EĞİTİM FAKÜLTEMİZDE 18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ VE ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü ve Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı tarafından Çanakkale Zaferi’nin 103. yıldönümü kapsamında düzenlenen “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” programı ve “Çanakkale” isimli panel 21 Mart 2018 tarihinde Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa, Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıdvan Canım, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Yılmaz Çakıcı ve Dr. Öğr. Üys. Yıldırım Tuğlu, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü emekli Dr. Öğr. Üys. Esat Can, Balkan Araştırma Enstitüsü Müdür Yrd. Dr. Öğr. Üys. Sabri Can Sannav ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Çok Sesli Öğrenci Korosu ve Orkestrası bir konser gerçekleştirdi. Konser sonrası Türk Deniz Kuvvetleri tarafından hazırlanan “Çanakkale Türküsü” videosu izlendi. Ardından Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü öğrencisi Gökçen Coşkun tarafından Arif Nihat Asya’nın “Bir Bayrak Rüzgâr Bekliyor” şiiri seslendirildi. Programda Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıdvan Canım da Mehmet Akif Ersoy’un “Çanakkale Şehitlerine” şiirini seslendirdi.

Şiirlerin ardından Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıdvan Canım’ın moderatör, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü emekli Öğretim Üyesi Esat Can ve Balkan Araştırma Enstitüsü Müdür Yrd. Dr. Öğr. Üys. Sabri Can Sannav’ın konuşmacı olarak katıldıkları panele geçildi.

Panel öncesi bir konuşma gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Çanakkale Muharebelerinin ve elde edilen zaferin tarihimizde önemli bir yeri vardır.  Bu topraklar bir milleti yok etmeye çalışan güçler karşısında kanlarımızla mayalanmıştır.  Türkü, Arnavutu, Boşnakı, Kosovalısı, LazıÇerkezi her milletten ve meşrepten birileri vatanı için can verdi. Bizler Çanakkale Savaşı'nda omuz omuza çarpışmış, ağır yüklerin altından kalkmayı başarmış bir milletin torunlarıyız. Bu bilinçle felâket ve zaferleri geleceği kurmada bir tecrübe olarak görmeliyiz. Çanakkale bir devrin battığı, bir vatan kalbinin attığı yerdir. Bu zaferin 103. yılını hatırlamak, yaşamak ve yaşatmak oldukça önemli. Buradan tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.” dedi.

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıdvan Canım, “Bugün çok değerli iki Hocamız konuşmacı olarak etkinliğe katılmış bulunuyorlar. Bir Hocamız Çanakkale Zaferi’ni tarihi açıdan ele alacak ve özetleyecek, diğer Hocamız ise bu zaferi edebi açıdan değerlendirecek. 103 yıl önce Çanakkale’de binlerce evladını şehit veren bu yüce millet, vefalı tavrını şehitlerimizin üzerinden esirgemeyecekti. Bu sebeple yurdun dört bir yanında hafta boyunca bu türlü anma programları düzenlenmektedir. Bizler bugün sizler için bu etkinliği gerçekleştiriyoruz, yarının geleceği sizler de öğrencileriniz için bu anma günlerini gerçekleştireceksiniz. Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Dekanı nezdinde programın düzenlenmesinde emeği geçen Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü ve Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri ve öğrencileri ile değerli katılımcılara teşekkür ederim.” dedi.

Balkan Araştırma Enstitüsü Müdür Yrd. Dr. Öğr. Üys. Sabri Can Sannav, Çanakkale Savaşı hakkında bilinmesi gerekenleri anlatan bir konuşma gerçekleştirdi. Dr. Öğr. Üys. Sabri Can Sannav millet olarak Çanakkale Zaferi’nin 103. yılını kutladığımızı belirterek bu zaferin üzerinden bir asırdan fazla zaman geçmiş olmasına rağmen hala önemini ve tarihteki yerini koruyan bir zafer olduğunu vurguladı. Tarih boyunca istiklalini ve hürriyetini, milli birlik ve bütünlüğünü her şeyin üstünde tutan Türk milletinin bu uğurda çok büyük bedeller ödediğini hatırlatarak “Çanakkale Muharebeleri hem karada hem denizde 8.5 ay devam etmiştir. Bu süre içerisinde yüz binlerle ifade edilen insan kaybı söz konusu olmuştur. Etkileri tek bir alanda değil siyasî, sosyal, kültürel ve ekonomik olmak üzere birçok alanda görülmüştür. Ülkenin gelişimi olumsuz etkilenmiş, milletimiz büyük sıkıntılar çekmiştir. Bu düşünceyle bugünlere nasıl gelindiği unutulmamalı ve herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. I. Dünya Savaşı’nda Çanakkale Cephesinde ve diğer cephelerde şehit düşmüş tüm kahraman askerlerimizi saygı ve minnetle anıyorum.” dedi.

Dr. Öğr. Üys. Sabri Can Sannav’ın konuşmalarının ardından Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü emekli Dr. Öğr. Üys. Esat Can, Çanakkale Muharebelerinin ve sonrasında kazanılan zaferin edebiyata olan yansımaları ve etkileri üzerinde bir sunum gerçekleştirdi. Emekli Dr. Öğr. Üys. Esat Can sunumunda Çanakkale ile ilgili olarak şiirlere ve şairlere temas etti. Ele aldığı şairlerin her birinin Çanakkale tarihinde özel olarak ve Türk Edebiyatı Tarihinde genel olarak müstakil yerlerinin olduğunu belirten Can, 1915 yılında Genel Kurmay’ın çeşitli branşlardaki sanatçıları Çanakkale’ye getirme ve savaş alanlarında dolaştırma fikrinden hareketle döneminde önemli sanat verimlerinin ortaya çıktığı bilgisini paylaştı. Esat Can, Mehmet Emin Yurdakul’dan Ömer Seyfettin’e, Ali Canip Yöntem’den Hamdullah Suphi Tanrıöver’e değin 17 kişilik bir heyet tertip edildiğini ifade ederek “10 gün boyunca bu heyet 1915 Temmuz’unda en şiddetli çatışmaların yaşandığı sırada savaş meydanlarında gezdirilir. Sonra gemi ile İstanbul’a geri götürülür. Geri dönüldüğünde heyet içerisinde yer alan ve kudretli bir şair olan Mehmet Emin Yurdakul çok kısa bir süre içerisinde ‘Ordunun Destanı’ isimli şiiri kaleme alır ve bunu oraya giden diğer sanatçıların ortaya koyduğu edebi verimler takip eder.” dedi. Edebiyatımızda Çanakkale ile ilgili yeri ve önemi olan pek çok şair ve şiiri yansıtan Esat Can, amacın ordumuza coşku kazandırmak ve tarihin gelecek nesle aktarılmasını sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.

Panelin sonunda konuşmacı katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür belgeleri verildi. Konuşmacı katılımcılara Teşekkür Belgeleri Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu tarafından takdim edildi.

Program günün anısına gerçekleştirilen toplu fotoğraf töreni ile son buldu.

 

 

 

 

Bu içerik 22.03.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 1777 kez okundu.