BALKANLAR’DAN YOĞUN İLGİ GÖREN “KÜLTÜR MİRASI” ATÖLYESİ TAMAMLANDI

Trakya Üniversitesi Rektörlüğü ve Edirne Valiliği’nin iş birliğiyle Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından organize edilen, 18’i Avrupa ve Balkan ülkelerinden olmak üzere toplam 40 öğrencinin katıldığı “Kültür Mirası Atölyesi”nde, “Kent İçinde Anıt” konulu atölyeler dizisini başarıyla tamamlayan öğrenciler sertifikalarını aldı. Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından 3’üncüsü düzenlenen ve kapılarını bu yıl ilk kez yurt dışından katılımcılara açan Kültür Mirası Çalıştayı, Kosova, Arnavutluk, Makedonya ve Bosna Hersek başta olmak üzere Avrupa ve Balkan ülkeleri ile Türkiye’nin dört bir yanından gelen Mimarlık öğrencilerini, “açık hava amfisi” Edirne’de buluşturdu. Öğrencilerin, belirlenen alanlarda araştırma ve incelemeler yaparak projeler ortaya koyduğu çalıştayın bu yılki teması, “Kent İçinde Anıt” oldu. Edirne’nin kültür mirası içerisinde önemli bir yere sahip olan anıtsal yapıların çevreleriyle ve kentle ilişkilerinin yeniden yorumlanarak geçmiş ve günümüz bağlamında ele alındığı çalıştayda öğrenciler Dünya Mirası Selimiye Camii ve Çevresi, Ali Paşa Çarşısı ve Saraçlar Caddesi, Eski Camii, Tarihi Rüstem Paşa Kervansarayı ve Bedesten Bölgesi, Şah Melek Camii, Gazi Mihal Camii, Köprüsü ve Hamam Kalıntısı, Üç Şerefeli Camii, Makedonya Kulesi ve Sokullu Hamamı ile birlikte Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Sultan II. Bayezid Külliyesi ve çevresinde çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulundu.

Edirne’nin anıtsal kültür mirası ve çalışma alanlarına ilişkin bilgi ve tanıtım etkinliklerinin öğrencilerin deneyimlemelerine sunulduğu çalıştaya ayrıca rekor düzeyde başvuru yapıldı. Geçtiğimiz yıl 150 başvurunun gözlendiği çalıştay bu yıl, yurt içi ve yurtdışından mimarlık fakültesi öğrencilerinin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Başvuruların yoğun ilgi gördüğü çalıştaya, 22 farklı üniversiteden yaklaşık 250 başvuru olurken, belirlenen kriterler doğrultusunda seçilen 40 öğrenci çalıştay kapsamında birbirinden değerli ürün ve eserler ortaya koydu.

Çalıştay sonunda, Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Konferans Salonu’nda bir Kapanış Programı ve Sertifika Töreni tertip edilirken, öğrenciler tarafından hazırlanıp gösterime sunulan atölye çalışmaları, izleyenlerin beğenisini kazandı. Çalıştaya katılan öğrencilerin, 6 farklı gruba ayrılarak çalışmalarında kentin farklı noktalarını ele aldığı, kentin içinde yer alan anıtları yeniden değerlendirerek ortaya koydukları fikir projelerini poster halinde izleyenlerin beğenisine sundukları tören programına, hazırlanan kısa film gösterimleri damga vurdu. Türkiye’nin dört bir yanı ve Balkanlar’daki üniversitelerden gelen öğrenciler tarafından hazırlanan kısa film gösterimleri ve sergi, katılımcılardan büyük beğeni aldı.

Mimarlık Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Sertifika Töreni ve Mimar Kemalettin Holü’nde sanatseverlerin beğenisine sunulan Sergi’ye, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sennur Akansel, atölye yürütücüsü öğretim elemanları, yurt içi ve yurt dışından gelen öğrenciler ile tarih ve sanat meraklıları katıldı.

