ARDA MESLEK YÜKSEKOKULU’NUN ÖDÜLLÜ AŞÇILARINDAN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. ERHAN TABAKOĞLU’NA ZİYARET

Uluslararası düzeyde gastronomi dünyasının ülkemizde ağırlandığı, Türkiye’nin en büyük gastronomi yarışma ve festivalleri arasında yer alan “7. Alanya Belediyesi & Altın Kepçe Uluslararası Yemek Yarışması”nda elde ettikleri derecelerle Edirne’nin yüz akı olan Trakya Üniversitesi Arda Meslek Yüksekokulu Aşçılık programı öğrencileri, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nu makamında ziyaret etti. Alanya’da 6 ülkeden 753 yarışmacının katıldığı yarışmada elde ettikleri başarılarla bireysel ödülleri toplayan Arda Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı öğrencileri ve başarının mimarı öğretim elemanları, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile bir araya geldi. Buluşmada öğrenciler, Trakya lezzetleriyle ödüle uzanan yolu ve başarı hikâyelerini anlatarak, Türkiye ve Edirne Gastronomisi hakkındaki görüşlerini paylaştı. Yurt içi ve yurt dışından Alanya’ya gelen pek çok yarışmacının, 3 gün boyunca farklı lezzetler ve şovlarla yeteneklerini gösterme imkanı bulduğu ve meslekte duayen olmuş önemli isimlerden oluşan jüri üyelerinin değerlendirdiği yarışmada, 1 altın, 2 gümüş ve 1 bronz madalya ve bir de kupa kazanarak lezzet ödüllerinin sahibi olan Arda Meslek Yüksekokulu öğrencileri Şevval Palabayık, Berk Kanat, Erkutay Avcı ve Doruk Efe Usluyer’e ziyarette, Trakya Üniversitesi Arda Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Yeşim Yeşiloğlu, Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hatice Palüzar ve Öğretim Görevlisi Şinasi Özmen eşlik etti.

Trakya Üniversitesi Arda Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Öğretim Görevlisi Şinasi Özmen, tamamen yöresel malzemelerden hazırlanan yemeklerle yarışmaya katıldıklarını belirterek, “Çok kısa bir hazırlık sürecinden geçerek katıldığımız, prestiji yüksek bir yarışmada önemli başarılara imza attığımızı düşünüyorum. Yerel lezzetleri gün yüzüne çıkartarak bilgi ve tecrübelerinizle birleştirdiğinizde Türk mutfağının zenginliğini ve büyüklüğünü daha iyi anlayabiliyorsunuz. Yarışmaya, ancak iki gün hazırlanma fırsatı bulabildik ve buna rağmen birçok başarı elde ederek Trakya Üniversitesi’ni gururlandırdık. Daha uzun süre hazırlık yapabilme imkânımız olsaydı eminim daha fazla başarıyla dönerdik. Birbirinden farklı yemeklerin hem sunum hem de lezzet açısından değerlendirildiği, 6 ülkeden 800’e yakın yarışmacının kıyasıya yarıştığı ciddi bir yarışmadan söz ediyoruz. Eğitimde kaliteye önem vererek öğrencilerin teorik derslerini, uygulamalı derslerle pekiştirebildiği ve bu bağlamda teoride aldıkları bilgiyi uygulamaya dönüştürdükleri modern mutfaklarımızda Türkiye ve dünyaya ait çeşitli lezzetleri yapmaya gayret ediyoruz. Derece elde eden ürünlerimizden pizzayı glütensiz un ve yöresel lezzetler kullanarak hazırladık. Hayrabolu tatlısını, Kırklareli’ne özgü Hardaliye sos eşliğinde hazırlayarak Uzunköprü’ye ait yöresel tahin ile ikram ettik. Hazırladığımız Osmanlı Şerbeti de yanına çok yakıştı. Yine Glutensiz hazırladığımız Trakya Sini Mantısı ve Dermason Fasulye eşliğinde Levrek Fileto, lezzeti ve sunumuyla jürinin ilgisini çekti. Öğrencilerimiz burada öğrendiği lezzetleri ödüllerle taçlandırmaya ve Trakya Üniversitesi’ni başarıyla temsil etmeye başladı. Üniversitemizin üstlendiği ‘Bölge Üniversitesi’ olma misyonuna yakışır bir şekilde, Edirne’nin ve Balkanlar’ın gastronomi değerlerine sahip çıkacak önemli bir kazanım niteliğinde olan eğitim mutfaklarının ve Aşçılık Programı’nın kente ve bölgemize kazandırılmasında Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun büyük emeği var. Bu çaba ve emeğin karşılığını kısa bir sürede madalyalarla taçlandırmak bizi son derece memnun etti. Aşçılık Bölümümüzün yanı sıra Trakya Üniversitesi bünyesinde açılacak bir Gastronomi Bölümü’nün de Trakya ve Balkan Mutfağı’na sağlayacağı katkının muazzam olacağına inanıyorum. Ayrıca, öğrencilerimiz eşliğinde yürüttüğümüz çalışmalarda ortaya çıkan yeni lezzetler için patent girişimlerinde de bulunabiliriz.” dedi.

