EDİRNE İSTİHDAM FUARI ÜNİVERSİTEMİZ EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesi Kariyer Merkezi, Edirne Valiliği ve Edirne Çalışma ve İş Kurumu iş birliğinde bu yıl 3’sü düzenlenen “Edirne İstihdam Fuarı 2018” açılış töreni 12 Nisan 2018 tarihinde Üniversitemiz ev sahipliğinde Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Fuarın açılış törenine Edirne Valisi Günay Özdemir, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mümin Şahin, İŞKUR Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Fahrettin Kaya, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne İŞKUR İl Müdürü Şengül Çildam, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri ile sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda İŞKUR Tanıtım Filminin izlenmesinin ardından açılış konuşmalarına geçildi. Açılış konuşmalarının ilkini Edirne İŞKUR İl Müdürü Şengül Çildam gerçekleştirdi. İŞKUR İl Müdürü Şengül Çildam, “İŞKUR aktif iş gücü programları kapsamında iş piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda meslek edinmek isteyenlere meslek edindirme kursları, kendi işini kuracaklara yönelik uygulamalı girişimcilik eğitimleri ve en az iki çalışanı olan iş yerlerinde iş başı eğitim programları ile toplum yararına programlar düzenlemektedir. İş ve meslek danışmanlarımız tarafından iş arayana ve işverene danışmanlık hizmeti verilerek iş gücü arz ve talebin eşleştirilmesinde istihdama önemli katkı sağlıyoruz. 2017 yılında 812 kişi meslek edindirme kurslarımızdan, 514 kişi uygulamalı girişimcilik eğitimlerimizden, 1567 kişi iş başı eğitim programlarımızdan ve 2530 kişi toplum yararına programlarımızdan olmak üzere toplamda aktif iş gücü programlarımızdan 5423 kişi faydalanmıştır.  Faydalananların yüzde 66'sını kadınlar oluşturmaktadır. Yine 2017 yılında iş piyasasının nabzını tutmak amacıyla 265 iş yerine anket düzenlenmiş ve 13.500 çalışan tespit edilmiştir. Bunun yüzde 38.9'unu kadınlar oluşturmaktadır. İller arasında sıralama yaptığımızda da Edirne’nin kadın istihdamında birinci sırada yer aldığını söyleyebiliriz. TÜİK verilerine baktığınızda Trakya Bölgesi yüzde 59 oranıyla iş gücüne katılım oranı en yüksek bölgedir. Bundan sonraki süreçte de işveren temsilcilerimiz, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içerisinde hedefimiz istihdamı artırmak ve işsizliği azaltmaktır. Düzenlemiş olduğumuz organizasyon ile gençlere ve iş arayanlara iş piyasası hakkında bilgi vermeyi ve onları çalışma hayatına hazırlamayı hedefliyoruz. ” dedi.

Açılış konuşmaları sırasıyla Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, İŞKUR Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Fahrettin Kaya, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mümin Şahin ve Edirne Valisi Günay Özdemir ile devam etti. Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'ı içine alan bir bölgede yer alan üniversitelerimizde öğrenim gören 110.000 öğrencinin mezun olduklarında bölgemiz ve şehrimizde kalabilmesi ve iş olanaklarını araştırarak istihdam edebilmesi için tüm paydaşlarımızla iş birliği içerisinde çalışmaktayız. İş hayatına atılmadan önce üniversiteye girdiğiniz ilk günden itibaren hangi meslekte, branşta olursanız olun hayata hazır olma, gereksinimleri karşılama ve geleceğe dönük ihtiyaçlara cevap verme adına tam donanımlı bir öğrenci olmanız noktasında elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Kariyer süreci uzun bir süreç olduğundan olmamız gereken noktayı ilk andan itibaren planlamak ve ihtiyaç olan donanıma sahip olmak gerektiği düşüncesindeyiz. Bu konuda sizlere gereken desteği vermekteyiz ve vermeye de devam edeceğiz. Bu vesile ile Trakya Üniversitesine ve İŞKUR’a teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.

