BUA REKTÖRLER TOPLANTISINA TRAKYA ÜNİVERSİTESİ DAMGASI

BUA Rektörler Toplantısı, Selanik Belediyesi Şehir Meclisi Toplantı Salonu’nda BUA Dönem Başkanı Selanik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Pericles A. Mitkas başkanlığında gerçekleşti.

Rektör Prof. Dr. Mitkas ve Selanik Belediye Başkanı Yannis Boutaris, birer selamlama konuşması yaptılar.

Toplantının son gününde “BUA’nın Tarihi ve Planları” adlı bir konuşma gerçekleştiren Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu; üniversitenin mevcut imkânları, öğrenci ve akademik personel sayısına değinerek “Üniversitemizde 3300 uluslararası öğrencinin 2700’ü Balkanlardan. Bu rakam Balkanlar ve Trakya Üniversitesi arasındaki iş birliği ve ilişkilerin nicel karşılığı. Üniversitemiz 6. ve 7. Dönem Rektörü Prof. Dr. Enver Duran Hocam döneminde Trakya Üniversitesi, Balkan vizyonu kazandı. Her ülke ve üniversiteye defalarca gidilerek BUA’nın temelleri daha o yıllarda atıldı. 2014 yılına gelindiğinde ise 8. Dönem Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük Hocam döneminde BUA’nın kuruluş protokolü oluşturuldu ve kurucu üyeler bu belgeye imza attılar. Bu imza anısına dikilen fidanlar, BUA gibi gelişip büyümektedir. 2017’de Sofya ve 2018’de Tetova Üniversitesi ev sahipliğindeki toplantılarda BUA ailesi genişlemeye devam etti. BUA’ya yönelik başvuruların her geçen gün artması, BUA bünyesinde ortak faaliyetler gerçekleştirilmesi ve BUA E-Bülten vasıtasıyla üniversiteler arasında bilgi paylaşımı yapılması ne kadar doğru bir yolda ilerlediğimiz gösteriyor. Trakya Üniversitesi olarak BUA’nın gelişmesi ve büyümesi adına yıl boyunca başta Balkanlardaki birçok üniversiteye ziyaret düzenleyerek BUA’ya ilişkin bilgiler verdik ve bu üniversiteleri ailemize dahil etmeye çalıştık. BUA’nın resmi kimlik kazanması adına yaptığımız çalışmaların en önemlisi birliğe ait bir tüzüğün olmasıdır. Tüzüğün büyük önem arz ettiğini ilk olarak Sofya’daki toplantıda dile getirdim. Toplantının ardından Trakya Üniversitesi olarak tüzük çalışmalarına başladık. Tetova Üniversitesi ev sahipliğindeki 4. BUA Toplantısı’nda taslak tüzük değerlendirildi. Öneriler ve eklemelerin ardından Üniversitemiz ev sahipliğinde yapılan toplantıda ise tüzüğe son şeklini verdik. Ayrıca yeni üye başvuru formu ve alt grupların bilgilerini içeren formun Üniversitemizce hazırlanmasıyla birlikte BUA’daki iş akışı daha sistematik hale geldi. BUA’nın gelişmesi ve ilerlemesi noktasında birçok hedefimiz var. Öğrenci forumları, yaz okulları, Üsküp Uluslararası Balkan Üniversitesi ve Priştine Üniversitesi ile başladığımız ve sayısının daha da arttırmak istediğimiz 2+2 (çift diploma) programlarıyla ilişkilerimiz daha da güçlenecek. BUA kapsamında gerçekleştirdiğimiz “Balkan Spor Oyunları”nın devamını getirme adına Köstence Ovidius Üniversitesinin gönüllü olmasını büyük bir memnuniyetle karşılıyorum. Birlik olarak Avrupa projelerinde yer almak bizlere büyük katkılar sağlayacaktır. Tüm bu alanlarda birlikte yol alacağımızın altını çizmek isterim.” dedi.

Ioannina Üniversitesi Rektörü Prof. Triantafyllos Almpanis “Üniversitelerin Akıllı Uzmanlaşma Programlarındaki Rolü ve Katılımı” başlıklı konuşmasından sonra Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun “Üniversitelerin Bilimsel Yayıncılığa Katkıları” adlı sunumunu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Uzun, Trakya Üniversitesi bilimsel dergilerinin yayıncılık kalitesini artırmak amacıyla yaptıkları çalışmalardan bahsederek bu bağlamda gerek Trakya Üniversitesinde gerekse Bükreş Üniversitesinde çeşitli konferanslar düzenlediklerini belirtti. Prof. Dr. Cem Uzun, Balkanlara büyük önem atfettiklerini ve Prof. Dr. Enver Duran’dan bu yana Trakya Üniversitesi Rektörlük Binası’nın önünde tüm Balkan ülkelerinin bayraklarının bulunduğuna dikkat çekti. Ayrıca Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinin akreditasyon sürecini tamamladığını, bu durumun ilişkilerin daha da güçlenmesine katkı sağlayacağını belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Uzun “Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi adıyla yayın hayatına başlayan dergimizin adı 2011 yılında Balkan Medical Journal olarak değişti. Dergi, Türkçe ve İngilizce bilimsel makaleler kabul ederek yılda üç kez yayınlanıyor. Ayrıca dergimiz Pubmed/MEDLINE dizinine kabul edilerek Türkiye adresli üniversite dergileri için ilk ve tek olma özelliği taşıyor. Dergi kapsamında 20’den fazla bilimsel toplantı gerçekleştirdik ve bu toplantılar vasıtasıyla dergi editörlüğüne ilişkin bütün bilgi ve deneyimlerini aktardık.” dedi.

Bükreş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mircea Dumitru ise “Bilim, Gerçek, Demokrasi: Problemli Birliktelik” adlı sunumunu gerçekleştirdi.


Haber: Nurgül Sarsılmaz
Editör: Fırat Güngör
Fotoğraflar: Umut Kozakoğlu
Bu içerik 08.08.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 694 kez okundu.