4. ULUSLARARASI KATILIMLI ANADOLU ENERJİ SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen  “4.Uluslararası Katılımlı Anadolu Enerji Sempozyumu” açılışı 18 Nisan 2018 tarihinde Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sempozyum açılışına Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Cem Uzun ve Prof. Dr. Mümin Şahin, Mühendislik Fakültemiz Dekan V. Prof. Dr. Yılmaz Çan, Makine Mühendisliği Bölümü ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Öztürk, TÜBA Şeref ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Kakaç, Adnan Menderes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Ali Çengel, GAZDAŞ Trakya Bölge Direktörü Tamer Akaslan, İslamabad Ulusal Bilimler ve Teknoji Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Qurat-Ul-Ain Javed’in yanı sıra çok sayıda akademisyen, öğrenci ve davetli katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda Üniversitemiz Tanıtım Filmi’nin izlenmesinin ardından Öğr. Gör. Sela Can Dökmeci yönetiminde Devlet Konservatuvarımız öğrencileri Göknur Bilgin, Eylül Öztürk, Emre Özlü ve Batuhan Kaymaz’dan oluşan Yaylı Beşlisi tarafından Oda Müziği Konseri gerçekleştirildi.

Konser performansının ardından Üniversitemiz Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Öztürk ile Makine Mühendisliği Bölümü ve Sempozyum Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Oktay Hacıhafızoğlu tarafından Devlet Konservatuvarımız Öğr. Gör. Sela Can Dökmeci ve Yaylı Beşlisine teşekkür belgeleri takdim edildi.

Sempozyumun açılış konuşmasını Makine Mühendisliği Bölümü ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Öztürk yaptı. Prof. Dr. Öztürk konuşmasında Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü olarak ilk defa 2011 yılında Fırat Üniversitesi tarafından düzenlenen ve geçmiş yıllar içerisinde geleneksel ve uluslararası bir boyut kazanan Uluslararası Katılımlı Anadolu Enerji Sempozyumu’nun 4’üncüsüne ev sahipliği yapıyor olmaktan gurur duyduklarını belirterek “Bu sempozyum makine mühendisliğinin en önemli alanlarından biri olan enerji kapsamında termodinamik, ısı ve kütle geçişi, akışkanlar mekaniği, enerji verimliliği tasarrufu ve yönetimi, yenilenebilir enerji sistemleri, yeni ve temiz enerji teknolojileri, çevre kirliliği ve küresel ısınma, enerji politikaları, enerji sektöründe iş sağlığı ve güvenliği gibi konularda bilgi paylaşımını ve bilimsel tartışmaların sağlanmasını amaçlamaktadır. Ev sahipliğini yaptığımız sempozyum kapsamında 21 konu başlığı altında gerçekleştirilecek 45 oturumda 233 adet sözlü bildiri ve 22 adet poster sunum yapılacak olup Split Üniversitesinden Prof. Dr. Frano Barbır tarafından Uygulamalı Hidrojen Teknolojileri adlı bir workshop çalışması gerçekleştirilecektir. Ayrıca Sempozyum Onur Kurulu ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Kakaç, Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Ali Çengel, GAZDAŞ Trakya Bölge Direktörü Tamer Akaslan ile İslamabad Ulusal Bilimler ve Teknoji Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Qurat-Ul-Ain Javed konuşmacı olarak sunum gerçekleştirecekler. Sempozyumda ortaya çıkacak bilgi ve birikimlerin toplum ve çevre yararına hayata geçirilmesi dileğiyle emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.

