EDİRNE’DEN BALKANLAR VE AVRUPA’YA BİR BAKIŞ KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Edirne’den Balkanlar ve Avrupa’ya Bakış” konulu konferans 27 Nisan 2017 tarihinde Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Fehmi Yıldız Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Programa Edirne Valisi Günay Özdemir, Kırklareli Valisi Esengül Civelek, Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Dışişleri Bakanlığı Balkanlar İkili Siyasi İşler ve Balkanlar Genel Müdürü Büyükelçi Mustafa Babür Hızlan, Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, Bükreş Büyükelçisi Koray Ertaş ile dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan program Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sibel Turan’ın konuşmasıyla devam etti.

Konferansta bir konuşma gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Trakya Üniversitesi evrensel değerleri savunmak kadar yerel unsurlarda da faaliyet göstermeyi önemseyen bir üniversitedir ve bir Balkan üniversitesi olmayı hedeflemektedir. Balkanlardan gelen öğrenci sayısının en fazla olduğu üniversite olmak gururumuzdur. Balkanların tarihi, siyaseti, ekonomisi, kültürü, dilleri kısacası Balkanlara ait ne varsa Üniversitemizin çalışma alanına giriyor. Biz de bu konulara bilimsel olarak destek olup fikir üretmek amacındayız. Bu toplantıya ev sahipliği yapmaktan çok mutluyuz." dedi.

Balkan Araştırmaları Enstitüsü Müdür V. Yrd. Doç. Dr. Bülent Akyay'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferansta ilk olarak konuşan Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, Dünya’daki devlet dengelerinden bahsederek yaşanan sınırları belli olmayan sanal terör örgütlerinin kontrolsüz olmaları  ve bunların ortaya çıkarttığı terör olaylarının ciddi sorunlara yol açtığından söz etti.

Dışişleri Bakanlığı Balkanlar İkili Siyasi İşler ve Balkanlar Genel Müdürü Mustafa Babür Hızlan oturmamış uluslararası sistemden bahsetti. Balkan ülkelerini geçmişten bugüne kültürel, dini, siyasi ve etnik problemleri olduğunu bu ülkülerin sadece AB’ye üye olma hedefinde birleşebileceğini belirtti. Global güç olan bazı ülkelerin Balkanlar’daki siyasi boşluğu doldurmaya yönelik çalışmaları olduğuna dikkat çekti.

Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe Bulgaristan’ın tarihi süreci ve oluşumundan bahsetti. Süleyman Gökçe “Bulgaristan bizim hem komşumuz hem de soydaşlarımızın yaşadığı yer. Özellikle soydaşlarımız Bulgaristan’la ilişkilerimizde önemli bir referans noktası.” dedi. Bulgaristan’ın uluslararası durumundan söz eden Süleyman Gökçe soydaşların haklarına ve hukuklarına sahip çıkması gerektiğini belirtti.

Bükreş Büyükelçisi Koray Ertaş Romanya’nın coğrafi olarak huzurlu bir bölge olduğundan bahsetti. Ülkenin önemli bir enerji ihracatçısı olduğunu ve Batı eksenli politikalar uyguladığını ifade etti. İç politikalarında temel hedefin ise yolsuzlukla mücadele olduğunu belirten Koray Ertaş “Romanya’nın çok az stratejik ortağı var bunlardan biri de Türkiye. Romanya’da yaşayan Türk ve Tatar unsurların ilişkimizde ciddi bir temel oluşturuyor.” dedi. 

Program katılımcıların soru ve cevaplarının ardından hediye takdimiyle sona erdi. 

Konferans öncesinde Büyükelçiler Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu'nu ziyaret ettiler.
Bu içerik 28.04.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 398 kez okundu.