Arda Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hatice Palüzar Aşçılık Programının, Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü altında yeni açılan bir bölüm olmasına rağmen, lezzet geliştirme ve deneyimleme noktasında dikkatleri üzerine çekmeyi başardığını belirterek adını ulusal ve uluslararası arenada duyurduğunu sözlerine ekledi. Dr. Öğr. Üyesi Hatice Palüzar, meslek yüksekokullarının Aşçılık Programı ve mutfaklarına olan ilgiyi şu cümlelerle ifade etti: “Edirne ve Trakya Bölgesi’nin yanı sıra Balkanlar’dan Edirne’ye gelerek mutfağımızı ziyaret eden aşçı ve mutfak meraklılarının beraberinde daha şimdiden programımızı tercih etmek istediğini belirten yüzlerce öğrencimiz oldu.”

Arda Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Yeşim Yeşiloğlu, Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü bünyesinde açtıkları 2 yıllık Aşçılık programı kapsamında öğrencilerine ilk günden itibaren en az 4 yıllık gastronomi bölümlerindeki kadar bilgi ve beceri kazandırmayı hedeflediklerini belirterek, “Başka okullardan, teknik liselerden bizim mutfağımızı eğitimimizi görmek için geliyorlar. Gayet olumlu dönüşler aldık. Beğenilen bir bölüm ve faaliyetlerimiz oldu. Bunun dışında yine oldukça anlamlı bir yemek yarışması ve festivalinde geniş bir lezzet yelpazesiyle önemli başarılar elde ettik. Yeni açılan bir bölüm olmasına rağmen, yüksek bir standart ve eğitim kalitesi yakaladığımızı düşünüyorum. Önümüzdeki dönem Osmanlı Mutfağı dersimiz de olacak. Ulusal basının ve önemli medya kuruluşlarının ilgisiyle karşılaşıyoruz. Özellikle Osmanlı mutfağını merak ediyorlar. Bu konuda iletişimimiz sürüyor. Mutfağımız yapılır yapılmaz öğrencilerimiz beyaz önlükleriyle mutfağa girdi. Bu sayede hızlıca pratik ve uygulamalı eğitimlerine başlamış oldular. Özgün yemekler ve lezzetlerle daha çok başarı elde edecekleri aşikâr. Öğretim elemanlarımızı ve öğrencilerimizi tebrik ediyorum.” dedi.

