GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ’NDEN 5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ’NDE “GAİA’YA DÖNÜŞ” SERGİSİ

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, dünyayı tehdit eden çevre kirliliğine dikkat çekmek ve çevre duyarlılığı oluşturmak amacıyla kutlanan 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü “Gaia’ya Dönüş” isimli uluslararası nitelikte bir sanat sergisi ile kutluyor.

Daha yaşanabilir bir dünya hedefiyle çevreyi korumaya yönelik çalışmalara özen gösteren Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde, çevre kirliliği ve geri dönüşümün önemine dikkat çekmek amacıyla, doğada en hızlı çözünen kâğıt türü olan “kraft” kâğıdın temel konsept olduğu “Gaia’ya Dönüş” sergisi düzenleniyor.

Çevre dostu malzeme ile sanat üretimi yaparak “daha yeşil, daha güzel ve daha temiz bir dünya mümkün” ana fikrinden yola çıkarak hazırlanan ve Türkiye’nin yanı sıra dünyanın çeşitli ülkelerinden 97 sanatçının eserlerinin yer aldığı “Gaia’ya Dönüş” uluslararası karma desen sergisi, 5-15 Haziran tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak.

Küratörlüğünü Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ferit Yazıcı’nın yaptığı sergide, Türkiye ile birlikte Arnavutluk, Bulgaristan, Senegal, Azerbaycan ve Kırgızistan gibi pek çok ülkeden sanatçının eseri yer alıyor.

Kraft kâğıt üzerine, çeşitli tekniklerle oluşturulan desen çalışmalarından bir seçki niteliğindeki sergiye ilişkin bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Ferit Yazıcı, “Gaia’ya Dönüş olarak belirlediğimiz serginin ismi, mitolojide Gaia’dan (Toprak Ana) gelir. Günümüzde hemen her ülkenin en önemli sorunlarından biri haline gelen çevre sorunları, özellikle küreselleşmenin etkisiyle uluslararası bir boyut kazanmış ve geleceğimiz için büyük bir tehdit oluşturmaya başlamıştır. Bu bilinçle oluşturduğumuz Gaia’ya Dönüş sergisi ile tıpkı kraft kelimesinin anlamında görüldüğü gibi güç birliği içerisinde çevre dostu malzeme ile sanat üreterek daha yeşil, daha güzel ve temiz bir dünya mümkün olduğunu göstermek istedik. Bizlerin bir an önce Toprak Ana’ya dönüş yollarını bulup dünyanın kâinatta yaşayabileceğimiz yegâne yer olduğu bilincine varmamız gerekiyor. Böylece insan ruhunda var olan güzel duyguları daha da öteye taşıyarak daha yeşil ve yaşanabilir bir dünyada sanat arayışı ve çabasını yansıtmış olacağız. Gelecek nesillere temiz ve güzel bir çevre bırakma sorumluluğuyla oluşturduğumuz sergiye katılan tüm sanatçı dostlarımıza teşekkür ediyor, sanat yaşamlarında başarılar diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Trakya Üniversitesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi’nin dijital platformlarında ziyarete açılan serginin videosunu aşağıda bulabilirsiniz.

 

Bu içerik 07.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 323 kez okundu.