1. ULUSLARARASI BALKAN PROTEZ-ORTEZ SEMPOZYUMU TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NİN EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Türkiye Protez-Ortez Bilim Derneği iş birliğinde düzenlenen “1. Uluslararası Balkan Protez-Ortez Sempozyumu”nun açılışı Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Vali Yardımcısı Mehmet Polat, Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, Türkiye Protez-Ortez Bilim Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatih Erbahçeci ile çok sayıda bilim insanı ve sektör temsilcilerini bir araya getiren sempozyum, protez ve ortez alanında son dönemki bilimsel ve teknolojik gelişmelerin hastalara olumlu şekilde yansıtılabilmesi adına önemli ve yenilikçi konulara değinilirken bez çanta ve tohumlu kalemlerin yanı sıra geri dönüşümlü ürünler, elektronik poster sunumları, fidan bağışları ve e-katılım belgeleriyle “Çevre Dostu Sempozyum” olma özelliğine de imza attı. Almanya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kosova, Romanya, Sırbistan ve Yunanistan’ın yanı sıra Türkiye’deki çeşitli üniversitelerden gelen akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilen sempozyumda konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, kendine Balkanları amaç ve görev edinen Trakya Üniversitesi olarak böyle bir sempozyuma ev sahipliği yapmanın önemine değinerek “Bir medeniyet, konu ne olursa olsun ihtiyaç sahiplerine nasıl davrandığı ile ölçülür. Gerçekten ihtiyaç sahibi bir bireyi yürütebilmek, hayatın içine katabilmek belki de en büyük mükâfattır.” dedi.

Saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende katılımcılar, Trakya Üniversitesi tanıtım filmini izledi. Daha sonra ise açılış konuşmalarına geçildi. Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Protez-Ortez Bilim Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatih Erbahçeci, Türkiye’deki engelliler için yaşamı kolaylaştıracak bilim ve teknolojilere katkı sağlamak amacıyla 1998 yılında Protez-Ortez Bilim Derneği’ni kurduklarını, 2002’de ise başına ‘Türkiye’ kelimesini eklediklerini belirtti. Derneklerinin en önemli amaçlarını ‘eğitsel ve bilimsel faaliyetler düzenlemek, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri üyelerine ve bu alanda çalışan sağlık profesyonellerine aktarmak, bu gelişmeleri hastalara yansıtmak, protez-ortez kaynaklarının optimum kullanımını sağlamak, protez ve ortez alanındaki ulusal ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapmak, karşılaşılan sorunları tartışmak ve bu alanda çalışan doktor, fizyoterapist, mühendis, protetist, ortetist ve protez-ortez teknisyeni arasında bilgi alıverişini sağlamak ve gelişmiş ülkeler arasında rehabilitasyonu gerçekleştirmek’ olarak sıralayan Prof. Dr. Erbahçeci, Trakya Üniversitesi ve Türkiye Protez-Ortez Bilim Derneği iş birliğinde düzenlenen “1. Uluslararası Balkan Protez-Ortez Sezpozyumu”nu gerçekleştirmenin heyecanını yaşadıklarını söyledi. Türkiye’de, lisans düzeyinde eğitim veren protez ve ortez bölümleri ile protez ortez teknikeri yetiştiren devlet ve vakıf üniversitelerinin sağlık hizmetleri meslek yüksek okullarında ortopedik protez ortez programları bulunduğunu kaydeden Erbahçeci, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

PROF. DR. ERBAHÇECİ: “HASTALARIMIZI ZORA SOKAN UYGULAMALARI ORTADAN KALDIRMAK İÇİN AKTİF GÖREV ALIYORUZ…”

“Biz ülkemizde protez ve ortez alanında her şeyin çok iyi olduğunu söyleyemeyiz. Bu alanda aslında pek çok sorunumuz var. Bu sorunlarla ilgili çalışmalar yapılıyor. Sağlık uygulama tebliğindeki fiyatlar ve sınıflamalarda devamlı güncellemeler yapılması gerektiği ortada. Ülkemizde protez-ortez kullanıcılarının kısa sürelerde ve istedikleri fonksiyonel protez ve ortezleri kullanmaları en büyük dileğimiz fakat bu süreler oldukça uzun. Protez-ortez kullanıcılarının üstlendiği bir katkı payı var, bu da hastalarımızı zora sokuyor. Bu durumun ortadan kalkması için çeşitli toplantılarda bunları gündeme getirerek aktif görev alıyoruz.”

PROF. DR. ERBAHÇECİ: “TÜM ÇALIŞMALAR, BEDENSEL ENGELLİLERİN YAŞAM KALİTESİN ARTIRMAYA YÖNELİK PLANLANIYOR...”

“Protez ve ortez alanındaki gelişmeler, bedensel engellilerin aktivitelerini yapabilmesi, protez ve ortezlerini işlevsel kullanabilmesini sağlarken aynı zamanda kullanıcının yaşam kalitesini artırmaya yönelik planlanıyor. Bu kapsamda teknolojik ürünler yelpazesi gün geçtikçe artıyor, yeni prosedürler kulanım alanına giriyor ve yeni ürünlerin Ar-Ge çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Hiç şüphesiz protez-ortez kullanıcılarının memnuniyeti sadece protez ve ortezlerin özelliklerine bağlı değil. Yeterli bilgi ve beceriyle donatılmış nitelikli, teknik elemanlarının teknolojiyi kullanarak oluşturdukları protez ortezler ile fizyoterapi ve rehabilitasyon yaklaşımlarının uygulanması da büyük öneme sahip. Balkan ülkeleri arasında protez-ortez alanında iş birliğini arttırmak, profesyoneller arası iletişimi güçlendirmek, ortak çalışmaların önünü açabilecek bir ortam sağlamak, bölgede protez ve ortez kapasitesini ve kalitesini geliştirmek amacıyla bu sempozyumun yapılması planlandı. Bu amaçla Balkan ülkelerinin katılımıyla birincisini gerçekleştirdiğimiz sempozyumun protez-ortez alnında çalışan profesyonellerle bu alanda hizmet veren firmalar arasında iş birliğini geliştirmek, iletişimi ve bilgi alışverişini sağlamak amacıyla faydalı olacağına inanıyoruz.”

