“3. ULUSLARARASI TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL DERGİLER SEMPOZYUMU” BİLİMSEL YAYINCILIĞIN GELECEĞİNE IŞIK TUTTU…

Trakya Üniversitesi bilimsel dergileri başta olmak üzere akademik alanda yayıncılık kalitesini artırmak amacıyla Avrupa Bilim Editörleri Birliği’nin (EASE) katılımıyla düzenlenen “3. Uluslararası Trakya Üniversitesi Bilimsel Dergiler Sempozyumu”, Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
 
Hem bilimsel yayınların kalitesinin hem de uluslararası görünürlüğün artırılması ve iyileştirilmesi çalışmaları kapsamında “Nasıl Başarılı Bilimsel Yazar ve Dergi Editörü Olunur?” başlığıyla Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve iki gün boyunca yoğun katılım ve ilgiyle izlenen etkinliğin açılışına, Sempozyum Onursal Başkanlığı’nı üstlenen Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Sempozyum Başkanlığı görevini yürüten Avrupa Bilim Editörleri Birliği (EASE) Yönetim Kurulu Üyesi, TÜBİTAK ULAKBİM TR-Dizin Fen Bilimleri Komitesi Üyesi ve Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun’un yanı sıra Avrupa Bilim Editörleri Birliği (EASE) Başkanı Pippa Smart, eski Başkan Ana Marušić ile Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kemal Özdemir, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Levent Doğan, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Murat Yurtcan, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Tammam Sipahi, Uzunköprü Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. İsmail Kılıç, Sempozyum Sekreteri ve Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadri Kıran, Trakya Üniversitesi Bilimsel Dergi Editörleri ve Yardımcıları, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
 
3. Uluslararası Trakya Üniversitesi Bilimsel Dergiler Sempozyumu’nun açılışında konuşan ve Trakya Üniversitesi Bilimsel Dergileri ile Avrupa Bilim Editörleri Birliği (EASE) hakkında hazırladığı bir sunum eşliğinde katılımcılara bilgi veren, yakın zamanda ULAKBİM tarafından TÜBİTAK ULAKBİM TR-Dizin Tıp Veri Tabanı Komitesi Üyeliği’ne seçilen, Avrupa Bilim Editörleri Birliği (EASE) Yönetim Kurulu Üyesi ve Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, sloganlarının “Öğren, tecrübe et ve paylaş.” olduğunu belirterek, “Akademik yayıncılık ve bilimsel dergi editörlüğü konusunda, üniversiteler olarak daha ileriye gidebileceğimizi düşünüyorum. Ne yazık ki yazarlık ve editörlük eğitimleri, yetkin ve nitelikli bir biçimde gerçekleşmiyor. Sempozyum süresince ele alacağımız ve üzerinde büyük bir hassasiyetle duracağımız konular bu nedenle çok önemli. Bilimsel dergileri analiz ederek kaliteyi artırmak, mevcut durumlarını değerlendirmek, iyileştirme faaliyetlerinde bulunmak ve yapıyı geliştirmek amacıyla her yıl birçok toplantı ve çalıştay gerçekleştiriyoruz. Bu doğrultuda, bilimsel dergi editörleri ve yazarlarla bir araya geliyor, eğitimler düzenliyoruz. Yürüttüğümüz çalışmaların odağında, ‘Öğren, tecrübe et ve paylaş.’ mottosu yer alıyor. Bilimsel yayıncılık alanındaki tecrübelerimizi diğer dergilerimizle de paylaşarak, onlara katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Sempozyumumuzun ilk gününde, yazarlara yönelik ancak editörlerin de yararlanacağı önemli bilgiler paylaşılacak. İkinci gün ise ağırlıklı olarak editörler odaklı olacak.” dedi. 
 
