BALKAN SENFONİ ORKESTRASI “BİR ÖĞRENCİ DE SEN OKUT” KAMPANYASI İÇİN SAHNE ALDI

Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarının “Bir Öğrenci de Sen Okut” kampanyası yararına düzenlediği Balkan Senfoni Orkestrası konseri büyük bir coşkuyla gerçekleşti. Prof. Ahmet Hamdi Zafer’in şefliğinde sahne alan Balkan Senfoni Orkestrası’na birbirinden değerli konuk sanatçılar da eşlik etti.

Trakya Üniversitesi Balkan Senfoni Orkestrası tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve bilet satışlarından elde edilen gelirin “Bir Öğrenci de Sen Okut” kampanyasına bağışlandığı anlamlı konser, Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Ahmet Hamdi Zafer yönetimindeki konserde Balkan Senfoni Orkestrası’na Prof. Dr. Sevil Ulucan Weinstein, Cumhur Görgün ve Eda Umay Akan gibi önemli isimler eşlik etti.

Türk ve Batı müziğinin en sevilen eserlerinin yanı sıra dünya sinema tarihine damga vuran film müzikleri ile opera aryalarından oluşan geniş bir repertuvarla sanatseverlerin karşısına çıkan Balkan Senfoni Orkestrası izleyenlere unutulmaz bir gece yaşattı. Konserde sahne alan Özel Çiçek Bale ve Dans Kursu, Özel Çocuk Akademisi Bale Kursu ile Sezai Irmak Art Akademi öğrencilerinin sergilediği dans ve bale gösterileri de büyük bir beğeniyle izlendi. Sürprizlerle dolu konserin sonunda Michael Jackson danslarıyla tanınan Dans Eğitmeni Barış Jackson’ın ünlü sanatçıya özgü dansları da izleyicilerden büyük alkış aldı.

Miniklerin Konseri Büyük Beğeni Topladı

Müzikseverlerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlik, Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı bünyesinde müzik eğitimlerine bu yıl başlayan miniklerin konseri ile başladı. İlk kez sahneye çıkan minikler, izleyenleri müziği Salih Aydoğan’a ve orkestra düzenlemesi Aminbay Sapayev’e ait olan “Hoş Geldin Yeni Yıl” şarkısı ile karşıladı. Balkan Senfoni Orkestrası eşliğinde katılımcılara keyifli dakikalar yaşatan minikler ardından hep bir ağızdan müziği Richard Rodgers ve orkestra düzenlemesi Aminbay Sapayev’e ait “Neşeli Günler” şarkısını seslendirdi.

Film Müzikleri Nostalji Yaşattı

Katılımcıların müzik ve sanata doyduğu muhteşem gecede, dünya çapında üne kavuşan filmlerin müzikleri seslendirildi. “Blues Brothers”, “Frozen” ve “Scent a Woman” gibi unutulmayan filmlerin beyaz perdeye de aktarıldığı konser, sanatseverlerden büyük ilgi gördü. İlk defa 2013 yılında yayınlanan ve animasyon dünyasının en sevilen filmlerinden Frozen’ın seslendirmesinde Bale Sanatçısı Irına Usta’nın öğrencileri orkestraya danslarıyla eşlik etti. Ünlü aktör Al Pacino'nun en iyi erkek oyuncu Oscar'ını kazandığı Scent a Woman adlı yapımın solistliğini ise İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevil Ulucan Weinstein yaptı.

Ünlü Bestecilerin Dünya Çapında Bilinen Eserleri Seslendirildi

Görkemli konserde dünyaca ünlü bestecilerin birbirinden özel eserlerine de yer verildi. Konserde Tango’nun efsanesi olarak bilinen en önemli bestecilerden Astor Piatsola’nın unutulmaz eserlerinden “Obliviyon”, Prof. Sevil Ulucan Weinstein’ın yorumuyla dinleyicilerle buluştu. Hafif orkestra müziğinin en büyük Amerikan ustalarından biri olan Leroy Anderson’un “Sleight Ride” şarkısı da seslendirilen yapıtlardan biri oldu. İtalyan ses sanatçısı ve besteci Vincenzo Di Chiara tarafından bestelenmiş "La Spagnola"yı ise Soprano Eda Umay Akan ve Bas Bariton Cumhur Görgün birlikte seslendirdi.

