VALİ H. KÜRŞAT KIRBIYIK VE REKTÖR PROF. DR. ERHAN TABAKOĞLU, 4. ULUSLARARASI KÜLTÜR MİRASI ÇALIŞTAYI KAPANIŞ TÖRENİ’NE KATILDI

Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen “Uluslararası Kültür Mirası Çalıştayı” belge takdim ve kapanış töreni gerçekleştirildi. Çalıştaya katılan öğrenciler ve akademisyenler, belgelerini Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’ndan aldı.

Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından 2017 yılından beri düzenlenen “Edirne Açıkhava Amfisi Geleceğin Mimarlarını Yetiştiriyor: Kültür Mirası Çalıştayı” sona erdi. 2019 yılında kapılarını yurt dışındaki üniversitelerin mimarlık fakülteleri öğrencilerine de açan çalıştay İsveç, Kosova, Portekiz, Kuzey Makedonya ve Mısır başta olmak üzere Avrupa ve dünyanın farklı ülkelerinden önemli sayıda katılımcıyı ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen mimarlık öğrencilerini, “açık hava amfisi” Edirne’de buluşturdu.

Mimarlık Fakültesi ev sahipliğinde bu yıl dördüncüsü organize edilen “Kültür Mirası Çalıştayı”nın teması “Kültür Rotası” olarak belirlendi. Kültür rotası kavramından yola çıkarak öğrenciler, Edirne’nin kültürel rotalarının izlenmesi ve farklı kültürel rotaların oluşturulması ile ilgili çalışmalar gerçekleştirdi. Çevrim içi eğitimlerin, teknik gezilerin ve atölye çalışmalarının gerçekleştiği çalıştaya Avrupa ve Balkan ülkeleri ile birlikte Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 34 mimar adayı katıldı. İki hafta boyunca devam eden çalıştayın ilk haftasında katılımcılara 5 farklı ülkeden alanında uzman akademisyenler tarafından çevrim içi eğitimler verildi. Katılımcıların Edirne’ye gelmeden önce kenti farklı yönleriyle tanımalarını ve anlamalarını hedefleyen çevrim içi eğitimlerin ardından çalıştay, yüz yüze gerçekleştirilen etkinlik ve programlarla devam etti. Yurt içi ve yurt dışındaki farklı mimarlık fakültesinden gelen öğrenciler, şehrin tarihi mekânlarını ve kültür rotalarını gezerek atölye çalışmaları için bilgiler topladı. Teorik bilgilerin yanı sıra hocalar eşliğinde teknik geziler ile Edirne’nin kültür varlık ve mirası hakkında detaylı bilgiler edinen öğrenciler, 4 farklı atölyede proje fikirleri geliştirerek sunumlar hazırladılar.

Öğrencilerin, akademisyenler eşliğinde Edirne’nin kültürel mirası, dünya mirası eserleri, peyzaj alanları ve kültür rotası gibi konularda hazırladıkları “100. Yıl Cumhuriyet Rotası”, “Tarihin İzinde Ticaret”, “Roads of Edirne” ve “Integration of Edirne on Blue- Green Route” sunum ve videolar, programa katılanlarla paylaşıldı. Kentin farklı yönlerinin ele alındığı ve yeniden değerlendirilerek projelerle ortaya konulduğu programda öğrenciler tarafından sunulan video ve slayt gösterimleri, izleyenlerin büyük beğenisini kazandı.

Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi akademisyenleri ile birlikte Beykent Üniversitesinden Prof. Dr. Ayşe Nilay Evcil ve Yıldız Teknik Üniversitesinden Öğr. Gör. Dr. Mahmud Zeynel Abidin’in yürütücülüğünde gerçekleşen atölye çalışmalarıyla geleceğin mimarları tarafından ortaya konulan proje çıktıları, Mimarlık Fakültesi binasında açılan sergi ile katılımcılar ve ziyaretçilerle buluştu.

