DR. SADIK AHMET VE BATI TRAKYA TÜRKLERİ PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Üniversitemiz Balkan Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen Dr. Sadık Ahmet ve Batı Trakya Türkleri Paneli 16 Kasım 2017 tarihinde Prof. Dr. Fehmi Yıldız Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Vali Yardımcısı Yusuf Güler, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mümin Şahin, İl Kültür Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Dr. Sadık Ahmet’in eşi Işık Ahmet ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Bülent Akyay açılış konuşmasında panelin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek faydalı bir panel olmasını temenni etti.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu bu panelin mimarı olan Vali Günay Özdemir’e geçmiş olsun dileklerini ileterek başladığı konuşmasında “Osmanlı Devleti 500 yıl boyunca Balkanlarda yaşayan ulusların dinlerine, dillerine ve kültürlerine saygı duyarak burada barış ortamı yaşattı. Günümüzde Dünya ötekileştiren, küçülen, küçüldükçe zayıflayan ve dertleri bitmeyen bir yer oldu. Biz çoğulculuğu yaşatanın kazanacağına inanıyoruz. Bu sebeple de Batı Trakya’daki kardeşlerimizi başarılı bir şekilde temsil eden Dr. Sadık Ahmet’i gençlere tanıtmalı ve sevdirmeliyiz. Lozan Antlaşması ile elde edilen haklarımızı bilirsek barış ve huzur ortamı sağlanacaktır.

Dr. Sadık Ahmet’in eşi Işık Ahmet “Sadık Ahmet önemli şeyler yapmış ki Edirne’de anılıyor. Büyük zorluklar ve mücadeleler yaşadık. Tüm bunlara rağmen bu soyadını büyük mutlulukla taşıyorum.” dedi.

Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Bülent Akyay’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde ilk olarak İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Erdem, Lozan Antlaşması Bağlamında Batı Trakya Türkleri isimli konuşmasında Batı Trakya’da Lozan Antlaşması’ndan bu yana yaşanan tarihsel süreçlerden ve anlaşmada elde edilen hukuki haklardan bahsetti.

Üniversitemiz Balkan Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu 1930’lardan 1980’lere Batı Trakya Türkleri: Temel İnsan ve Azınlık Hakları isimli konuşmasında Dr. Sadık Ahmet’in siyaset sahnesine çıkmasını hazırlayan dönemden ve Batı Trakya’nın geçirdiği siyasi süreç ve değişimlerden kronolojik olarak bahsetti.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Öksüz, Hak Arama Özelinde Dr. Sadık Ahmet isimli konuşmasında Batı Trakya’daki Türk nüfusun siyasi çalışmalarından, yaşadığı değişimlerden, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinden ve Ülkemizin Batı Trakya Türkleri ile dayanışmasından bahsederek “Batı Trakya, Türklerin namus coğrafyasıdır.” dedi.

Araştırmacı Yazar Özkan Hüseyin, Almanya’da Batı Trakya Türkleri özelindeki mücadelelerinden bahsetti. Dr. Sadık Ahmet ile yakın dostluğu olduğunu söyleyen Özkan Hüseyin, Batı Trakya Türklerinin ve Dr. Sadık Ahmet’in göstermiş oldukları çabalardan ve bu çabalara Almanya’daki Türk toplumunun desteklerini dile getirdi.

24 Temmuz’un Türk dünyası için acı bir kaybın yaşandığı, Batı Trakya Türklüğünün liderini kaybettiği gün olduğu kadar bölgedeki Türk varlığını tescil eden Lozan Antlaşmasının imzalandığı tarih olduğuna da dikkat çekilen panelde, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini ve uluslararası arenadaki varlığını teşkil eden Lozan’da kendi istek ve garantörlüğümüzde sınırlarımızın dışında tuttuğumuz tek azınlık topluluk olan Batı Trakya Türkleri’ne karşı Lozan’dan doğan hakların tam olarak uygulanmadığı, ihlal ve ihmallere yer verildiğine, Türkler’in kimliğinin tanınmadığına vurgu yapıldı. Bu doğrultuda bölgede Lozan’dan kaynaklanan Batı Trakya Türkleri’nin kanuni haklarının uygulanması noktasında takipçi olunması gerekliliği dile getirildi. 

Soru cevap bölümünün ardından Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun panelistlere hediye takdimi ile etkinlik son buldu.

Etkinlik sonrasında panelistler Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nu makamında ziyaret ettiler.
 
Bu içerik 17.11.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 540 kez okundu.