üniversitemiz Rumeli’ye En çok Hizmet Veren Eğitim Kurumu Ödülünü aldı. 500 Sivil Toplum Kuruluşunun davet edildiği, 240 Rumeli Balkan Derneğinin katıldığı 20 kategoride yapılan oylama ile belirlenen Rumeli'ye en çok hizmet eden kişi, kurum ve kurul..

BALKAN ARAŞTIRMALARI ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İstanbul Üniversitesi, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi ve Uluslararası Balkan Üniversitesi iş birliği ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun katılımı ile 6 Şubat 2018 tarihinde “Balkan Araştırmaları Çalıştayı” gerçekleştirildi. İstanbul Üniversitesinde gerçekleşen çalıştaya, Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, İstanbul Üniversitesi Rektör&u..