EDİRNE KIRMIZISINI KENT KİMLİĞİNE KAZANDIRMA ÇALIŞMALARINA BAŞLAYAN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ EV SAHİPLİĞİNDE “1. ULUSLARARASI EDİRNE KIRMIZISI E-SEMPOZYUMU” DÜZENLENDİ

 Uluslararası literatürde Fransızca ismi “Rouge d’Andrinople” olarak anılan Edirne Kırmızısını kent kimliğine kazandırmak adına bilimsel, kültürel, sanatsal ve birçok alanda çalışmalar başlatan ve bu doğrultuda Edirne Kırmızısı Stratejik Planı oluşturan Trakya Üniversitesi, stratejik planın bir parçası olan “Bilimsel-Akademik Çalışmalar” kapsamında 20 Ekim 2020 Salı günü “1. Uluslararası Edirne Kırmızısı e-Sempozyumu” düzenledi. Türkiye, Yunanistan ve Romanya’dan 6 bilim insanı ve araştırmacının katıldığı sempozyumda Edirne Kırmızısı; turizm, moda, tekstil, kimya, tarih ve eczacılık alanlarında değerlendirildi.
Covid-19 önlemleri nedeniyle internet üzerinden gerçekleştiren sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Sempozyum Genel Koordinatörü Orkun Akman, Edirne Kırmızısının ilk kez uluslararası bilimsel bir etkinlikte böylesine geniş kapsamlı olarak değerlendirildiğini söyledi. Trakya Üniversitesi olarak, binlerce yıllık geçmişe sahip Edirne’nin onlarca kültürel değerlerinden biri olan Edirne Kırmızısına dair birçok alanda çalışmalar başlattıklarını ifade eden, bu çalışmalardan birinin de “1. Uluslararası Edirne Kırmızısı e-Sempozyumu” olduğuna dikkat çeken Orkun Akman, Edirne Kırmızısının kent kimliğine ve belleğine kazandırılması açısından Trakya Üniversitesi’nin başlattığı çalışmaların devam edeceğini söyledi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu: Değerlerimizin Farkına Varıyor ve Ortaya Çıkarıyoruz

Sempozyumda katılımcılara hitaben bir konuşma yapan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise Edirne’nin 8 bin 300 yıllık tarihiyle pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve stratejik konumuyla çok sayıda değere sahip olduğunu belirtti. Trakya Üniversitesi’nin Edirne’nin önemli bir değerini gün ışığına çıkardığını ifade eden Rektör Erhan Tabakoğlu, “Bu anlamda da hem çok mutluyuz hem de onurlu ve gururluyuz. Edirne, özellikle 1361’de Osmanlı’nın buraya gelmesiyle yaklaşık 100 yıl başkentlik yapan, İstanbul’un fethedilmesinin ardından ikinci başkent olarak değerlendirilmiş bir şehir. Büyük bir imparatorluğun başkenti olduğu için burada birçok bilim insanı, sanatçı, mimar, usta çalışmalar yapmış. 500 yıl kadar önce İspanya’dan gönderilen Yahudilere de kucak açan bu topraklar, pek çok medeniyetin ve dinin de bulunduğu bir medeniyet oluşturmuş. Edirne, bu masal dünyasını yaşadığı yıllardan sonra maalesef işgallerle, yağmalarla ve var olan değerli insanlarını göçlerle, ölümlerle kaybettikten sonra bir hafıza kaybına uğruyor. Şimdi biz tekrar değerlerimizin farkına varıyoruz ve ortaya çıkarıyoruz.

Çalışmalarımız, ‘Muhteşem Edirne Kırmızısı’ kitabının üniversite kütüphanemize kazandırılmasıyla başladı ve bilimsel sempozyumlarla devam ediyor. Burada Orkun Akman’a büyük bir teşekkür düşüyor. Çünkü, onun çalışmalarıyla başlamış bir serüven ve öykü bu. Şimdi bilimsel kongreler ve ardı ardına farklı etkinliklerle önce Edirne’de, sonra bölgede ve sonra da tüm dünyada önemli bir rol oynayacak bir değer olacaktır. Trakya Üniversitesi’nin bölge değerlerini açığa çıkarmak gibi bir misyonu var. Üniversitemiz inşallah kendi bilim insanlarıyla, bu konuda emek veren diğer bilim insanlarını buluşturarak bu misyonunu da kullanacak. Edirne Kırmızısı sadece Edirne’nin değil, Osmanlı’nın o zamanki coğrafyasını düşünürseniz, çok büyük bir toprak parçasında yaşayan tüm insanların ortak değeri. Bu nedenle Yunanistan ve Romanya’dan katılımcılarımıza da katkıları için çok teşekkür ediyorum. Başarılı bir sempozyum olmasını diliyorum. Hem Edirne’miz bir değerini açığa çıkaracak hem de ülkemizde bir farkındalık oluşacak. Edirne Kırmızısına, Sayın Cumhurbaşkanımızın Eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin ve TBMM Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop’un da destekleri var.” dedi.

Edirne Kırmızısı İki Ayrı Oturumda Farklı Disiplinlerden Bilim İnsanları Tarafından Değerlendirildi

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun selamlama konuşmasının ardından sempozyum başladı. Sempozyumun ilk oturumu, İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Karadağ başkanlığında yapıldı. Oturumda; Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Gönenç Güler “Edirne Kırmızısının Turizmdeki Yeri”, University Ecclesiastical Academy of Thessaloniki’den Prof. Dr. Ioannis Karapanagiotis “Akdeniz Kültür Mirasının Nesnelerindeki Kök Boyasının HPLC Kullanılarak Belirlenmesi” ve Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Gedik de “Edirne Kırmızısı ve Üretim Yöntemi” başlıklı sunular yaparak sempozyuma katkı sağladı.

Sempozyumun ikinci oturumunun başkanlığını ise Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Gönenç Güler yaptı. Bu oturumda ise İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Karadağ “Türk Kırmızısı Reçetesi, Patenti ve Sanayi Ölçeğinde Yeniden Üretimi”, Romanya Ulusal Tarih Müzesi’nden Dr. Irina Petroviciu “Romanya Koleksiyonlarından Doğuya Özgü Kumaşlarda Kırmızı Boyalar” ve Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Nilgün Becenen de “Neden Edirne Kırmızısı?” başlıklı sunumlarını yaptı.
Bu içerik 28.10.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 810 kez okundu.