Prof. Dr. Ayşegül Öztürk’ün ardından konuşan Mühendislik Fakültemiz Dekan V. Prof. Dr. Yılmaz Çan, öncelikle Uluslararası Katılımlı Anadolu Enerji Sempozyumu’nun ilk gerçekleştirildiği günden itibaren bugünlere gelmesinde katkısı ve emeği olan herkese teşekkürlerini sunarak artan dünya nüfusu ve yaşlanan dünyayla birlikte ortaya birtakım enerji sorunlarının çıktığını ifade etti. Prof. Dr. Yılmaz Çan konuşmasında “Dünyamızda birinci enerji kaynakları giderek azalırken ikinci enerji kaynaklarına yöneliş ve bununla birlikte enerji tasarrufu, enerji verimliliği hayatımızı bilfiil meşgul eden konular. Sempozyum kapsamında ele alınacak konu ve başlıklar ülkemizin enerji politikalarına yön verebilecek ve karar vericiler için son derece önemli olabilecek bir içeriğe sahip.” dedi.

4. Uluslararası Katılımlı Anadolu Enerji Sempozyumu’nun son açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Enerji’nin nasıl ki tüm kâinatın en önemli meselesi olduğu düşünülüyorsa hızla gelişen ve büyüyen Ülkemiz için de aynı ehemmiyete sahip olduğunu söylemek mümkün. Kâinat, geliştirdiği birbirinden farklı çözüm yolları ile enerji meselesini nasıl hallediyorsa güçlü Ülkem de bu çözüm yollarını kullanarak enerji meselesini halledebilir. Farklı çözümler ile enerji meselesini halleden Türkiye’nin dünya konjonktüründeki yeri de çok farklı olacaktır. Bu noktada biz üniversitelerin üzerine düşen görev de bu meselelere kendi içerisinde çözüm yolları üretmek ve farklı açılımlar geliştirebilmektir. Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilecek sempozyumun buna öncülük ediyor olmasından dolayı gururluyum. Trakya Üniversitesi, bugün burada tartışılacak konulara esasen kendi bünyesinde oldukça önem veren ve buluş niteliğinde birtakım çalışmalara imza atarak başarılı projeler geliştirmeyi sürdüren bir kurum. Güneş Bacası ve bunu hidrojen enerjisiyle birleştirme gayreti gibi farklı proje ve açılımlar ortaya koyduk. 2011 yılında günümüze var olan sempozyumu Üniversitemize davet ederek buradaki kitle ve beyin gücünü harekete geçirmeyi amaçladık. Sempozyumun Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilmesinde emeği olan Rektör Yardımcılarıma, Mühendislik Fakültesi Dekanlığına, Sempozyum Başkan ve Yardımcıları ile Bilim Kurulunda yer alarak katkı sunan tüm katılımcılara teşekkür eder, başarılı bir sempozyum olmasını dilerim.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun konuşmalarının ardından sempozyumda davetli konuşmacıların sunumlarına geçildi. İlk sunum, TÜBA Şeref ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Kakaç’ın “Nükleer Güç Reaktörlerinin Bugünü ve Yarını - Ülkemizde Durum” başlıklı sunumu oldu.

Prof. Dr. Sadık Kakaç’ın ardından Adnan Menderes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Ali Çengel, “Enerji Teknolojilerinde Yeni Gelişmeler” adlı sunumunu gerçekleştirdi.

Sempozyum, sırasıyla davetli konuşmacılardan GAZDAŞ Trakya Bölge Direktörü Tamer Akaslan’ın “Enerji Verimliliği, Tasarrufu ve Yönetimi” ve İslamabad Ulusal Bilimler ve Teknoji Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Qurat-Ul-Ain Javed’in “Fabrication of TMO (Transition Metal Oxides) Based Conapicuous Nanomaterials For Renewable Energy Devices” isimli sunumları ile devam etti.

19 ve 20 Nisan 2018 tarihlerinde de devam eden sempozyumda açılış konuşmaları ve sunumların ardından Balkan Kongre Merkezi’nde yer alan salonlarda oturumlara geçildi. Bu kapsamda 21 konu başlığı altında 45 oturum gerçekleştirilerek 233 adet sözlü bildiri ve 22 adet poster sunumu yapıldı.

 

 

 

Bu içerik 20.04.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 768 kez okundu.