PAYLAŞILAMAYAN RENK “EDİRNE KIRMIZISI ÇALIŞTAYI”

Üniversitemiz ile Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği iş birliği ile Üniversitemiz Merkez Kütüphanesi Seminer Salonu’nda 15 Ocak 2017 tarihinde Edirne Kırmızısı Çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu, Edirne Kırmızısı renginin yeniden üretilmesi için çalışmalar yapan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Karadağ, Edirne Kırmızısı kitabını Edirne’ye kazandıran Araştırmacı Gazeteci Orkun Akman, akademisyenler, sanayiciler, gazeteciler, sivil toplum kuruluşları katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Emel Gönenç Güler “Edirne bir marka ve bu markanın bilinirliğinin artırılması amacıyla farklı çalışmaların yapıldığını görmekteyiz. Edirne kırmızısı marka olarak Edirne’nin bilinirliğinin artırılması için çok önemli bir araç olacak. Edirne kırmızısı 17. yüzyıldan beri bilinen, üzerinde çalışmalar yapılan ve kitabı yazılan bir renk. Ancak günümüzde Edirne’de bu rengin yeterince kullanılmadığını görmekteyiz. Tanıtımda ve katma değer yaratmada çok fazla kullanılmadığını görüyoruz. Biz de Trakya Üniversitesi ile Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği olarak bu konuda neler yapabiliriz, neleri iyileştirebiliriz konularında bir çalıştay düzenledik.” dedi.

Edirne Kırmızısı renginin yeniden ortaya çıkarılmasında yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gazeteci Orkun Akman, “Rengin gündeme gelmesiyle birlikte şehirde çok güzel bir sinerji oluştu. Bugünkü çalıştayın amacı da bu sinerjiyi nasıl etkili ve verimli bir şekilde kullanabilmek. Dernek olarak 2018 yılının Edirne kırmızısı yılı olmasını istiyoruz. Bu işe başından beri sahip çıkan bundan sonra da sahip çıkacağına inandığım Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na, Dernek Başkanımız Bülent Bacıoğlu‘na, bu rengin gündeme getirilmesinde çok büyük emeği olan ve başından itibaren hem bana hem de araştırmalara destek veren Aydemir Ay’a, bu çalıştayın düzenlenmesinde emeği olan Recep Zogo’ya teşekkür ediyorum. Bu yazı dizisini hazırlarken paylaşılamayan renk başlığını kullanmıştım. Şimdi bu paylaşılmayan rengi hep beraber nasıl paylaşırız, nasıl fikir birliği yaparız onu bulmaya çalışacağız.” dedi.

Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu “Edirne kırmızısı hepimizin sahip çıktığı bir renk. Bu anlamda bu rengi nasıl yüceltiriz, şehrimizin ekonomisine, sosyal hayatına, kültürüne ve turizmine de dâhil edebiliriz bunu konuşmak istiyoruz. Edirne için tartışılmayacak bir şey varsa o da kırmızı rengidir. Kırkpınar’a davet için kullanılan kırmızı dipli mumumuz vardır. Edirne ve kırmızı birbirine çok yakışır. Bu çalıştaydan çıkan sonuçlar ilerisi için bir yol gösterici olacaktır. Edirne kırmızısı için emek veren ve çalıştaya katılan herkese teşekkür ediyorum.” diyerek açılış konuşmasını tamamladı.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Edirne bir hazineler şehri. Yanından geçtiğimiz, göremediğimiz ama altında büyük öyküler taşıyan bir hazineler şehri. Şimdi bir define bulucu gibi kendi değerlerimizi tekrar Edirne’ye kazandırmanın çabası içerisindeyiz. Edirne’ye değer kazandırmak için düzenlenen bu çalıştaya ev sahipliği yapmaktığımız için mutluyuz. Trakya Üniversitesi, içinde Edirne geçen her konuyu kendi konusu olarak ele almıştır. Böyle bir konuya ilgisiz kalmamız mümkün değildi. Biz de Edirne kırmızısı üzerine yazılmış olan Rouge d’Andrinople isimli kitabı Kütüphanemize kazandırdık. Bu kitabın Kütüphanemize kazandırılmasından sonra Edirne’de bir sinerji oluştu. Tüm Edirne paylaşılamayan renk Edirne kırmızını tanıtmak ve katma değeri yüksek ürünlere dönüştürebilmek üzere fikirlerini paylaşıyor. Bu çabaya katkı gösteren tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.” dedi.

Edirne kırmızısı için bilimsel çalışmalar yapan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Karadağ “Edirne kırmızısının kendi evine dönmesinden son derece memnunum. Bu konudaki ilk çalışmaya 1993 yılında başladım. 2017 yılında 3,5 yıllık bir laboratuvar desteği ve maddi, manevi destekler ile en son haline getirdik. Edirne kırmızısının ya da Türk kırmızısının asıl mekanında bu konuşmayı yapmaktan son derece memnunum. Tüm dünyada bilinen bu kırmızı, pamuklu kumaşın kök boya ile boyanmasına dayanır. Bu teknik 16. yüzyılda Osmanlı’da da biliniyordu. Bizim bu tekniği Hindistan’dan aldığımız şeklinde bir kanı vardı, oysa 2007 yılında yaptığım bir çalışma gösterdi ki Hindistan’da yetişen bitki alizarin içermiyor. Bizim boyamızın en büyük özelliği alizarin içermesi. Bu sonuca ulaşmamız Edirne kırmızısının bu toprakların ürünü olduğunu kanıtlayarak bu tezi de çürütmüştür. Edirne Kırmızısı bu topraklardan Avrupa’ya ve tüm dünyaya yayılmıştır. “ dedi.

Prof. Dr. Karadağ ayrıca “Edirne kırmızısının en önemli iki bitkisi kök boya ve gomalağı bitkisi antibakteriyel ve antifungal özellikler sahiptir. Bunlarla ilgili tüm testler yapıldı. Baktığımızda Edirne kırmızısıyla boyanmış bir kumaşın bakteri üretmediğini görüyoruz. Burada yaptığımız çalışmalarda hiçbir zaman toksit bir madde kullanılmadı, zaten geçmişte de toksit bir özelliği yoktu.” diyerek boyanın rengi dışındaki özelliklerine de değindi.

Çalıştay, soru cevap aşamasından sonra Edirne kırmızısı için yapılabileceklerin projelerin konuşulmasıyla son buldu.

Bu içerik 16.01.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 932 kez okundu.