EDİRNE GÜLÜ YUVASINA DÖNÜYOR

Trakya Üniversitesi’nin gayretleri sonucu bilimsel metotla yeniden yetiştirilemeye başlanan Edirne Gülü, Trakya Üniversitesi tarafından doğduğu ve yayıldığı topraklara yeniden bir değer olarak kazandırılıyor…

Edirne’nin kültür mirasçısı Trakya Üniversitesi, bir kültürel değeri daha gün yüzüne çıkarıyor. Edirne Gülünün ve sanayi gülü yetiştiriciliğinin yeniden canlanması için demonstrasyon çalışmalarına devam eden Trakya Üniversitesi tarafından Balkan Yerleşkesi içerisinde bulunan 5 dönümlük araziye 1.500 adet gülü fidanı ekerek “Edirne Gülü Bahçesi” oluşturuldu.

Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tan, çiçek yetiştiriciliği sahasında Edirne’de yeni bir dönem başlatmayı hedeflediklerini belirterek, “Tarihî kayıtlar Edirne’nin Osmanlı Devleti zamanında gül ve gülcülük merkezi olduğunu göstermektedir. Edirne gülünün 17. yüzyılın sonunda Bulgaristan’a, 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Bulgaristan’dan göç eden Türkler aracılığı ile İstanbul, Balıkesir, Bursa, İzmir, Isparta ve Burdur yöresine getirildiği bilinmektedir. Ancak savaşlar ve göçler nedeniyle Edirne’de gül tarımı kaybolmuştur. Trakya Üniversitesi olarak bizler de gülü, doğduğu ve yayıldığı topraklara yeniden bir değer olarak kazandırmayı hedefliyoruz.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu: Edirne Sarayı’yla birlikte sarayın süsü gül de Edirne’de yükselecek

Doğduğu topraklardan yurdun ve Balkanların dört bir yanına yayılan Edirne gülünün yeniden Trakya Üniversitesinin örnek bahçesi ile kent kimliğine kazandırılacağını ifade eden Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Bu kazanımın sadece kent kimliği ile sınırlı kalmayacak, tarım ve tarıma bağlı sanayi üretimi ile istihdama da katkı sağlayacaktır. Gülcülük yeniden doğduğu topraklara geri dönerek kültür hayatımıza da etki edecektir. Edirne Sarayı yaygın olarak gül ekilen bir yerdi. Şanlı tarihimizde Edirne Sarayı’ndan yükselen gül kokusunun kaynağı bu topraklardı. Trakya Üniversitesi olarak bir yandan Edirne Sarayı’nı tekrar yükseltirken bir yandan da o sarayın süsü, kokusu Edirne gülünü de yine bu güzel şehirde açtıracağız. Belki de ektiğimiz güllerin yerinde yıllar öncesinde de atalarımızın ektiği güller vardı. Biz aslında bir tarihi yeniden diriltiyoruz.” dedi.

Gülün medeniyetimiz açısından da önemli olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Gül, Hz. Peygamberimizi de sembolüdür. Gülün kokusunu O’ndan aldığına dair hoş bir kıssa da vardır. Şiirimizde, tarihimizde, genç kızların çeyiz süslemelerinde kısacası hayatımızın her alanında gül ve güle ait bir ayrıntı vardır. İnşallah bizler de yeniden gülü ve gülcülüğü Edirne’nin kültür ve medeniyet hayatına tekrar kazandırıp Edirne’nin dört bir yanını gül kokusu ile saracağız.” şeklinde konuştu.

Balkan Yerleşkesi içerisinde bulunan 5 dönümlük arazide ekili 1.500 adet gül fidanından oluşan “Edirne Gülü Bahçesi” ilerleyen dönemlerde farklı türlerde gül fideleriyle genişletilecek.

Bu içerik 29 Temmuz 2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 499 kez okundu.