“Kültür Mirası” Çalıştayının kapanış ve sertifika töreninde konuşan Üniversitemiz Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sennur Akansel, öğrencilerin üniversite hayatında böyle çalışmalarda yer almasının önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz atölyede, tema olarak kent içindeki anıtları seçtik. Anıtsal yapıların çevreleriyle ve kentle ilişkilerinin söz konusu edildiği ve irdelendiği çalışmalarda, her grup öğrencimiz kendi çalışma alanına ilişkin farklı fikir projeleri ve çözüm önerilerini hazırladılar. Balkan üniversitelerinden öğrencilerin de geniş katılım gösterdiği çalıştay boyunca atölye çalışmaları sonucunda ortaya çıkan ürünleri bugün, burada sergiliyoruz. Öğrencilerimizin kısa sürede oluşturdukları, fikir projelerini sunar nitelikte hazırladıkları maketler ve gezilerde yapmış oldukları eskizlerden oluşan harika bir sergi bizleri bekliyor. Bu yıl ilk kez, uluslararası olarak gerçekleştirdiğimiz çalıştay programına katılan tüm katılımcılara ve emeği geçen değerli öğretim elamanlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, projenin üç yıl önce Edirne Valisi Günay Özdemir’in fikir ve destekleriyle ortaya çıktığını hatırlatarak, konuşmasına dönemin Valisi Günay Özdemir’in törene ilişkin paylaştığı mesajını ileterek başladı. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Edirne Açıkhava Amfisi Geleceğin Mimarlarını Yetiştiriyor Projesi’nin, genç mimarlara kattığı olumlu tecrübelerden ve gelişerek zenginleşmesinden büyük mutluluk duyduğumu ifade ederim. Sizleri tebrik eder, çalışmalarınızın ve başarılarınızın devamını dilerim.” Gelinen noktada, projenin büyük bir zenginliğe ve başarıya ulaştığının altını çizen ve bu durumdan memnuniyet duyduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Kısa sürede artan bir ilgiyle büyüyen ve atölyeleri, kısa film gösterimleriyle oldukça kapsamlı bir organizasyona dönüşen çalıştayımızın, bu yıl kapılarını yurt dışına da açarak uluslararası niteliğe kavuşması bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor. Selimiye’nin gölgesinde, gelmekten büyük keyif ve mutluluk duyduğum müstesna fakültemizde, öğrencilerimizi ağırlamak ve onlara eğitim olanağı sağlamaktan ötürü gururluyuz. Öğretim elamanlarımız ve öğrencilerimizle birlikte titizlikle hazırlanan hummalı bir çalışmanın değerli eser ve ürünleri ile buluşuyoruz. İlginin ve katılımın yoğun gerçekleştiği atölye çalışmaları neticesinde, birbirinden değerli, yeni ve farklı projeler ortaya çıktı. Önemli ve anlamlı bulduğumuz bu tür çalışmaların bir amaca ulaşarak, öğrencilerin elinde önemli referans ve donelere dönüşmesi bizler için son derece keyif verici. Burada edindiğiniz bilgi ve tecrübeler, gelecekte size rehberlik edecek. Bu çalışmayla sizlere, Edirne bilgisi ve sevgisini birlikte kazandırmış olduk. Gece ve gündüz sürekli sizlerle beraber olan, bilgi ve tecrübelerini sizinle paylaşan ve çalışmanın gerçekleşmesinde değerli emekleri olan Mimarlık Fakültemiz akademisyenlerine de teşekkürlerimi sunuyorum. Edirne, Osmanlı kültür ve medeniyetinin harikulade yaşandığı, hissedildiği, öğrendikçe merakının arttığı, insanı kendisine çeken, sahip olduklarıyla sarıp sarmalayan bir şehir. Siz ona dokundunuz, o da bir gül edasıyla sizi sardı, sarmaladı. Artık sizler de birer Edirnelisiniz. Her birinizi canıgönülden kutlar, hayırlı olmasını temenni ederim” ifadelerini kullandı.

Öğrenciler, sertifikalarını almadan önce eğitim süresince edindikleri bilgi ve tecrübelerden söz ederek, Edirne’den güzel anılarla mutlu bir şekilde ayrıldıklarını belirtti. Sertifikalarını, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sennur Akansel ve proje yürütücüsü öğretim elemanlarının elinden alan öğrenciler, misafirperverlikleri için Trakya Üniversitesi Rektörlüğü’ne ve Mimarlık Fakültesi’ne teşekkür etti.


Haber: Ali KÜÇÜKOĞLU
Editör: Sertan ATASOY
Fotoğraf: Umut KOZAKOĞLU
Bu içerik 18.09.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 1107 kez okundu.