NOBEL ADAYI PROF. DR. TURHAN NEJAT VEZİROĞLU’NDAN ÜNİVERSİTEMİZ ÇALIŞMALARINA DESTEK

Türkiye’nin son yıllarda yetiştirdiği dünya çapındaki isimlerden biri, Hidrojen Enerjisi konusunda dünyanın bir numaralı otoritesi ve bilimsel çalışmaları sebebiyle 2000 yılında Nobel’e aday gösterilen Prof. Dr. Turhan Nejat Veziroğlu ve eşi Dr. Ayfer Veziroğlu ile Trakya Üniversitesi’nde temiz enerji teknolojileri ve sürdürülebilirlik çalışmalarının bölgesel bazda geliştirilmesi konularını kapsayan bir telekonferans gerçekleştirildi.

Telekonferans Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Prof. Dr. Cem Uzun, Prof. Dr. Mümin Şahin, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Çan, Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Öztürk, Makine Mühendisliği Enerji ABD Başkanı Prof. Dr. Semiha Öztuna, Dış İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz, Bilgi İşlem Daire Başkanı Doç. Dr. Hilmi Kuşçu, Teknopark Yönetim Kurulu Başkan Vk. Yrd.Doç.Dr. Oğuzhan Erdem ve Yrd.Doç.Dr. Doğan Eryener’in katılımı ile gerçekleşti.

Trakya Üniversitesinde Hidrojen Enerjisi alanında araştırma ve geliştirme çalışmalarının başlatılması, Edirne’de bölgesel olarak tarım alanında elektrik temini konusunda Hidrojen enerjisi ve diğer temiz enerji teknolojileri uygulanabilirliği, Trakya Üniversitesinin Dünya Hidrojen Enerjisi Ağına dahil edilmesi, bir sürdürülebilirlik ve temiz enerji merkezinin üniversite bünyesinde oluşturulması, Miami Üniversitesi ile öğrenci değişim programının geliştirilmesi, Trakya Üniversitesi’ndeki güneş enerjisi çalışmalarının hidrojen enerjisi ile desteklenmesi konularında çalışmaların başlatılmasıyla ilgili olarak karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

 

Prof.Dr. Turhan Nejat Veziroğlu kimdir?

Dr. Veziroğlu City and Guild Koleji, Imperial College of Science and Technology ve Londro Üniversitesi’nden sırası ile makine mühendisliği, ileri mühendislik çalışmaları ve ısı transferi konularında uzmanlaşmış ve mezun olmuştur.

Askerlik hizmetini bir takım kamu ajanslarına hizmet sunan ve özel bir şirketi yöneten ordudonatım bölümünde tamamladıktan sonra 1962 yılında Miami Üniversitesi Mühendislik Fakülte’sine katılmıştır. 1965 yılında lisans çalışmaları yöneticisi olmuş ve Mühendislik ve Mimarlık Okulu’nun ilk doktora programını başlatmıştır. 1971 ile 1975 yılları arasında Makine Mühendisliği Bölüm yöneticiliği yapmış bu süre zarfında 1973 yılında Temiz Enerji Araştırma Enstitüsü’nü (Clean Energy Research Institute) kurarak 1975 ile 1979 yılları arasındaki araştırmalarda dekan yardımcılığı görevini yürütmüştür. 2004-2007 yılları arasında görevli izine ayrılmış ve İstanbul’da UNIDO-ICHET’i (United Nations Industrial Development Organization – International Centre for Hydrogen Energy Technologies) kurmuştur. 15 Mayıs 2009 tarihinde Miami Üniversitesi’nde Emeritus Profesör ünvanını almıştır.