Yüzlerce elit aşçı, gastronomi sektörü duayeni, gurme, blogger ve TV yemek programcısı tarafından yakından takip edilen ve yöresel lezzetlerin tat ve sunum bakımından uluslararası standartta değerlendirildiği yarışmaya, ödülleriyle damga vurarak ülkemizi ve üniversitemizi başarıyla temsil eden öğrencilerimizi makamında kabul eden Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu öğrencileri tek tek tebrik ederek, “Üniversitemiz Arda Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı öğrencilerimiz, Alanya Uluslararası Yemek Yarışması’nda çeşitli kategorilerde önemli başarılar elde ederek bizleri gururlandırdı. Henüz çok kısa bir süre önce, 2018-2019 eğitim öğretim yılının başında gastronomi sektörüne önemli hizmet ve katkılar sunacak, geleceğin neferlerinin yetişeceği inancıyla eğitim faaliyetlerine başlayan Aşçılık Programı’nın çiçeği burnunda öğrencilerinin yakaladığı başarı bizleri heyecanlandırıyor. Trakya Üniversitesi, öğrencilerini bir adım öne taşımak için gerçekleştirdiği çalışmalara her yıl bir yenisini ekliyor. Edirne’nin yanı sıra bölgedeki çeşitli hizmet sektörlerinin ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte insan gücü yetiştirmek ve bunların istihdamına öncülük etmek maksadıyla alanında uzman akademisyenlerin katkılarıyla çalışmaya devam ediyoruz. Okulumuz ve öğrencilerimiz, modern ve donanımlı örnek uygulama mutfaklarımızda geliştirdikleri yöresel lezzetlerle kısa sürede adını ulusal ve uluslararası gastronomi dünyasında duyurmaya başladı. Yarışmada elde edilen başarı ve ödüllerin yanı sıra öğrencilerimizin ödül aldıkları lezzetlere, yarışma için ülkemizden ve yurt dışından Alanya’ya gelen usta isimlerin de büyük ilgi gösterdiğini biliyoruz. Tüm aşçılara ve sektörün profesyonellerine ardına kadar kapısını açtığımız mutfaklarımıza ilgi yoğun. Bu eğitim yılının başında, 40 öğrencisiyle eğitim faaliyetlerine başlayan Aşçılık Programı’na, ilgi ve talepler daha şimdiden artmış durumda. Edirne ve Trakya Bölgesi’ne uzun yıllar önemli hizmetler sunacak ve geleceğin aşçılarının yetişmesinde, coğrafyasına ve Balkanlar’a öncülük edecek Arda Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı, yurt içinden olduğu kadar Balkanlar’dan da çok sayıda öğrencinin hedefi haline gelmiş durumda. Bu bölümü açtık ve çok kısa sürede öğrencilerimizin başarılarından söz eder hale geldik. Geleceğin lezzet ustalarının meslek hayatlarına başarıyla hazırlandığını görmek bizleri mutlu etti. Öğrencilerimize daha güzel eğitim hizmeti vermek, pratiklerini geliştirmek ve meslek hayatlarına daha iyi hazırlamak amacıyla tüm imkânlarımızı seferber etmeye devam edeceğiz. Meslek yüksekokullarının çeşitli alanlarda elde ettiği başarıları da önemsiyoruz. Diğer meslek yüksekokullarımızın da benzer başarılarla adından söz ettireceğine inancımız tam. Ayrıca, meslek yüksekokullarımızı bölgesel sektörlerle iş birliği içerisinde daha verimli ve etkin kılacak çaba içerisinde de olmaya devam etmeliyiz. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Başarılarının devamını diliyorum” şeklinde konuştu.

Birbirinden değerli jüri üyelerinin beğenisini kazanmaktan ve sundukları farklı lezzetlerle başarılı olarak yarışmadan madalyalarla dönmekten mutluluk duyduklarını belirten öğrenciler, lezzet sırlarını ve hünerlerini Rektör Prof. Dr. Tabakoğlu ile paylaşarak, gelmeden hemen önce hazırladıkları ve pizza kategorisinde kendilerine altın madalyayı getiren “Trakya Yöresel Pizza”yı da ikram etmeyi ihmal etmedi. Çölyak hastalarına yönelik glutensiz un, tuzsuz Edirne peyniri, Edirne eski kaşarı, Edirne Osmanlı Köyü sucuğu, Edirne Tava ciğeri ve hamura aroma vermek için Kırklareli Hardaliye içeceği kullanarak hazırlanan pizzayı tadan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, çok beğendiğini ifade ederek patent alma girişiminde bulunabileceklerini belirtti. Ziyaret, günün anısına çekilen hatıra fotoğrafıyla sona erdi.

Bu içerik 04.02.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 1463 kez okundu.