"NESİLDEN NESİLE ADAKALE" SERGİSİ VE "TUNA'DAKİ SON KALE: ADAKALE" PANELİ TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE

Üniversitemiz Balkan Araştırma Enstitü tarafından düzenlenen ve Araştırmacı Yazar Yıldırım Ağanoğlu'nun konuşmacı, Başak Balkan'ın küratör olarak yer aldığı "Tuna'daki Son Kale: Adakale" paneli ve "Nesilden Nesile Adakale" sergisi 03 Mayıs Perşembe günü Balkan Kongre Merkezi'nde  gerçekleştirildi. Programa, Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay, Araştırmacı Yazar Yıldırım Ağanoğlu, Adakale’den Hatıraları ile Erol Balkan, Necibe Hastürk Başçı, Pervin Halimoğlu ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay’ın panel içeriği ve konuşmacılar hakkında bilgiler vermesi ile Dr. Öğr. Üyesi Bekir Yüksel Hoş’un moderatörlüğünde başlayan panelde Araştırmacı Yazar Yıldırım Ağanoğlu, Adakale'nin tarihi, turizmi, demografik yapısı, fiziksel ve coğrafi özellikleri ile dil ve din özellikleri hakkında bilgiler verdi.

Ağanoğlu panel kapsamında Osmanlı'da turizm ile geçinen ilk adanın Adakale olduğunu belirterek objektiflere en çok yansıyan adanın da Adakale olduğunu ifade etti. 1814 tarihli nüfus defterlerinin ilk ve son nüfus kayıtları olduğundan söz eden Ağanoğlu “Nahiye'nin kurulduğu 1867 yılından 1923 yılına kadar bayrağımızın dalgalandığı Adakale ilk Cihan Harbi’nin ardından Sırbistan ve Romanya arasında halk tarafından yapılan oylama neticesinde Romanya'ya bağlandı.  Lozan görüşmeleri sırasında İsmet İnönü Paşa adada sahiplik iddia ederek Firuz Beyi Nahiye Müdürü olarak gönderse de kentin yeni sakinleri Romenler tarafından geri gönderildi.” dedi.

Sultan II. Abdulhamid tarafından adadaki dul kadınlara yardım yapıldığını da anlatan Ağanoğlu bu kadınlardan ikisinin Hristiyan olduğunu söyledi. Hristiyan nüfusunun adada az olduğunu ve adanın Romanya’ya geçtikten sonra da bu oranın değişmediğini belirten Ağanoğlu, adada ev inşa edemeyip kale kemerlerine yerleşen halkın, nüfusun %28’ini oluşturduğundan bahsetti. Ağanoğlu son olarak 1970 yılında yapılan baraj nedeniyle adanın tamamen sular altında kaldığını söyleyerek katılımcılardan gelen soruları kabul etti.

Panelin ardından Adakale’de doğmuş, büyümüş ve Türkiye'ye göç etmiş katılımcılardan Erol Balkan, Necibe Hastürk Başçı, Pervin Halimoğlu Adakale’de geçen çocukluk yıllarını, anılarını, oynadıkları oyunları, eğitim hayatlarını ve göçleri sırasında yaşadıkları sıkıntıları anlattılar.

Katılımcıların anılarını paylaşmasının ardından Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay tarafından konuşmacılara plaketleri takdim edildi.

Küvatör Başak Balkan da düzenlemiş olduğu sergi hakkında bilgiler verdikten sonra Adakale’yi nasıl tanıdığını, bu sergiyi hazırlamaya nasıl karar verdiğini ve bu sırada yaşadıklarını anlattı.

"Nesilden Nesile Adakale" fotoğraf sergisi açılışının ardından program sona erdi.

Bu içerik 04.05.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 740 kez okundu.