ÜNİVERSİTEMİZDE “KAZAKİSTAN-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ VE YENİ DÜNYA DÜZENİ” KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler ve Hukuk Topluluğu tarafından düzenlenen, Kazakistan Cumhuriyeti Büyükelçisi Abzal Saparbekuly ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı’nın konuşmacı olduğu “Kazakistan- Türkiye İlişkileri ve Yeni Dünya Düzeni” isimli konferans 13 Mart 2018 tarihinde İİBF Prof. Dr. Fehmi Yıldız Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Ayhan Gençler ile akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Kazakistan Cumhuriyeti Büyükelçisi Abzal Saparbekuly’nin “Kazakistan Dış Politikası ve Kazakistan Türkiye İlişkilerinin Bugünü ve Geleceği” başlıklı konuşmasında “Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) içerisinde yer alan Kazakistan’ın 16 Aralık 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmesiyle Türkiye, Kazakistan Cumhuriyetini tanıyan ilk ülke olmuştur. Geride bıraktığımız 25 yıllık bir süreci değerlendirdiğimizde, Türkiye ile kardeş ülke olduğumuzu anlama fırsatı bulduğumuzu düşünüyorum. Bağımsızlığımızın kazanılmasından önce Türkiye ve Orta Asya coğrafyasında yaşayan pek çok Türk uluslar ile aynı kökten, tarihten, kültür ve dilden geldiğimizi bilmiyorduk. Yalnızca Anadolu’da yaşayan değil, Özbekistan’da, Azerbaycan’da, Kırgizistan’da, Türkmenistan’da yaşayan kardeşlerimiz olduğunu çok geç hissettik. Kazakistan ile Türkiye arasında kardeşlik duygusunun pekiştirilmesinde Türkiye’nin ve STK’ların önemi büyüktür. Türkiye ile devam eden ve sürekli gelişen akademik ilişkilerimizin temelinde 1990’lı yıllarda başlayan ‘Büyük Öğrenci Projesi’ vardır. Bunun sonucunda Türk Dünyası’ndan Türkiye’ye binlerce öğrenci gelmeye başlamıştır. Kazakistan’da Türkiye’de üniversite eğitimi görmüş ve mezun olmuş 15.000 kişi vardır. Siyasi ilişkilerimizin gelişmesinde iki ülkenin devlet adamlarının günümüze değin yaptığı katkılar ve oluşturduğu diyaloglar önemlidir. Dünyanın en güçlü devletleri içerisinde ilk 10 arasında yer almaya çalışan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, devlet geleneği ve uluslararası alanda iş birliğini geliştirme noktasında biz Türk Cumhuriyetlerine önemli destekler sunuyor. 2009 yılında Türk dili konuşan ülkeler arasında kapsamlı iş birliğini teşvik etmek amacı ile ‘Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’ kuruldu. Bu çerçevede düzenlenen zirveler kurumsallaştırılarak Türk Konseyi ve TÜRKPA’nın kuruluşları gerçekleşti. Kültür ve eğitim alanlarında da ilişkiler hızla gelişerek Türk kültür ve sanatının dünyaya tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacı doğrultusunda TÜRKSOY kuruldu. İş dünyasında Türk İş Konseyi; akademik alanda Türk Üniversiteler Birliği gibi uluslararası iş birliği kapsamında pek çok mekanizmadan söz etmek mümkündür. Türkiye ile Kazakistan arasındaki iş birliğini gelecekte de tüm alanlarda geliştirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, “Yeni Dünya Düzeni mi Yoksa Eski Dünya Düzenine Devam mı?” başlıklı konuşmasında “Dünya düzeni günümüzde tekrar en fazla tartışılan konulardan biri haline gelmiştir. Dünya, büyük güçler arasında büyük rekabetlerin yaşandığı, düşmanların tam olarak bilinmediği, sınırların tartışılır hale geldiği bir süreçten geçiyor. Bu tarihsel süreçlerin en yakın örnekleri olarak Suriye’de yaşananları ve Çin ile ABD ve Avrupa devletleri arasındaki ekonomik rekabeti, küresel güç olma yarışını ifade edebiliriz. Çin’in dünyada diğer güçlü ekonomilerin üzerinde yer almaya çalıştığı, önemli atılımlar gerçekleştirdiği bir süreçte ABD’nin eski ihtişamına kavuşma arzusu ile birlikte yeni dünya düzeni içerisinde mevcut konumunu yitirmeye başladığını görüyoruz. Tarihsel süreç içerisinde pek çok dünya düzeni tartışması yaşanmıştır ancak bizi asıl ilgilendiren 1945 yılında kurulan ve BM’in beş daimi üyesinin dünya düzenine ilişkin alınan tüm kararları veto edebilme yetkilerine sahip olmaları ile ortaya çıkan dünya düzenidir. Bu noktada ortaya çıkan ve asıl sorulması gereken soru, dünya tarihinin gördüğü ve 1945’ten beri devam eden yıkıcı ve küresel sonuçları olan bir olayın daha ne kadar devam edip etmeyeceğidir. Türkiye'nin ''Dünya, Beşten Büyük Büyüktür'' söyleminin içerideki ve dışarıdaki tartışmalara katkısı nedir ve ne olmalıdır? Bir başka ifade ile Henry Kissinger'ın Dünya Düzenleri isimli kitabının zamanlaması neden önemlidir? Bu noktada dünyadaki güç dengelerini ve dinamizmi doğru anlayıp analizler yapmak, politikalar geliştirmek son derece önemlidir.” dedi.

Konferans, Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun Kazakistan Cumhuriyeti Büyükelçisi Abzal Saparbekuly ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı’ya hediye takdimi ile sona erdi.

Konfrans öncesinde Kazakistan Cumhuriyeti Büyükelçisi Abzal Saparbekuly ve Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nu makamında ziyaret etti. 

Bu içerik 14.03.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 594 kez okundu.