DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT ATALAY’IN, “FENER RUM ORTODOKS PATRİKHANESİ’NİN SİYASİ FAALİYETLERİ” ADLI KİTABI, TÜRK TARİH KURUMU TARAFINDAN YAYIMLANDI

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Bülent Atalay’ın, “Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’nin Siyasi Faaliyetleri (1908-1923)” adlı kitabı Türk Tarih Kurumu tarafından yayımlandı. Yeniden düzenlenmiş ve genişletilmiş baskısıyla kısa süre önce okuyucularla yeniden buluşan “Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’nin Siyasi Faaliyetleri (1908-1923)” adlı eser, ilk olarak 2001 yılında Tarih ve Tabiat Vakfı yayınları arasından çıkmıştı.

Dr. Öğr. Üyesi Bülent Atalay tarafından Prof. Dr. Cevdet Küçük danışmanlığında doktora tezi olarak hazırlanan çalışmada Rum Ortodoks Patrikhanesi'nin, I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı sırasındaki siyasi faaliyetleri konu ediliyor. Arşiv belgelerine ve kaynaklara dayanılarak hazırlanan eser, Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi'nin önemli yönlerini aydınlatarak Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin seyrinde oynadığı aktif rolü, tarihsel bir bağlam içerisinde okuyucusuna sunuyor.

Dr. Öğr. Üyesi Bülent Atalay, kitaba ilişkin yaptığı açıklamada “Fener Patrikhanesi’nin Siyasi Faaliyetleri (1908-1923) adlı bu araştırmayla Osmanlı İmparatorluğu’nun kalpgâhı olan Türkiye’de, ‘en köklü ve en kadim’ bir kurumu olarak Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’nin, ‘Türk’ün müsamahasını’ nasıl istismar ettiği ortaya konulurken, bilhassa bu istismarın Osmanlı İmparatorluğu’nun ‘en kısa’ ve Türk Milleti’nin yaşadıklarıyla ‘en uzun’ yüzyılında yapıldığına dikkat çekiyor.” dedi.

Bu içerik 14.01.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 667 kez okundu.