Sempozyum kapsamında çok önemli ve kıymetli konuklar ağırladıklarını ifade eden Prof. Dr. Cem Uzun, “Avrupa Bilim Editörleri Birliği (EASE) Başkanı Pippa Smart ve eski Başkan Ana Marušić, sempozyumumuza katılarak bizlere çok önemli eğitimler ve dersler vermek üzere burada. Kendileri, akademik dergiler ve bilimsel yayıncılık alanında dünyanın en yetkin ve önde gelen isimleri. Beni kırmayarak aramızda bulundukları için kendilerine şükranlarımı sunuyorum. Pippa Smart, Avrupa Bilim Editörleri Birliği (EASE) Başkanı ve bağımsız yayın danışmanı. Akademik yayıncılık alanında 23 yıl gibi önemli bir tecrübeye sahip. Kendisi, editör gruplarına ve yayıncılara eğitim danışmanlığı ve stratejik kalkınma desteği sağlıyor. Profesyonel olarak eğitim verilen yayınlar üyesi ve çalışmaları pek çok bilim insanına rol model nitelikte. Pek çok editör ve yayıncıya ufuk açan, benim de ders ve eğitimlerine iştirak etme şansı yakalayarak önemli tecrübeler edindiğim, alanında uzman bir isim. Ana Marušić ise Anatomi Profesörü, Hırvatistan Split Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyomedikal ve Sağlık Araştırma Bölümü Başkanı ve Edinburgh Üniversitesi’nde Fahri Profesörlük yapıyor. Küresel Sağlık Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni ve Avrupa Bilim Editörleri Birliği (EASE) eski Başkanı. Daha önce Bilim Editörleri Konseyi (Council of Science Editors) ve Dünya Tıbbi Editörler Birliği (World Association of Medical Editors) Başkanlıkları yapmış olan Ana Marušić, halen aynı birliğin Araştırma Komitesi'ne de Başkanlık ediyor. Cochrane Bilimsel Komitesi Eş Başkanı ve Cochrane Hırvatistan'ın kurucusu. Ayrıca Split Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Küresel Sağlık Merkezi’ni kurdu. 200’den fazla hakemli makalenin yazarlığı dahil olmak üzere bir dizi önemli akademik başarıya sahip ve dünya çapında klinik çalışmaların yasal düzenlemesini değiştirmeye yardımcı olan klinik çalışmaların zorunlu tescil edilmesi politikasının yaratılmasında büyük rol oynadı. Araştırmalarıyla çok sayıda ödül aldı, son olarak 2016 yılında Bilim Editörleri Konseyi'nden Meritorious Ödülü aldı. Türkiye dahil olmak üzere bölgesine önemli katkıları olmuş mükemmel bir kişi. Kendisi Türkiye’ye birkaç defa ziyarette bulundu ve Trakya Üniversitesi Bilimsel Dergi Editörleri Çalıştayı’na katılarak bizlere ilham kaynağı oldu. Kendilerine tekrar teşekkür ediyorum.” dedi. 
 
Prof. Dr. Cem Uzun sözlerini şöyle tamamladı: “3. Uluslararası Trakya Üniversitesi Bilimsel Dergiler Sempozyumu, çevresel konulara dikkat çekilerek ve gerekli hassasiyet gösterilerek hazırlandı. Geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilen toplantı materyalleri doğaya zarar vermeyecek nitelikte. Sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçen Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na, Avrupa Bilim Editörleri Birliği’nin (EASE) önemli temsilcilerine, organizasyon komitesinde yer alan Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadri Kıran, Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıdvan Duran, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hande Güçlü, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Zehra Nihal Dolgun Altıntaş, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğr. Gör. Elvin Dinler ile Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Sayfa Sorumlusu Müge Atakan’a, saygıdeğer meslektaşlarım ve öğrencilere sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca, toplantının birçok editöre ulaşmasında katkısı olan TÜBİTAK ULAKBİM DergiPark’a teşekkür ediyorum.”
 
