HAVSALI GİRİŞİMCİ KADINLAR KOOPERATİFİ’NDEN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NE ZİYARET

Trakya Üniversitesi’nin, proje yazımı ve uygulanması desteğinin yanı sıra eğitim ve akademik danışmanlık hizmeti vererek destek olduğu Havsa Kadın Girişimciler Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleri Hülya Tuncer, Emine Öztürk ve Havva Bölge, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na teşekkür ziyareti gerçekleştirdi. Ziyarette, Trakya Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Atakişi, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Öğr. Gör. Burak İşçimen de hazır bulundu. Ev hanımlığından kooperatif kurarak üretime katkıda bulunmaya kadar uzanan girişimcilik hayallerini gerçekleştiren Havsa Kadın Girişimciler Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Hülya Tuncer ile Emine Öztürk ve Havva Bölge, ilham veren başarı hikâyelerini Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile paylaştı. Ziyarette, bir kooperatif kurarak üretime katılmaya ve aile bütçesine katkı sunmaya karar verdiklerini söyleyen girişimci kadınlar, sürecin başından sonuna kadar kendilerine her anlamda destek olan Trakya Üniversitesi’nin ilgili birim ve kişilerine teşekkür ettiler.

“Trakya Üniversitesi’nin Desteği ile Yere Daha Güçlü Basıyoruz...”

Ziyaret kapsamında, kooperatif fikrinin nasıl ortaya çıktığını ve Trakya Üniversitesi’nin desteklerini anlatan Kooperatif Başkanı Hülya Tuncer, “Kooperatifin kurulma fikri, beş çayında oluşan bir fikir olarak lanse edildi ancak durum daha farklı. Biz, öncesinde Belediye Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak bu işe başladık ve bize tahsis edilen alanda satışlarımızı gerçekleştirdik. Devamında arkadaşlarımızla bu işi kooperatif fikrine taşımaya karar verdik. Ticaret Odası bizi konunun uzmanı, Trakya Üniversitesi’nin hocalarıyla tanıştırdı. Prof. Dr. Ahmet Atakişi ve Dr. Öğr. Üyesi Özgür Özdemir hocalarımız, konu ile ilgilenerek hemen işe koyuldu ve ve bize öncelikle çok verimli bir eğitim imkânı sundu. Bu süreçte, Öğr. Gör. Burak İşçimen hocamız gastronomi konusunda ihtiyacımız olan her şeyi anlattı. Onların sayesinde kendimizi daha istekli ve güçlü hissettik. Bugün Trakya Üniversitesi’nin eğitim ve akademik desteği ile kurduğumuz kooperatifimizde her geçen gün daha çok büyüyoruz. Üniversitemizin verdiği eğitimlerden geçerek bugünkü noktaya geldiğimizi söylemek Edirneli olarak bizler için gurur verici. Trakya Üniversitesi’nin desteğini ifade etmemiz, ürünlerimize daha güvenle bakılmasını sağlıyor. Zamanla kendimizi geliştirerek daha profesyonel bir işletme olma yolunda adımlarımızı hızlandırıyoruz. Ürünlerimizi daha önce normal poşet içinde sunarken şimdi kendi logomuzun ve TÜTAGEM’de yapılan analiz sonuçlarının yer aldığı ambalajlar kullanmaya başladık. Trakya Üniversitesi’nin verdiği tüm destekler bizim için çok önemli, bu yüzden sizlere ve hocalarımıza çok teşekkür ederiz.” dedi.

“Kadın Girişimcilerimiz Trakya Üniversitesi Sayesinde Geleceğe Güvenle Bakacak...”

Ziyarette, Öğr. Gör. Burak İşçimen, Trakya Üniversitesi ailesi olarak kadın girişimcilere güç vermek adına her türlü desteği sağladıklarını belirterek “Girişimci kadınlarımız bize geldiğinde içerik oluşturma konusunda yaşadıkları zorluklarda kendilerini uzman diyetisyenlerimizle buluşturduk. Ayrıca TÜTAGEM’den hocalarımızın desteğini alarak ürün analizlerinin hazırlanması yönünde gayretlerimiz oldu. İhtiyaçları olan her konuda, üniversitemizin imkân ve kabiliyetlerini kendilerine sunduk. Girişimcilerimiz, Trakya Üniversitesi’nin destekleri ile hazırladıkları ürünleri hem yurt içinde hem yurt dışında tanıtıyor. Ürettikleri el emeği, yöresel tarhanaları var. Bu tarhananın inovatif bir şekilde müşterilerle buluşması için çalışmalarımız var. Prof. Dr. Ahmet Atakişi Hocamızla birlikte bu konuda bilimsel bir çalışma gerçekleştireceğiz. Yakın zamanda ise ‘Geleneksel Türk Tarhanası ve Edirne’ adlı bir panele imza atmayı düşünüyoruz. Böylece, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde üretilen tarhanaların içeriklerini analiz etmiş ve aynı zamanda Edirne tarhanasını önemli kılan noktaları ortaya çıkarmış olacağız. İnanıyorum ki kadın girişimcilerimiz, Trakya Üniversitesi sayesinde geleceğe güvenle bakabilecek.” dedi.

