“EDİRNE’NİN TARİHİ VE KÜLTÜRÜ” TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE KONUŞULDU

Trakya Üniversitesi tarafından, Trakya Üniversiteler Birliği’nin destekleriyle düzenlenen “Uluslararası Edirne Tarihi ve Kültürü Sempozyumu” Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sempozyumun açılışına Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mümin Şahin, Genel Sekreter Prof. Dr. Cevdet Kılıç, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Soner Hunkan, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Gençler, Arda Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Yeşim Yeşiloğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Öğr. Gör. Hakan Akıncı ile Trakya Üniversiteler Birliği temsilcileri ile yurt içi ve yurt dışından akademisyen ve öğrenciler katıldı. Açılış etkinlikleri kapsamında, Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Klasik Müzik Topluluğu mini bir konser verdi.

Açılışta konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversiteler Birliği’nin bölge üniversitelerinden oluşan birlik olarak, ismine ve ruhuna uygun çalışmalarda bulunduğunu belirtti. Trakya Üniversiteler Birliği’nin kongreler, sempozyumlar ve bilimsel çalışmalar düzenleyerek öğrencileri ve bilim insanlarını bir araya getirdiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Bugün burada bu toplantı için Trakya, Çanakkale Onsekiz Mart, Kırklareli, Tekirdağ Namık Kemal ve Bandırma On Yedi Eylül üniversitelerinin değerli hocaları büyük bir gayretle bir araya gelerek, konusu Edirne olan ve Edirne’nin tarihi, kültürünü ortaya çıkarmaya çalışan çok önemli bir toplantıya imza attı. Bu toplantıya gelinceye kadar birçok değerlendirme ve hazırlık yapıldı, mutfakta herkes çok iyi çalıştı. Edirne müstesna ve özel bir mücevher gibi, kıymetinden asla bir şey kaybetmeyen bir şehir. Her şehrin başına gelmeyecek mutluluklar ve bu mutluluklarla birlikte birçok acılar yaşamış bir şehir. Edirne bir başkent. Üstelik o başkent ki bağrında yetiştirip geliştirdiği medeniyetle dünya tarihine altın harflerle geçmiş; tarihi eserleri ve coğrafyasıyla muhteşem bir başkent… İçine girdikçe bu muhteşemliği fark ediyor, aydınlanıyorsunuz. Böyle bir şehrin ve bölgenin üniversitelerine düşen de bu gizli hazineleri açığa çıkartıp göstermektir, farkındalık oluşturmaktır. O yüzden bu toplantıyı önemli ve değerli buluyoruz. Burada Edirne’nin tarihi ve kültürü önemli konuklarla ele alınacak. İki gün boyunca dolu dolu Edirne’nin konuşulacağı güzel bir toplantı olacak. Öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz için güzel bir paylaşım alanı olacak. Tüm bu özellikleriyle böyle bilimsel bir toplantının gerçekleşmesine katkı veren ve katılan herkese teşekkür ediyorum.” dedi. Açılış töreninin ardından, sempozyum kapsamındaki ilk gün oturumlarına geçildi.

Bilimsel oturumların ikinci gününde ise sempozyum kapsamında Trakya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Sekreteri Rasim Sezen’in “Edirne’nin Tarihi Dokusu” isimli fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Sergi açılışına Ak Parti Edirne Milletvekili ve Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Aksal, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Genel Sekreter Prof. Dr. Cevdet Kılıç, Genel Sekreter Yardımcısı Öğr. Gör. Hakan Akıncı ile sempozyuma iştirak eden akademisyenler katıldı. Sergide yer alan fotoğrafları dikkatle inceleyen Ak Parti Edirne Milletvekili ve Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Aksal, her gün önünden geçilen eserlere bu sergi sayesinde farklı bir gözle bakma imkanı bulduklarını ve bundan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Sempozyuma katılanları selamlayan Milletvekili Fatma Aksal konuşmasında, “Edirne deyince aklımıza tarih geliyor. Edirne, 92 yıl Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış ama ondan çok daha öncesini de bünyesinde barındıran, her yeri ve her karışı tarih kokan bir şehir. Bölgemizin beş üniversitesinin bir araya gelerek imza attığı, Edirne’nin tarihinin ve kültürünün konuşulduğu bu toplantıyı değerli buluyorum. İnşallah Edirnemizi, şehrimizin tarihini ve kültürünü çok daha güzel yerlere taşıyacağız, daha çok insana duyuracağız. Ben de şehrimiz ve bölgemiz için elimden ne geliyorsa yapmaya hazırım.” dedi.

Alanında uzman birçok akademisyenin iki gün boyunca Edirne’nin tarihini, kültürünü ve gizli kalmış hazinelerini konuştuğu Uluslararası Edirne Tarihi ve Kültürü Sempozyumu, 13 Ekim 2018 tarihinde sona erdi.

Bu içerik 16.10.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 936 kez okundu.