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “3. Uluslararası Trakya Üniversitesi Bilimsel Dergiler Sempozyumu kapsamında önemli isimleri Trakya Üniversitesi’nde ağırladıklarını ve uluslararası bir organizasyona ev sahipliği yaptıklarını belirterek, “Trakya Üniversitesi, yine tarihi bir güne tanıklık ediyor. Düzenlenmesinden gurur ve mutluluk duyduğumuz bir organizasyona ev sahipliği yapıyoruz. Çok değerli konuklar bugün bizlerle burada. Avrupa Bilim Editörleri Birliği (EASE) Başkanı Pippa Smart, eski Başkanı Ana Marušić, Avrupa ve Balkanlar’dan gelen bilimsel dergi editörleri, yayın kurulu üyeleri ve yayıncılıkla ilgilenen daha pek çok akademisyen ile üniversitemizin değerli dergi editörleri aramızda. Kendilerini burada görmekten, üniversitemizde ağırlamaktan onur duyduğumu ifade etmek isterim. Trakya Üniversitesi, 12 fakültesi, ulusal ve uluslararası alanda önemli yere sahip 14 bilimsel dergisiyle eğitime ve bilime katkı sunmaya devam ediyor. Avrupa Bilim Editörleri Birliği (EASE) Yönetim Kurulu Üyesi ve ULAKBİM tarafından TÜBİTAK ULAKBİM TR-Dizin Tıp Veri Tabanı Komitesi Üyeliği’ne seçilen Değerli Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Cem Uzun, Trakya Üniversitesi bilimsel dergilerini daha ileriye taşımak için var gücüyle çalışıyor. Aktif bilimsel yaşamımızın bir parçası olan akademik yayıncılık alanında kaliteyi yakalamayı kendisine misyon edinen Trakya Üniversitesi’nin, bu konuda çıtayı yükseltme hedefinden mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim. Farklı disiplin ve branşlardan pek çok bilimsel dergisiyle Trakya Üniversitesi, güçlü olduğunu hissettiği bu alanda zirveyi hedefliyor. Bu konuda fark yarattığımıza inanıyorum. Bölge dergiciliği, bölge yayıncılığı açısından önemli ve faydalı bir toplantı olacak. Konusunda uzman, Türk ve yabancı akademisyenlerin katılımıyla başarılı bir sempozyum olmasını dilerim.” şeklinde konuştu.
 
Trakya Üniversitesi, tarihçesi ve Balkanlar misyonu hakkında da katılımcılara bilgiler veren Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Trakya Üniversitesi’nin temelleri, 1488 yılında Edirne’de kurulan Sultan II. Bayezid Külliyesi’ne dayanıyor. Üniversitemiz, Osmanlı döneminde kurulan Külliye ve Darüşşifa’nın devamı niteliğinde. Kendimizi, 15. yüzyılda, tıp eğitiminde ve uygulamalarında tüm dünyada çığır açan ve ilham veren çalışma ve geleneğin devamı olarak görüyoruz. Bugün de aynı anlayışla çalışmayı sürdürüyoruz. Trakya Üniversitesi aynı zamanda, Balkanlar’a sınır ve komşu olmakla yönünü ve faaliyet alanını Balkanlar’a çevirmiş bir üniversite. 3.000’i Balkanlar’dan olmak üzere 3.300 uluslararası öğrencimiz var. Türkiye’ye öğrenim için gelen Balkanlı öğrencilerin ilk sırada tercih ettiği eğitim kurumu olmakla gururluyuz. Balkanların bizim için önemli olduğunu attığımız her adımda gösteriyor ve ilişkilerimizi geliştirebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Trakya Üniversitesi’nin yanı sıra 70 üniversitenin üyesi olduğu Balkan Üniversiteler Birliği'nin kurucusuyuz ve birliğin Daimi Genel Sekreterlik görevini yürütüyoruz. Bu oluşum, her yıl önemli toplantılarla büyüyerek gelişen ve Balkanlar’da önemli işler yapan bir birlik. Trakya Üniversitesi bilimsel dergilerinin yayıncılık kalitesini artırmak amacıyla düzenlenen sempozyumda emeği geçen herkese ve hocalarımıza gönülden teşekkür ediyorum.” dedi.
 