“Eğitimlerimiz Kadın Girişimcilerimizin Çalışmalarıyla Değer Buldu...”

Prof. Dr. Ahmet Atakişi, kadınların bu tarz girişimlerde bulunmasının ve ayakları üzerinde durmak istemesinin son derece önemli olduğunu söyleyerek, maliyet ve üretim açısından nasıl büyümeleri gerektiği konusunda akademik olarak her türlü desteği verdiklerini belirtti. Prof. Dr. Ahmet Atakişi, “Kadın girişimcilerimize elimizden geldiğince bu sistemin nasıl oluştuğu, mali işlerle muhasebe işlerinin nasıl yürütüldüğü konusunda eğitimler verdik. Bu eğitimler doğrultusunda kooperatifimiz emin adımlarla, yere daha güçlü basarak yoluna devam ediyor. Burada, eğitimlerde de belirttiğimiz gibi önemli husus çok fazla üretmek değil, satabildiğin kadar üretmek, pazara yönelik üretim yapmak. Kendileriyle yaptığımız görüşmede de bu hususta çalışmalar yürüttüklerini gördük. Bu da verdiğimiz eğitimlerin karşılık bulduğunu göstermesi açısından mutluluk verici.” dedi.

“Kadın Girişimcilerimiz Hem Edirne’ye Hem de Türkiye’ye Değer Katıyor...”

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne’nin ve bölgenin tüm işletmeleriyle dirsek temasında bulunduklarını hatırlatarak akademik anlamda ihtiyaç duyan her kuruma destek verdiklerini belirtti. Kadınların bu girişimlerini oldukça değerli bulduğunu ve Trakya Üniversitesi olarak her zaman desteğe hazır olduklarını belirten Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Havsalı kadınların kurduğu kooperatifin oluşmasında ve güçlenmesinde Trakya Üniversitesi olarak bir nebze de olsa destek sunabilmenin gurur verici olduğunu ifade ederek, “Giriştikleri her alanda büyük başarılar elde eden kadınlarımız, girişimcilik konusunda da önemli başarılara imza atıyor. Bu anlamda sizler de kelimenin tam anlamıyla bir başarı abidesisiniz. Yaptığınız çalışmalar hem Edirne hem de bölgemiz açısında oldukça değerli. Yaptığınız bu girişim birçok kadına cesaret vermesi ve rehberlik edecek olması noktasında da değerli. Aynı zamanda kurduğunuz bu kooperatifle ülkemiz ve bölgemiz ekonomisine katkıda bulunuyorsunuz. Kooperatifiniz büyüdükçe ihtiyacı olan kadınlarımıza iş imkânı sunan bir işletmeye dönüşerek sosyal ve ekonomik alana yaptığınız katkılar daha fazla olacaktır. Üniversitemizin alanında uzman değerli hocaları, ürünün inovatif anlamda geliştirilmesi ve pazarlanması konusunda sizlerin destekçisi olmaya devam edecek. Trakya Üniversitesi olarak aşçılık, işletme, muhasebe, pazarlama gibi konularda sizlere sunduğumuz imkânların yanı sıra ürünlerin analizi için bünyemizdeki TÜTAGEM’in de desteği yanınızda olacak. Edirne tarhanasının bir marka olması, coğrafi işaret alınması için de çalışmalarımızı birlikte sürdürebiliriz. Aynı zamanda bu ürünün hızlı bir şekilde piyasaya sunulması konusunda da çözüm yolları geliştirilmesi için Trakya Üniversitesi olarak desteklerimiz devam edecek. Emeği geçen herkesi gönülden kutluyorum.” dedi.


Haber: Sertan ATASOY
Editör: Ali KÜÇÜKOĞLU
Fotoğraf: Mustafa TOPYANAK
Bu içerik 11.12.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 1392 kez okundu.