DOÇ. DR. MUHAMMET ALTAYTAŞ’IN, "MODERN ÇAĞDA MÜSLÜMAN NAZARIYLA VAROLUŞ VE ÖLÜM" İSİMLİ KİTABI YAYIMLANDI

Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Altaytaş'ın "Modern Çağda Müslüman Nazarıyla Varoluş ve Ölüm" isimli kitabı yayımlandı. Doç. Dr. Muhammet Altaytaş, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nu ziyaret ederek kitabını takdim etti. Ziyarette, Genel Sekreter ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Kılıç da yer aldı.
Doç. Dr. Muhammet Altaytaş kitabında, İslâm dininin temel kaynakları esas alınarak İslâm düşüncesinin, genel olarak felsefe tarihinin, bilhassa modern dönem varoluş felsefesinin birikimlerinden istifadeyle ölümün, varoluşsal açıdan ele aldığını belirterek, “Dünya denilen bir nevi ölüm koridorundan geçmekte olduğumuzu biliyoruz. Fakat nereden gelip nereye gitmekte olduğumuzu bilemiyoruz. Öncesinden ve sonrasından bağımsız olarak hayata mana vermenin imkânsızlığı, hayata kendisini aşan metafizik bir muhteva katmayı zorunlu kılmıştır. Bu sebeple varlık ve ölüm şuuruna sahip yegâne canlı olarak insan, hayatını ancak inanç ve kültür dolayımında sürdürebilmektedir. Netice itibariyle insanın varoluşu, ölümü ve sonrası, art arda gelen çizgisel bir tarih sırasına göre değil, âdeta bir sazın telleri gibi birbirine paralel olarak dizilirler. Nasıl ki, sazını çalarken sanatkâr tellerin her birine ahenkle dokunursa, sahih bir şahsiyet de yaratılışına, ölümüne ve sonrasına dünya hayatının her anında dokunarak oluşunu ahenge kavuşturur. Ve yine nasıl ki sazın tınısı, işitenin gönlünün derinliklerine sirayet ederse ölüm de varoluşun derinliklerine dokunarak insanın yönünü Hak ve hakikate yöneltir. En önemlisi ise sazın tellerine dokunan için aşk ne ise ölüme dokunan insan için de iman odur.” dedi.
Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, ölümün hayatın en önemli gerçeği olduğunu vurgulayarak “Hepimiz günlük hayattaki uğraşlarımızın peşinden koşturmaktan hayatın en önemli gerçeği olan ölümü unutuyoruz. Ölüm gerçeğini unutmadan kendimizi maneviyatla beslememiz çok önemli. Bu nedenle bu çalışmayı oldukça değerli buluyorum. Doç. Dr. Muhammet Altaytaş hocamızın bizlere kazandırdığı bu kitabı en kısa sürede okuyacağım.” diyerek Doç. Dr. Muhammet Altaytaş’ı bu önemli eserinden dolayı tebrik etti.
Bu içerik 13.01.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 361 kez okundu.