Mimar Sinan Salonu'nda gerçekleşen programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamide Burcu Özgüven, uluslararası katılımlı ve oldukça kapsamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptıklarını belirterek, çalıştayın başarıyla gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Proje koordinatörleri Arş. Gör. Dr. Tuğba Hatipler Çibik ve Öğr. Gör. Dr. Banu Gökmen Erdoğan da çalıştay kapsamında gerçekleştirilen eğitimler ve atölye çalışmalarına ilişkin bilgiler verdi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, projenin ilk kez 2017 yılında dönemin Edirne Valisi Günay Özdemir’in fikir ve destekleriyle ortaya çıktığını belirterek, bugün gelinen noktadan ve farklı ülkelerden gençlerle bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Edirne’nin, bünyesinde barındırdığı eşsiz güzellikler ve eserler ile oldukça zengin bir kültürel mirasa sahip olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Osmanlı mimarisinin köprü, cami, külliye, kervansaray gibi eşsiz örneklerinin yer aldığı, âdeta bir açık hava müzesi niteliğindeki Edirne, mimarlık okuyan öğrenciler için bir hazine değerinde. Kısa sürede artan bir ilgiyle büyüyen ve uluslararası bir niteliğe kavuşan çalıştay ile her yıl yurt içi ve yurt dışından çok sayıda mimarlık fakültesi öğrencisi, Edirne’yi yaşayarak öğreniyor ve sahip olduğu kültürel zenginliği yerinde görme fırsatı buluyor. Çalıştayı öğrencilerimizin, gençlerimizin ufkunu açarak mesleki gelişimlerine önemli bir değer katmasının yanında Edirne’nin anlaşılması ve tanıtılması açısından da kıymetli buluyoruz. Edirne, Osmanlı’yı en iyi anlatan şehir ve yurt dışında mimarlık okuyan öğrenciler buraya geldiğinde farklı bir yapıyı, kültürü ve medeniyeti yakından tanımış oluyorlar. Kent ve kente ilişkin değerlerin araştırılması ile içinde barındırdığı tarihsel ve kültürel zenginliğinin farklı bir perspektifle ele alınıyor. Tüm bu çalışmalar neticesinde kentin kültür varlıkları bir arada ele alınarak birbirinden değerli ve farklı projeler ortaya çıkıyor. Öğrencilerimizi gayretli ve özverili çalışmalarından dolayı kutluyoruz. Kentin mimari ve turizm anlamındaki tanıtımına ve gelişimine katkıda bulunacak çalıştayın düzenlenmesinde yoğun emek ve zaman harcayan hocalarımızla, davetimize iştirak ederek bizleri onurlandıran Sayın Valimize teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Programa katılan Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, yaptığı konuşmada Edirne'nin, Traklar ve Roma’dan Osmanlı'ya kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir şehir olduğunu belirtti. Trakya Üniversitesinin sunacağı akademik bilginin, şehrin geleceğinin planlanması açısından oldukça önemli olduğunu ifade eden Vali H. Kürşat Kırbıyık, “Burada değişik üniversitelerden hep birlikte bu ortak aklı ortaya koyduğunuz için teşekkür ediyoruz. Şehrin tarihi ve kültürel varlıklarını çok daha profesyonel bir bakış açısıyla, çok daha düzgün ve uzun vadeli bir perspektifle sunmamız gerektiğinin farkındayız. Bu konuda sizlerin yol göstericiliği son derece kıymetlidir. Ben burada geleceğin mimarları ile birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti tekrar ifade ediyor, hepinize başarılar diliyorum.” dedi.

Programda açılış konuşmalarının ardından çalıştaya katılan öğrencilere ve akademisyenlere sertifikalarını veren Vali H. Kürşat Kırbıyık ve Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, daha sonra mimarlık öğrencilerinin eskiz çalışmalarından oluşan resim sergisini gezdi.


Bu içerik 22.09.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 368 kez okundu.