TÜRÜNÜN EN YÜKSEK BÜTÇELİ SINIR ÖTESİ İŞ BİRLİĞİ ÇEVRE PROJESİNDE EDİRNE LİSESİ İLE MAVİ BÜYÜME BİLİMSEL KAFE ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesi öncülüğünde hayata geçirilen ve türünün en yüksek bütçeli sınır ötesi iş birliği çevre projesi olarak dikkatleri çeken “Mavi Büyüme için Sınır Ötesi İş Birliği: Mavi Büyüme Laboratuvarları” kapsamında, proje ortaklarından Edirne Lisesi ile “Mavi Büyüme Bilimsel Kafe” etkinliği gerçekleştirildi.

Trakya Üniversitesinin, INTERREG-IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İş Birliği Programı kapsamında, Edirne Lisesi ve Bulgaristan’dan Prof. Dr. Asen Zlatarov Üniversitesi, Akad N. Zelinski Yüksekokulu ortaklığında yürüttüğü "Cross-Border Regions Collaborate for Blue Growth: Blue Growth Collabs'' projesinde Blue Scientific Cafe (Mavi Bilimsel Kafe) etkinliği düzenlendi.

Trakya Üniversitesinden proje uzmanları ve Edirne Lisesi öğrencilerinin katılımıyla düzenlenen etkinlikte, çevre ve su kaynakları ile ilgili olarak çeşitli sunum, seminer, hackathon ve deney etkinliklerinin yanı sıra bilimsel ve teknik geziler düzenlendi. Edirne Lisesi’nden farklı öğrenci gruplarının katıldığı etkinliklerde, Trakya Üniversitesinden her biri alanında uzman akademisyenler görev aldı.

Bölgesel eğitim ekosisteminin farklı seviyeleri arasındaki iş birliği için yerel kapasiteyi geliştirmeyi ve böylece etkili ve uygulamaya dayalı eğitim ve öğretim için bir temel olarak bilimsel çalışmayı teşvik etmeyi amaçlayan etkinliklere Proje Koordinatörü Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Emre Atılgan, Edirne Lisesi Müdürü Recep Şentürk ile öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Tanışma etkinliklerinin ardından başlayan programda, ilk olarak projede görev alan Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belgin Elipek tarafından suyun önemi, su kaynaklarının korunması, su kaynaklarındaki çevresel sorunlar hakkında bir seminer gerçekleştirildi. Prof. Dr. Belgin Elipek ayrıca, Akuatik Ekosistemlerin Analiz ve Modelleme Laboratuvarı ve yürütülen çalışmalar hakkında öğrencilere bilgiler verdi.

Program, Mavi Büyüme’nin (Blue Growth) tartışıldığı, yenilikçi ve yaratıcı çözüm önerilerinin sunulduğu “hackathon” etkinlikleri ile devam etti. Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Aktaş, Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semiha Öztuna, Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Öterler ve Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Bağcı tarafından düzenlenen hackathon etkinliklerinde öğrenciler, çevre sorunlarına karşı fikir ve çözümler geliştirmeye çalıştılar.

Etkinlik kapsamında ayrıca, Trakya Üniversitesinde Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜTAGEM) bünyesinde kurulan Plastik ile Su Kirliliği Analiz Laboratuvarı, Akuatik Ekosistemlerin Analiz ve Modelleme Laboratuvarı, Su Ürünleri ve Biyoteknoloji Laboratuvarları gibi Mavi Büyüme Laboratuvarları’na ziyaret gerçekleştirildi. Araştırma ve analizlerin yapıldığı laboratuvarları ziyaret eden ve incelemelerde bulunan öğrenciler, örnek deneyler gerçekleştirme imkânı buldu.

İki gün boyunca devam eden proje etkinlikleri ile öğrenciler su yönetimi, doğanın ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına yönelik bilgi sahibi oldu ve çözüm önerileri geliştirmeye çalıştı.

Mavi Büyüme Bilimsel Kafe etkinliği, ikinci gününde de farklı öğrenci gruplarının katılımları ile gün boyunca devam etti.


Bu içerik 16.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 432 kez okundu.