Sempozyumda açılış konuşmalarının ardından başlayan ve Avrupa Bilim Editörleri Birliği (EASE) Başkanı Pippa Smart ile eski Başkan Ana Marušić’in konuşmacı olarak yer aldığı oturumlarda, bilimsel dergilerin editör ve editör yardımcılarına; dergi kalitesini artırma yolları, uluslararası bilimsel yayıncılık standartları ve dergi yapılanması, iyi raporlama kılavuzları, yayın etiği intihal ve yazarlık, önemli ve etki faktörü yüksek indekslere kabul süreçleri, yüksek etki değerindeki dergilerde nasıl yayın yapılması gerektiği, bilimsel bir yayının en bilindik 10 reddedilme nedeni veya kabulü üzerine etkili olabilecek faktörler, editör ve hakemler ile iletişim, İngilizce ve dil sorunu noktasında karşılaşılabilecek zorluklar ve bu zorluklarla nasıl başa çıkılabileceği, ikincil dili İngilizce olan yeni yazarlar için istenmeyen etik problemlerin önlenmesi, bilimsel yayıncılık ve başarılı dergi editörlüğü için önemli ipuçları, küçük bilimsel dergilerin topluma katkısı gibi birbirinden önemli pek çok konuya Prof. Dr. Cem Uzun’un moderatörlüğünde değinildi.
 
Bilimsel yayıncılık için büyük önem taşıyan çalıştayda son olarak Prof.Dr. Cem Uzun moderatörlüğünde, “Ustalar ile Tanışma ve Dergi Değerlendirmesi” isimli bir panel gerçekleştirilerek, bilimsel yayıncılık alanında serbest soru-cevap oturumu yapıldı ve yakın zamanda Web of Science’a kabul edilen Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri dergilerinden “Trakya University Journal of Natural Sciences” ile Sosyal Bilimler alanındaki “Balkan Araştırmaları Dergisi”nin genel bir değerlendirmesi yapıldı.
 
Trakya Üniversitesi bilimsel dergiler editör ve editör yardımcılarının, Avrupa Bilim Editörleri Birliği (EASE) Başkanı Pippa Smart ve eski Başkan Ana Marušić ile tanışma ve dergi denetimi gerçekleştirme fırsatı bulduğu çalıştayın sonunda, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu tarafından, değerli sunumlarıyla 3. Uluslararası Trakya Üniversitesi Bilimsel Dergiler Sempozyumu’na önemli katkılar sağlayan, Pippa Smart ile Ana Marušić ve Sempozyum Başkanı, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun’a teşekkür belgeleri ve hediyelerini takdim ederek teşekkür etti.
 
Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, görevde oldukları 2.5 yıllık zaman diliminde ulusal ve uluslararası pek çok başarılı etkinliğe imza attıklarını belirterek, “Amacına ulaşan, büyük bir prestije sahip, çok önemli bir sempozyuma ev sahipliği yaptığımızı ifade ederken bunun onurunu sizlerle paylaşıyorum. Yalnızca kendi bilimsel dergi editörlerimize, yazarlarımıza ve Balkanlar’dan gelen katılımcılarımıza değil, kurumsal Facebook hesabımız üzerinden gerçekleştirdiğimiz canlı yayınla iki gün süresince 8.000’e yakın ilgiliye ulaştık ve dokunduk. Trakya Üniversitesi olarak önemli ve başarılı bir sempozyum gerçekleştirdiğimize inanıyorum. Bu önemli sempozyumu Trakya Üniversitesi’ne taşıyan ve önemli bir başarıya daha imza atan, kadim dostum, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Cem Uzun’u da huzurlarınızda tekrar tebrik ediyorum. Kendisi, işini her zaman layıkıyla ve başarıyla yerine getiren çok değerli bir bilim insanı. Çalışmalarıyla, Trakya Üniversitesi bilimsel dergilerine önemli bir standart ve kalite getirdi. Sırasıyla, bilimsel yayınlarımızı ve dergilerimizi ele alarak önemli indekslerin arasına taşıyor. İlk olarak, Balkan Medical Journal’i ele aldı. Balkan Medical Journal’ın, Pubmed/MEDLINE dizinine kabul edilmesinde önemli pay sahibi oldu. Bu önemli başarı Türkiye adresli üniversite dergileri için ilk ve tek örnek niteliğindedir. Ardından Trakya Üniversitesi’nin diğer bilimsel yayınlarına el atarak, onların başarısı için çaba ve emek harcıyor. TÜBİTAK, ULAKBİM tarafından, TR-Dizin Tıp Veri Tabanı Komitesi Üyeliği’ne seçilerek, yalnızca bölgesine değil tüm Türkiye’nin tıp dergilerine hizmet etme başarısını elde etti. Üniversitemizde 2014 yılında kurulmuş ve Türkiye'de tek olan, Dünya'da ise 18 örneğinin bulunduğu akademik tıp öğrenci dergisi olan Turkish Medical Student Journal, ülkemizde kabul gören ve önemli bir tarama veri tabanı olan TürkMedline tarafından taranan dergiler listesinde yer alıyor. Dolayısıyla, ‘Söz uçar, yazı kalır.’ düsturundan hareketle, yazmayı gelenek haline getirmeliyiz, daha çok yazmalıyız. Böyle önemli bir konuda, Cem Hocamız başta olmak üzere, bilgi ve tecrübeleriyle bizlere öncülük eden tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen sempozyuma, yurt içindeki birçok üniversiteden ve yurt dışından, Ukrayna, Makedonya, Yunanistan, Romanya ve Bulgaristan’dan gelerek katılan konuklarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum.” dedi.
 
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun konuşmasının ardından, 3. Uluslararası Trakya Üniversitesi Bilimsel Dergiler Sempozyumu’nda emeği geçen akademisyen ve öğrencilere, sempozyumun “çevre dostu” konsepti çerçevesinde, adlarına dikilen 10’ar adet fidana ait sertifikalar takdim edildi. Etkinlik, günün anısına gerçekleştirilen toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
 
Trakya Üniversitesi 3. Uluslararası Bilimsel Dergiler Sempozyumu - “How to Become Successful Authors&Editors of Scientific Journals”, https://www.facebook.com/trakyauniversitesirektorlugu/ adresinde canlı olarak yayınlanarak 8.000’e yakın kişiye ulaşırken, etkinliği Türkiye, Ukrayna, Makedonya, Yunanistan, Romanya ve Bulgaristan’dan olmak üzere toplam kayıtlı 222 katılımcı, Balkan Kongre Merkezi’nde takip etti. Trakya Üniversitesi’nden 128, diğer üniversitelerden 63 ve 23’ü yabancı, 4’ü TÜBİTAK, 4’ü yayınevinden olmak üzere geniş bir katılımcı kitlesiyle gerçekleşen etkinlik, Facebook üzerinden yapılan canlı yayın organizasyonunda, tek günde 1.575 kişilik etkileşim sayısına ulaşarak, önemli bir kitle tarafından takip edildi. Ayrıca, tüm oturumlara ait sunumlar ve video görüntüleri https://journals-symposium2018.trakya.edu.tr/ sitesine yüklenerek, Türkiye ve dünyadaki tüm bilimsel dergi editör, hakem ve yazarların yararına sunuldu. Trakya Üniversitesi’nde daha önce düzenlenen ilk iki sempozyuma ait görüntüler ise https://www.youtube.com/channel/UC-5lN7vU9GyeslPoXEnsUSQ/featured adresinden ulaşılabiliyor. 
 
Çalıştay programının son gününde ayrıca, Selimiye Camii, Hünkar Mahfili, Eski Kütüphane, Arasta Çarşısı ve Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’ni içeren bir tarih ve kültür gezisi düzenlendi. Gezinin son durağı olan Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’nde katılımcılara bir müzik dinletisi de sunuldu
Bu içerik 04.01.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 1649 kez okundu.