Sempozyumdaki açılış konuşmasında katılımcılara “hoş geldiniz” diyen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise 8 bin yıllık tarihi bir geçmişe sahip olan Edirne’nin 92 yıl Osmanlı’ya başkentlik yaptığını hatırlatarak, “1361’de, hedefi büyük ecdadımız Edirne’ye geldiğinde burayı başkent yapmıştır ve 92 yıllık başkentlik süresi zarfında Edirne, Fatih’in doğup büyüdüğü, beylikten imparatorluğa geçen anlayışın oluştuğu, önce Balkanları sonra İstanbul’u fetheden ruhun yaşadığı şehir olmuştur. Her zaman İstanbul başkent olsa da bir eş başkent gibi Edirne önemini muhafaza etmiştir” dedi.

REKTÖR PROF. DR. ERHAN TABAKOĞLU: “EDİRNE, OSMANLI MEDENİYETİNİ EN İYİ ANLATAN ŞEHİRDİR…”

Edirne’nin, dünyada metrekare başına en fazla tarihi eserin düştüğü ikinci şehir olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu katılımcılara, Trakya Üniversitesi bünyesindeki Sultan II. Bayezid Külliyesi ve Sağlık Müzesi’ni mutlaka görmelerini tavsiye ederek, “1488’de dünyanın en ileri tıp uygulamaları bu topraklarda yapılıyordu ve orada bir tıp medresesi vardı. Biz esasen üniversite olarak kendimizi o tarihin devamı olarak görüyoruz. Selimiye’yi oluşturan bu medeniyet matematikte, fizikte ve sanatta oldukça ileri gitmişti. Güç ve kuvvette neydi derseniz, karşılığını Kırkpınar’da görebilirsiniz. Kısacası Edirne, Osmanlı medeniyetini en iyi anlatan şehirdir. Edirne Osmanlı’nın zor zamanlarında bütün Balkan şehirleri gibi büyük acılar da yaşamıştır. Dört işgal gören Edirne, bağrında 250 bin şehidimizi muhafaza ediyor. Bu anlamda da özel bir şehirdir Edirne.” dedi.

“KENDİMİZE BALKANLARI DERT, AMAÇ VE GÖREV EDİNDİK…”

Trakya Üniversitesi olarak kendilerine Balkanları dert, amaç ve görev edinen bir anlayışa sahip olduklarını ve bu doğrultuda tüm faaliyetlere mutlaka Balkanları eklediklerini ifade eden Rektör Tabakoğlu, Trakya Üniversitesinin Türkiye’de en çok Balkanlı öğrencinin öğrenim gördüğü üniversite olduğunun altını çizdi. Trakya Üniversitesinde okuyan 4.200 uluslararası öğrencinin 3 binden fazlasının Balkanlı olduğunu ve ayrıca Trakya Üniversitesinin, 80 üniversitenin üye olduğu Balkan Üniversiteler Birliğinin kuruculuğunu ve genel sekreterliğini yürüttüğünü kaydeden Prof. Dr. Tabakoğlu, bu yıl Bükreş’te daha sonra da Tuzla ve Zagreb’deki toplantıları organize edeceklerini kaydetti.

Konuşmasının sonunda, Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen sempozyumun bir Balkan açılımı olmasını anlamlı bulduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Tabakoğlu sözlerini, “Bir medeniyet, her anlamda ihtiyaç sahiplerine nasıl davrandığı ile ölçülür. Gerçekten ihtiyaç sahibi bir bireyi yürütebilmek, hayatın içine katabilmek belki de en büyük mükâfattır. Buna katkı verdikleri için Türkiye Protez-Ortez Bilim Derneği’ne ve kongreyi organize eden akademisyenlere teşekkür ediyorum.” diyerek tamamladı.

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ ise yaptığı konuşmada sempozyumun gelenekselleşmesini ve kalıcı hale gelmesini temenni etti. Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Levent Öztürk’ün yaptığı “Aşkın Fizyolojisi” konulu sunum katılımcılardan büyük ilgi gördü.

İki gün süren ve workshop, konferans, oturum ve panellerden oluşan bilimsel etkinliklerin yer aldığı sempozyumun ardından, sempozyumda yer alan tüm sunumlar internette e-kitap üzerinden yayınlanacak.

EDİRNE VALİSİ EKREM CANALP’TEN SEMPOZYUMA ZİYARET

Edirne Valisi Ekrem Canalp “1. Uluslararası Balkan Protez-Ortez Sempozyumu” öncesinde ziyarette bulunarak Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Türkiye Protez-Ortez Bilim Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatih Erbahçeci ile bir araya geldi.

Vali Ekrem Canalp ziyarette, Türkiye’nin Balkalara açılan kapısı olan Edirne’de Bakan vizyonu ve misyonu çerçevesinde çok önemli etkinliklere imza atan Trakya Üniversitenin yine çok önemli bir organizasyona daha ev sahipliği yaptığını belirterek başarılı bir sempozyum geçmesi dileğinde bulundu.



Haber: Orkun Akman
Editör: Fırat Güngör
Fotoğraf: Umut Kozakoğlu
Bu içerik 22.10.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 857 kez okundu.