İŞKUR Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Fahrettin Kaya, “Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü olarak dünyanın ve Ülkemizin önemli sorunlarından biri olan işsizlikle mücadele ediyoruz. Bu doğrultuda 2017 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde başlatılan Milli İstihdam Seferberliği kapsamında kurum olarak Türkiye'yi karış karış dolaştık. Devletimizin sanayicilerimize ve işadamlarımıza yönelik uygulamaya koyduğu teşvikleri anlattık. Bu sayede 2017 yılında Cumhuriyet tarihin en büyük işe yerleştirme rekorunu gerçekleştirmiş olduk. 1 milyon 57 bin 249 kişiyi özel sektörde işe yerleştirmiş olduk. Bu teşvikler, iş adamlarımız ile sanayicilerimizin üretiminin artırılması ve geleceğe dönük ülkenin istikrarlı bir görüntü çizmesi sonucuyla karşılık buluyor. Yine bu yıl Cumhurbaşkanımızın himayelerinde 2'nci faz olarak 2018 yılı seferberliğe devam kararı alındı. Bizler de bunu kariyer günleri ve fuar gibi etkinlikler kapsamında destekliyoruz. Bu yıl bilişim ve imalat sektörlerinde işbaşı eğitim programlarında 3 ay olan desteklerimiz 6 aya çıkarıldı. Gezdiğimiz illerde gördüğümüz sonuç Edirne özelinde de rakamlara yansımış. İlk 3 ayda 1800 kişi Edirne’de özel sektör bünyesinde iş sahibi olmuş ve yıl sonu 8000 gibi bir hedefe ulaşma planı var. 2017 yılında Ülkemizde 1 milyon 57 bin 249 kişi işe yerleştirilmişken 2018 yılında bu rakamın yüzde 30 veya 40 seviyelerinde artmasını umut ediyoruz. Bu Ülkemiz için gerçek bir övünç kaynağı. İŞKUR'umuzun gençlere sunduğu çok önemli ve güzel fırsatlar var. Gençlerimiz irtibat bürolarımız ile sürekli bir iletişim halinde olsun. Edirne İl Müdürlüğümüz 81 vilayet içerisinde en başarılı müdürlüklerimizden biri. Kadın istihdamının en fazla olduğu ilimiz Edirne. Edirne’de kamu kurum ve kuruluşları içerisinde muazzam bir uyum ve organizasyon var. Edirne bizleri umutlandırıyor, ilk üç ayın oranlarına göre işe yerleştirme rakamlarında birinci. Yorum yapmak için daha erken ancak bu verilere göre 2018'de birinci olarak Edirne'yi görecek gibiyiz. Gidişat bunu gösteriyor. Kariyer Günleri ve İstihdam Fuarımızın hayırlara vesile olmasını dilerim.” diye konuştu.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mümin Şahin konuşmasında “Sayın Cumhurbaşkanımızın 2017 yılında açıkladığı Milli İstihdam Seferberliği neticesinde Ülkemiz genelinde istihdama yönelik önemli hamle ve atılımlar gerçekleştirildi. Edirne’nin bu noktada yakaladığı başarının artarak devam etmesi de en büyük temennimiz. Mezuniyetlerinin ardından sevgili öğrencilerimizi çetin bir iş hayatı bekliyor olacak. Bu kapsamda düzenlenen etkinlikler ile öğrencilerimizi iş hayatına hazırlamak ve istihdam noktasında katkılar sunmak istiyoruz. Bugün gerçekleştirilen etkinliğin düzenlenmesinde Üniversitemiz Kariyer Merkezinin rolü büyük. Bunun yanı sıra Valiliğimiz, İŞKUR Müdürlüğü, Trakya Kalkınma Ajansı ve değerli akademisyenlerimizin önemli katkıları söz konusudur. Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleşen 2018 yılı İstihdam Fuarı’nın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunar, fuarın hayırlara vesile olmasını temenni ederim.” dedi.

Edirne Valisi Günay Özdemir, “Ülkemiz son yıllarda ekonomi alanında ciddi hamleler yapıyor. Bunun neticesinde Türkiye, 2017 yılında dünyada en fazla ekonomik büyüme gösteren ülkelerden biri oldu. Bu büyüme ve gelişmenin somut örneklerini Edirne’de görmeniz mümkün. İhracat da artışı da Edirne olarak en iyi gören yerlerden biriyiz. Bu manada rahmetli Süleyman Demirel'in bir sözünü hatırlatmak isterim. Demirel, 'Ben ekonomistlerin ve siyasetçilerin sözlerinden ya da rakamlardan çok, yollardaki kamyonlara bakarak ekonominin gidişatını takip ediyorum. Eğer yollarda kamyonlar çoksa ekonomi iyi yoldadır' diyordu. Son 4-5 aydır Edirne'deki TIR kuyruklarına ilişkin basınımız ve tır şoförlerimiz 'Tır kuyruğu, Tır kuyruğu' diye şikayet ediyor. 4 aydır tırlar vasıtasıyla gerçekleştirilen ihracatımızda yüzde 14’lük bir artış var. Bu da gösteriyor ki Ülkemiz ekonomisi ihracat anlamında ciddi bir artış içerisinde. Ülkemiz son yıllarda her alanda üretim yapan ve kendi ihtiyaçlarını karşılayan bir ülke haline geldi. Gençlerimiz her zaman umutlu olsunlar. Çünkü ekonomik anlamda büyüyen ve gelişen Ülkemiz gelecekte istihdam ettirilecek bireylere, gençlere daha fazla ihtiyaç duyacaktır. Gençlerimize bu noktada önemli görev ve sorumluluklar düşüyor. Yalnızca Ülkemizde değil, dünyada da yeni ufuklar ve çığır açacak faaliyetlerin başında sizleri görmek istiyoruz. Bu konuda Valilik olarak sizlere destek ve yardımcı olmaya her daim hazırız. İş adamlarımızı da aynı vesileyle destekliyoruz ve desteklemeye de devam edeceğiz.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Edirne İstihdam Fuarı’nın resmi açılışı protokol tarafından kurdele kesme töreni ile gerçekleştirildi.

Ayrıca Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve gün boyunca süren Edirne İstihdam Fuarı 2018’de yerli ve yabancı pek çok sektör temsilcisi Balkan Kongre Merkezi Fuayesi’nde stant açarak iş arayanlara sektörü ve firmaları tanıma fırsatı sundu.

Bu içerik 13.04.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 973 kez okundu.