Johann Strauss tarafından bestelenmiş “Feuerfest”, “Radetzky Marşı”, İtalyan besteci Gioacchino Rossini’nin “Sevil Berberi” operası, Charles Gounod’un “Romeo ve Juliet”, Consuelo Velázquez ve Osvaldo Farrés’in ölümsüz eserleri “Besame Mucho” ile “Quizás, Quizás, Quizás”, düzenlemesi Oğuzhan Balcı’ya ait olan “Nazende Sevgilim”, Pascual Marquina Narro’nun “España Cañí”, Andrew Lloyd Webber’in “The Memory” ve Dmitrij Schostakowitsch’in “Jazz Suite Waltz” da konserde seslendirilen diğer eserler oldu. Balkan Senfoni Orkestrası, dünya repertuvarından geniş bir seçkiyi Prof. Dr. Sevil Ulucan Weinstein, Cumhur Görgün ve Eda Umay Akan’ın birbirinden güzel yorumuyla müzikseverlerle buluşturdu.

Konsere Edirne Kırmızısı Damga Vurdu

Balkan Senfoni Orkestrasınca düzenlenen konserde bir döneme damga vuran ve rengiyle dillere destan olan Edirne Kırmızısı’na da özel bir yer ayrıldı. Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleşen konsere Balkan Senfoni Orkestrası’nın tüm üyeleri, Edirne’nin en önemli kültürel değerlerinden biri olan ve Trakya Üniversitesinin elinde yeniden canlanan Edirne Kırmızısı renginde hazırlanan aksesuarlarla çıktı. Edirne Kırmızısı renginde kravat ve fularlarla sahnede yerini alan sanatçılar, konserde renkli görüntüler oluşturdu.

Trakya Üniversitesi Edirne Kırmızısı Projeler Koordinatörü, Özel Kalem Orkun Akman da ismiyle müsemma olduğu kente geri dönen efsane renk hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Edirne Kırmızısı’nın bu topraklardan dünyaya açılan bir renk olduğunu söyleyen Orkun Akman "Yıllar içinde sırdan zanaata, sanattan bilime, yerel atölyelerden küresel piyasalara doğru uzanan bir yolculuğun başkahramanı olan Edirne Kırmızısı, yüzlerce yıl aradan sonra Trakya Üniversitesinin farklı alanlarda başlattığı çalışmalarla doğduğu topraklara, ismiyle müsemma kente döndü. Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu'nun Edirne’nin öz değeri olan bu kültürel mirasa sahip çıkmasıyla başlayan çalışmalar üniversitemizin ziraat, tekstil, kimya eczacılık, edebiyat, turizm ve güzel sanatlar alanında yürüttüğü bilimsel araştırmalarla kent kültüründeki yerini iyice sağlamlaştırdı. Bu bilimsel çalışmaların yanı sıra ikili iş birliklerine giderek Edirne Kırmızısı’nı elle tutulur, gözler görülür bir hale getiriyoruz. Bu noktada Türkiye’nin köklü giyim markalarından Kiğılı ile hayata geçirdiğimiz iş birliği sayesinde Edirne Kırmızısı’nı soyut halden somut hale getirdik.” dedi.

Kırmızı rengin, pek çok duyguyu da içinde barındırdığını da ifade eden Orkun Akman “Birçok eski uygarlıkta kırmızı rengi; yeni bir yılı, tazelenmeyi, yeni başlangıçları temsil ediyor. Bu yılın rengi de kırmızı ancak Edirne Kırmızısı oldu. Çok da güzel oldu. Kırmızı, gerçekten de orkestraya çok yakıştı." ifadelerini kullandı.

Salonu tamamen dolduran dinleyiciler, yaklaşık iki saat süren konser sonunda sanatçıları uzun süre alkışladı.

Bu içerik 03.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 683 kez okundu.