MOLEKÜLER TARIMSAL TANI LABORATUVARI AÇILDI

Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde Moleküler Tarımsal Tanı Laboratuvarı açılışı yapıldı. Trakya Kalkınma Ajansının desteğiyle kurulan laboratuvarın açılışında Rektörümüz Erhan Tabakoğlu, Trakya Kalkınma Ajansı yetkilileri, Mühendislik Fakültemizin öğretim üyeleri bulundu.

Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi ve Moleküler Tarımsal Tanı Laboratuvarı Müdürü Doç. Dr. Semra Hasançebi bir yıllık yoğun bir çalışma sonunda hizmete açılan laboratuvarda tarımda verimi artıracak çalışmaların yapılacağı, bitkilerdeki hastalıklı genlerin daha tohum aşamasındayken DNA testleriyle bulunup güvenli seleksiyon yapılabileceğini ve böylece kalitenin artırılacağını belirtti. Ülkemizde adli tıp, tıbbi genetik gibi alanlarda kullanılan benzer teknolojileri bundan böyle tarım alanında da kullanmak istediklerini belirten Hasançebi “Üniversitemizin desteği ile fiziki altyapısı kurulan laboratuvara Trakya Kalkınma Ajansının desteği ile gerekli altyapı oluşturuldu. Şu ana kadar laboratuvarımızda Tarım Bakanlığının desteklediği proje ile bölgemizin önemli ürünü olan çeltiğin moleküler testleri yapıldı. Aynı zamanda ayçiçeğinin kalite ve verimlilik analizleri yapıldı. Ayçiçeğinin hastalıklara karşı daha dirençli genlerinin seçilmesi için testler yapıldı. Buğdayda kahverengi pas hastalığına karşı dayanıklı olan tohumların tespiti yapıldı. Şu anda da zirai karantina için sınırdan gelebilecek hastalıklı tohumların geçişini engelleyebilecek bir sistem üzerinde çalışıyoruz.” dedi. Alanında ülke genelinde bir merkez olmak ve uluslararası sertifikasyon almak için çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Laboratuvarda emeği geçen hocalarımıza ve desteklerinden ötürü Trakya Kalkınma Ajansına teşekkür eden Rektörümüz Erhan Tabakoğlu “Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğretim üyelerimiz çok kısa zamanda çok büyük işler başardı. Bölgemizin en önemli geçim kaynağı tarım. Tarımı desteklemek üniversite olarak bizim görevimiz. Her türlü tohum, genetik araştırma tanımlamaları geleceğe yönelik tohum üretimi çalışmaları bu merkezde yapılabilecek. Bölgede büyüklükte bir merkez yoktu. Başta Tarım Bakanlığı olmak üzere bölgesel, endüstrimizin yapmak istediği araştırmaları gerçekleştirecek bir merkez olacak. Bölge için sağlıklı yüksek verimli tohumlar üretmek için önemli işler yapılacak. Bu laboratuvarda Aziz Sancar’ın fotoğrafının bulunması manidar. Burada Nobel ödüllü bilim adamı Aziz Sancar gibi bilim insanları yetiştirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Merkezimizin web sitesine buradan ulaşılabilir.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SENATOSU “15 TEMMUZ” ÖZEL GÜNDEMİYLE TOPLANDI

Trakya Üniversitesi Senatosu, “15 Temmuz Demokrasi ve Mili Birlik Günü” anma programı dolayısıyla özel bir gündemle toplandı. 16 Temmuz 2018’de Trakya Üniversitesi Rektörlük Binası Senato Salonu’ndaki toplantı, 50 tam üyenin katılımıyla gerçekleştirildi. 15 Temmuz’da yaşananları hatırlatan, hafızaların tazelenmesini sağlayan kısa film gösteriminin ardından Senato Üyeleri’nin serbes..

YENİ TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. ERHAN TABAKOĞLU, KARADAĞ SAĞLIK BAKANLIĞI’NDA

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Karadağ Sağlık Bakanlığı’na bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Dış İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz ve Dış İlişkiler Danışmanı Prof. Dr. Hilmi İbar’dan oluşan heyete, Türkiye Podgoritsa Büyükelçisi Serhat Galip eşlik etti. Heyet, Karadağ Sağlık Bakan Yardımcısı ve Sağ..