TIP FAKÜLTEMİZDE AKALAZYA HASTALIĞI İÇİN BAŞARILI OPERASYON

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahi Anabilim Dalı tarafından Türkiye'de sayılı merkezlerde uygulanan, Trakya bölgesinde ise ilk kez “Akalazya" hastalığı için kapalı yöntemle göğüs kafesini açmadan 3 adet küçük kesiden (3cm, 2cm ve 5 mm) “VATS Heller Miyotomi” ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesine 21 yaşında, katı ve özellikle sıvı gıdaları yutmada zorluk ile gelen, balonla genişletme girişiminden fayda görmeyen “Akalazya”lı bir hastanın daralan yemek borusu segmentindeki kas dokularını keserek yemek borusu genişletildi. Ameliyat sonrası çekilen ilaçlı akciğer grafisinde daralan kısmın açıldığı, hastanın rahatlıkla sıvı ve katı gıdaları yuttuğu, ameliyatın başarıya ulaştığı görüldü.

Akalazya hastalığı; yemek borusunda nadir görülen bir hareket bozukluğudur. Önceleri sıvı, sonrasında sıvı ve katı gıdaları yutmakta güçlük ile kendini belli eder. İlerleyen dönemlerde hasta kilo kaybeder. Yutma güçlüğü diğer birçok yemek borusu hastalığı ile karıştırılabilir. Bu nedenle doğru tanıyı koymak önemlidir. Cerrahi öncesi bazı tedavi yöntemleri (balon dilatasyon, botulinyum toksin enjeksiyonu)  denense de başarı oranı %20-50 arasında olup kalıcı değildir. Asıl tedavi cerrahi olarak uygulanan “Heller miyotomi”  işlemidir. Eskiden açık cerrahi ile yapılan bu işlemler, son yıllarda kapalı yöntem diye adlandırılan “Torakoskopik (göğüs kafesinden) ya da laporoskopik (batından) olarak yapılmakta olup işlemin başarı şansı %90’ın üzerindedir. Operasyonda yemek borusu alt ucunu kaplayan kas dokularının tümü (myotomi) küçük bir bölümde kesilerek ayrılır ve mide girişindeki kapak ortadan kaldırılır.
Bu içerik 23.10.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 864 kez okundu.