2019-KORONAVİRÜS İLK VAKALARINDAN BİRİ, TÜRKİYE’NİN EN PRESTİJLİ DERGİLERİNDEN BİRİ OLAN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BALKAN MEDİCAL JOURNAL'DA YAYINLANDI

Yayın kalitesiyle dünya çapında tanınırlığı ve güvenirliği tescillenmiş olan Trakya Üniversitesi Balkan Medical Journal, son sayısında koronavirüsün tanı ve tedavisinde önemli bilgiler sunan bir makaleye yer verdi. Virüsün ilk kez ortaya çıktığı Wuhan kentinin bağlı olduğu Hubei eyaletinde görev yapan Çinli dört uzman tarafından kaleme alınan, 50 yaşındaki bir kadının başarıyla sonuçlanan bulgu ve tedavisine ilişkin gözlemlerini bilim dünyasına duyurmak için yazdıkları ve tüm dünyada büyük yankı uyandıran makale Balkan Medical Journal’da yayınlandı.

Balkan Medical Journal dergisinden, online olarak da ulaşılabilen makale “CT Manifestations of Novel Coronavirus Pneumonia: A Case Report” (Yeni Koronavirüs Pnömonisinin BT Belirtileri: Olgu Sunumu)" başlığı ile yayınlandı. Hubei Tıp Kolejine bağlı Xiangyang Hastanesi'nde çalışan Çinli doktorlar Peng An, Ping Song, Kai Lian, Yong Wang isimli iki Radyoloji Uzmanı ile iki Enfeksiyon ve Solunum Yoğun Bakım uzmanının birlikte sundukları, 5 Şubat 2020 tarihinde alınan ve 4 Mart 2020 tarihinde kabul edilen yazıda, ağır pnömonili (zatürre) bir kadın hastanın Akciğer Grafisi ile birlikte Bilgisayarlı Tomografileri karşılaştırmalı olarak yorumlanıyor.

Makalede koronavirüslü kadın ile ilgili şu ifadelere yer veriliyor: “İş kadını olan elli yaşındaki hasta 'bir hafta ateş, ishal, iştahsızlık ve asteni' gibi yakınma şikayetleri ile başvurdu. Başlangıçta kendisine Tamiflu verildi. İnfluenza A virüsü serolojisi negatifti. Üç gün sonra hastanın semptomları düzelmediği için levofloksasin başlandı. Yeni koronavirüs nükleik asit testi negatifti. Hastalığın başlamasından önce hastanın bir iş gezisinde Wuhan'a gittiğine dikkat çekildi. Verilen tedaviye rağmen vücut ısısı 39.2 ° C'ye yükseldi ve daha ileri değerlendirme için kliniğimize sevk edildi. Daha sonra, göğüs bilgisayarlı tomografi yapıldı ve bilateral multifokal zemin cam opasiteleri ile konsolidasyon ile ayırıcı tanı olarak viral pnömoni önerdi ve sonraki 2019 yeni koronavirüs pnömonisi nükleik asit testi pozitifti.”

“Yeni Koronavirüs Pnömonisinin BT Belirtileri: Olgu Sunumu” adlı makaleye http://balkanmedicaljournal.org/uploads/pdf/pdf_BMJ_2192.pdf adresinden ulaşılabilir.
Bu içerik 19.03.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 3365 kez okundu.