SRİ LANKA VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ KONFERANSI GERÇEKLEŞTİ

“Sri Lanka ve Türkiye İlişkileri” adlı konferans Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İsmail Hakkı İnan Konferans Salonu’nda 17 Kasım 2017 tarihinde gerçekleştirildi. Konferansa Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pakeer Mohıdeen Amza, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, akademisyen ve öğrenciler katıldı.  

Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pakeer Mohıdeen Amza, Sri Lanka ve Türkiye ilişkilerini değerlendirmeden önce katılımcılara diplomat ve diplomasi kavramları hakkında bilgi verdi.  Sri Lanka ile Türkiye ilişkilerinin temelinin tarihte 1016 yılına kadar uzandığını ifade eden Pakeer Mohıdeen Amza, “Türkiye ile olan ilişkilerimizde 1001 yıllık bir tarihi geçmişe sahibiz. Resmi kayıtlar incelendiğinde Sri Lanka’ya giden ilk Türk vatandaşın Konyalı olduğu bilgisine ulaşıyoruz. 1864 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun Sri Lanka’nın başkenti Kolombo’da bir fahri başkonsolosluğu olduğunu görüyoruz. Sri Lanka’nın bağımsızlığını kazanmasından 84 yıl önce Osmanlı ile ilişki kurduğu bilgisine rastlıyoruz. Sri Lanka gelişmekte olan bir ülke ve Türkiye hızla gelişen bir ülke olduğu için pek çok alanda Türkiye ile uluslararası alanda iş birliği yapmaya başladık. Ayrıca birçok alanda Türkiye ile benzer görüşleri savunuyor ve benzer tutumları takınıyoruz. 2005 yılında 30.000’den fazla insanımızı yitirdiğimiz tsunami felaketi sonrası Türkiye’nin insani yardımlarını ve evsiz kalanlar için inşa ettikleri 600 kadar evi millet olarak unutmadık. Başta ticari ilişkiler olmak üzere telekomünikasyondan iletişime, göç konularından insani birçok alana kadar Türkiye ile yaptığımız anlaşmalar var. 2018 yılında Türkiye- Sri Lanka ilişkilerinin 77. yılını kutlayacağız, Türkiye ile kurduğumuz ilişkilerden dolayı mutluyuz.” dedi.

Çin’in dünya ekonomisinde Avrupa ve Amerika’dan daha büyük bir güç haline gelerek küreselleşmenin dünyada bir numaralı ülkesi haline geldiğini belirten Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, “Çin’in Maoist bir rejimden, komünist bir rejim içerisinden kapitalizmin zirvesi olarak görülen küreselleşmeyi savunan bir ülkeye dönüşmüş olması düşündürücüdür. İdeolojik açıdan bakıldığında anlamsız olsa da dünyanın geldiği noktada bu değişkenleri ve yeni parametreleri doğru anlamamız dünya konjonktürünü değerlendirebilmemiz açısından önemlidir.” dedi.

Bu içerik 20.11.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 812 kez okundu.