VII. ULUSLARARASI BALKAN TARİHİ ARAŞTIRMALARI SEMPOZYUMU TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE DÜZENLENDİ

Her yıl farklı bir Balkan ülkesinde organize edilen ve bu yıl “Balkanlar'a ve Balkanlar’dan Anadolu’ya Göçler (Osmanlı'dan Cumhuriyet'e)” temasıyla Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Balkan Tarihi Araştırmaları Sempozyumu” Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesinin yanı sıra Türk Tarih Kurumu, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, TİKA, Hırvatistan J. J. Strossmayer Üniversitesi ve Bosna-Hersek Tuzla Üniversitesi iş birliğinde Osmanlı Dönemi Balkan tarihi konusunda akademik çalışmaları artırmak, Balkan ülkeleri arasında kültür alışverişini geliştirmek, Osmanlı arşivlerinin Balkan tarihi açısından önemini ortaya koymak, Türkiye’nin Balkan ülkeleriyle dostluk ilişkilerini geliştirmek amacıyla düzenlenen sempozyumda, yurt içi ve yurt dışından altmışın üzerinde katılımcı bildiri sundu. 

Ülkemizden tarih alanında önde gelen isimlerden Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Karadağ Montenegro Üniversitesinden Prof. Dr. Šerbo Rastoder’in açılış oturumunu gerçekleştirdiği sempozyuma Edirne Başsavcısı Fatih Karabacak, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Bülent Eker, Bosna Hersek Tuzla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nermina Hadzigrahic, Edirne Baro Başkanı Av. Alper Pınar, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay ile dekanlar, müdürler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nun okunmasıyla başlayan açılışta Trakya Üniversitesi tanıtım filminin izlenmesinin ardından Devlet Konservatuvarı Yaylı Çalgılar Dörtlüsü bir müzik dinletisi sundu.

Türkiye ve Balkanların yanı sıra Fransa, Japonya gibi ülkelerden 80 katılımcının yer aldığı, “Balkanlar ve Göç” temasıyla düzenlenen VII. Uluslararası Balkan Araştırmaları Sempozyumuna ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Trakya Üniversitesi Balkan Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay, göçün insanlık tarihinin eski ve önemli olaylarından biri olduğunu ve Balkan göçlerinin merkezinin Edirne olması hasebiyle temayı bu yönde belirlediklerini dile getirdi.

Yurt içi ve dışından birçok üyesi olan Uluslararası Balkan Tarihi Komitesi (UBTAK) olarak uzun süredir Balkan Tarihi üzerine araştırmalar yapmakta olduklarını söyleyen UBTAS Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Babacan, komitenin amacının Balkan Tarihi’nin önemli bir kısmını oluşturan Osmanlı Dönemini araştırmak, Osmanlı kaynaklarının yerli ve yabancı tarihçilere, araştırmacılara açmak olduğunu belirtti. Bu kaynakların ortaya çıkarılması ile Balkanlarda Osmanlı Barışı’nı yeniden tesis edileceğini ifade eden Prof. Dr. Babacan, “Bu amaçla her yıl UBTAS adı altında uluslararası düzeyde sempozyumlar düzenlemekte, kitap-dergi çıkarmakta, akademik faaliyetleri teşvik etmekte ve yürütmekteyiz. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz sempozyumlarımızda Balkan ülkelerinin yanı sıra ABD, Fransa, İngiltere’den katılımcılar değerli katkılarda bulundu.” diyerek Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu başta olmak üzere sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Bu hikâyenin ortaklarından oldukları için gururlu oldukları söyleyen Hırvatistan J. J. Strossmayer Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Damir Matanovic, göç konusunun Balkanları birbirine bağlayan bir mevzu olduğunu ifade ederek “Bu konu sadece günümüzle sınırlı değil. Çok uzun zamandan beri devam eden bir süreçtir. Yani Balkanlarda tarihin her noktasında insanları yurtlarından edecek birtakım olumsuzluklar yaşanmıştır. Esasında göç kötü bir şeydir. Fakat göç zorunluluk ve aynı zamanda bir sorumluluktur. Biz de tam bu anlamda bugün bunu tartışacağız, göçün olumlu ve olumsuz taraflarını masaya yatıracağız.” dedi.

Türkiye ile Osmanlı’dan bu yana güçlü bağları olduğunu söyleyen Bosna Hersek Tuzla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nermina Hadzigrahic, üniversite olarak da Trakya Üniversitesi ile yıllardır süregelen bağlarını daha kuvvetlendirdiklerini dile getirdi. Bilimsel çalışmalar ile akademisyen ve öğrenci değişiminin bağın güçlenmesi için önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hadzigrahic, üçüncü kez bu önemli sempozyumun parçası olmaktan mutlu olduğunu ifade ederek Bosna Hersek’te Balkan Tarihi ve Balkanların Türkiye üzerindeki ilişkilerini araştıran çok sayıda araştırmacı olduğuna dikkat çekti.

Balkan tarihinin esasında bir göç tarihi olduğunu ifade eden Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz “Göçler, insanların istemeyerek tarihin ve şartların önümüze koyduğu acı gerçeklikler üzerinden yaşanan tarihi olgulardır. Son iki yüz yılık bir periyoda baktığımız zaman tam anlamıyla acıların paylaşıldığı göçler söz konusu. Acılarla dolu bir süreç. Tabi insanları bir yerden koparıp başka bir yere koymaları ayrılık ifade ediyor ama özellikle Balkanlar ve Anadolu arasındaki ayrışma bazen birleşme olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu ayrılıklar kalbin iki farklı coğrafyada aynı ritimle atıyor olması, bugün burada bir arada olmamızı sağlıyor.” dedi.

Edirne’nin tarihimiz açısından öneminden söz eden Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Balkanların fethi ile Anadolu’dan başlayan göç ve Balkanlardan gelen göçü bizzat yaşamış bir Balkan şehridir Edirne. Sokaklarıyla, taşıyla toprağıyla tarihi içinde barındıran Edirnemizde bu toplantının yapılmış olmasını çok anlamlı buluyorum. Trakya Üniversitesi, şehrin ruhunu anlayarak Balkanlara gönül vermiş; Türkiye’de en çok Balkanlı öğrencinin okuduğu üniversitedir ve Balkan Üniversiteler Birliğinin kurucusudur. Trakya Üniversitesi, tüm hocalarıyla bölgede bütün üniversitelere giderek dokunan bir üniversitedir. Balkanlarda ilk akla gelen Türk üniversitesidir. Bu birlikteliği kardeşçe artırarak yola devam edeceğiz.” dedi.

Sempozyum programı dahilinde Prof. Dr. Šerbo Rastoder Yugoslavya’dan Türkiye’ye göçü belgeleriyle anlattığı “Komünistler ve Muhacirler (1958-1971)” kitabının tanıtımını gerçekleştirirken; tanıtımın ardından katılımcılar için kitabını imzaladı. Kitap tanıtımının ardından Yabancı Diller Yüksekokul Sekreteri ve Fotoğraf Sanatçısı Rasim Sezen’in “Anıt Kent Edirne” adlı fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Sempozyum açılışı öncesinde Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, sempozyum sebebiyle Trakya Üniversitesinde bulunan Burdur Mehmet Akif Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Bülent Eker, Bosna Hersek Tuzla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nermina Hadzigrahic, Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay ile Hırvatistan J. J. Strossmayer Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Damir Matanovic’i makamında kabul etti.


Haber: Pelin Şenoğlu & Gizem Keskin
Editör: Sertan Atasoy
Fotoğraf: Umut Kozakoğlu
Bu içerik 07.10.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 295 kez okundu.