BALKAN ARAŞTIRMALARI ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İstanbul Üniversitesi, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi ve Uluslararası Balkan Üniversitesi iş birliği ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun katılımı ile 6 Şubat 2018 tarihinde “Balkan Araştırmaları Çalıştayı” gerçekleştirildi. İstanbul Üniversitesinde gerçekleşen çalıştaya, Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tahsin Erkan Türe, Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Kocayusufoğlu ile akademisyenler katıldı.

Çalıştay açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu Edirne’nin tarihi ve kültürel yapısından bahsederek Trakya Üniversitesi’nin konumu gereği yüklendiği misyonu, “Her üniversitenin bir amacı vardır ama Trakya Üniversitesi özellikle Balkanlar’ı hedef almış ve bu coğrafyada etkinliği arttırmayı hedeflemiş bir üniversite olarak gelişimini sürdürmüştür.” şeklinde ifade etti. Bu anlayış ile Trakya Üniversitesi’nin Balkanlar’daki faaliyet ve etkinlikleri hakkında bilgi veren Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, etkili ve verimli olabilmek için koordinasyon içerisinde çalışmaya ihtiyacımız olduğunu vurguladı. Rektörümüz, “Balkanlar’da faaliyet gösteren büyükelçiliklerin, başkonsoloslukların, TİKA’nın, Yunus Emre Enstitüsü’nün ve diğer kurumların eş güdüm içerisindeki hareket etmelerini çok önemli buluyoruz. Bu kurumlar arasında eş güdüm sağlanabilirse çok daha etkili ve verimli olacağını düşünüyorum.” dedi.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Balkan ulusları ile ortak bir tarihi geçmişe sahip olduğumuzu vurgulamak ile birlikte akademik güç ve kabiliyetimizi ortaya çıkararak kazanımlarımızı da Ülke olarak tüm dostlarımızla paylaşmamız gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Mahmut Ak, “Ülkemizde 7,5 milyon yükseköğretim öğrencisi ve 150 bin akademik personel var. Türkiye bu akademik gücü ve kabiliyeti ile kendi ürettiklerini ülke içerisinde sınırlı tutamaz. Ülkemiz adına uluslararası referansı arttırmamız ülkemizin eğitim alanından çıkıp kendi genel iddialarını sürdürebileceği açık rekabet ortamına da katkı sunar.” İfadelerini kullandı.

Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tahsin Erkan Türe, Balkanlar’ın Türkiye’nin bir parçası ve devamı niteliğinde olduğuna vurgu yaparak bu sebeple oraya ilginin yoğun tutulması gerektiğini sözlerine ekledi. Prof. Dr. Tahsin Erkan Türe, Balkan Üniversiteleri arasında 2014 yılında kurulan ve Trakya Üniversitesi’nin Kurucu Başkanı ve sürekli Sekretaryası olduğu Balkan Üniversiteler Birliği’nin ve üye üniversiteler arasında her türlü bilimsel, sosyal ve kültürel iş birliğini geliştirmek amacıyla oluşturulduğuna dikkat çekti.

Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Kocayusufoğlu, “Bu çalıştayın çok anlamlı olacağını ve ileri atacağımız adımlarda sizlerin destekleri ile Balkanlar’ı daha güzel günlere götüreceğine inanıyorum.” dedi ve konuşmasını Uluslararası Balkan Üniversitesi’ndeki kampüs hayatı ve eğitim faaliyetleri hakkında bilgi vererek sonlandırdı.

Çalıştayda organizasyonel yapı ve tematik öncelikler, iş birliği alanları ve karar alma, yönetim ve uygulamada paydaş katılımı ile ilgili bilgiler verildi.

Çalıştay tartışma ve değerlendirme bölümü ile son buldu.

 

Bu içerik 08.02.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 1555 kez okundu.