Dr. Veziroğlu 18-20 Mart 1974’te Miami’de ilk büyük hidrojen enerji konferansını (The Hydrogen Economy Miami Energy (THEME) Conference) organize etmiştir. Konferansın açılış konuşmasında hidrojen enerji sistemlerini fosil yakıtların tükeniyor olması ve bu yakıtların kullanımının çevreye verdiği ciddi zararlara kalıcı çözüm olarak önermiştir. Kısa bir zaman sonra kurulan Uluslararası Hidrojen Enerji İşbirliği’ne (International Association for Hydrogen Energy: IAHE) Dr. Veziroğlu başkan olarak seçilmiştir. IAHE başkanı olarak 1976 yılında iki yılda bir düzenlenen Dünya Hidrojen Enerji Konferansları’nı (World Hydrogen Energy Conferences: WHECs) ve 2005 yılında yine iki yılda bir düzenlenen Dünya Hidrojen Teknolojileri Kongreleri’ni (World Hydrogen Technologies Conventions: WHTCs) başlatmıştır.
1976 yılında dünya çapındaki hidrojen enerjisi konulu araştırma ve geliştirme sonuçlarının basılması ve paylaşılması için kurucu baş editör olarak International Journal of Hydrogen Energy (IJHE) dergisini basmaya başlamıştır. Sürekli büyüyen dergi şu anda yılda 48 basım yapmaktadır. Dr. Veziroğlu 350 civarında makale ve bilimsel rapor yazmış, 160 kitap ve bildiri editörlüğü ve “Solar Hydrogen Energy: The Power to Save the Earth” kitabının ortak yazarlığını yapmıştır. IJHE’yi oluşturuan ve HEPLLC’nin genel yönetim müdürlüğünü yürüten Hydrogen Energy Publications LLC’nin kurucudur.

On sekiz farklı bilimsel organizasyon üyeliği bulunan Dr. Veziroglu British Institution of Mechanical Engineers, American Society of Mechanical Engineers and the American Association for the Advancement of Science tarafından duayen olarak seçilmiştir. Hobileri satranç ve kozmolojidir.

Dr. Veziroğlu uluslararası birçok ödüle de layık görülmüştür. 1974 yılında Türkiye Cumhurbaşkanlığı Bilim Ödülü, 1981 yılında Çin Xian Jiaotong Üniversitesi tarafından fahri profesör ünvanı, 1982 yılında S.S.C.B Kurchatov Institute of Atomic Energy tarafından I. V. Kurchatov Madalyası, 1986 yılında Global Energy Society tarafından Energy for Mankind ödülü almış ve 1988 yılında Arjantin Bilim Akademisi’ne (Argentinean Academy of Sciences) seçilmiştir. 2000 yılında Hidrojen Ekonomisi’ni kurulmasına ve geliştirilmesine yönelik çalışmalarından dolayı Ekonomi alanında Nobel’e aday gösterilmiştir.

Dr. Ayfer Veziroğlu kimdir?

Dr. Ayfer Veziroğlu Edirne’nin İpsala ilçesinde doğdu. Liseyi devlet parasız yatılı okulunda, Zeynep Kamil Sağlık Meslek Lisesinde okuyup, ebe-hemşire olarak mezun oldu. Mezuniyetinden altı yıl sonra Marmara Üniversitesi Uluslararası İşletmecilik ve Pazarlama Bölümünü kazandı. ABD’ye gitti ve University of Miami Dil Okulunu tamamladı. 2004 yılında University of Miami’den Teknoloji Yönetimi dalında Endüstri Mühendisliğinden master derecesini aldı. Doktorasını Lizbon, Portekiz’deki Institute Superior Tecnico'nun Ulaşım Mühendisliğinden aldı. Doktora tezinde Sistem Dinamiği Modellemesi yöntemiyle Hidrojenli araçların market penetrasyonunu inceledi. ABD, Çin ve Hindistan’ı analiz etti. 11 dergi tebliği, 9 konferans bildirisi yayınladı; birçok kez davetli konuşmacı oldu. NATO workshopları sonrası hazırlanmış, bilim adamlarıyla birlikte editörlüğünü yaptığı 3 kitabı vardır. Halen Milletlerarası Hidrojen Enerjisi Derneği’nin, Turhan Nejat Veziroğlu Dünya Hidrojen Enerjisi Vakfının ve Milletlerarası Hidrojen Enerjisi Dergisinin mali işlerinden sorumlu olarak çalışmaktadır. Amerika’da Coral Gables’ta, kızı Lili Ferruh ve eşi Turhan Nejat Veziroğlu ile birlikte yaşamaktadır.

Kaynak: Ömer Halisdemir Üniversitesi Prof. Dr. T. Nejat Veziroğlu Temiz Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi )

Bu içerik 17.08.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 4002 kez okundu.