TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDEN İSTİKLÂL MARŞI’NIN KABULÜNÜN 100. YILI ANISINA ULUSLARARASI SEMPOZYUM

Trakya Üniversitesi, 2021-İstiklâl Marşı Yılı nedeniyle TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un himayelerinde düzenlenen uluslararası sempozyuma ev sahipliği yaptı…

2021 İstiklâl Marşı Yılı nedeniyle TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu ile Trakya Üniversitesi iş birliği ve ev sahipliğinde “İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yılı Uluslararası Sempozyumu” düzenlendi. İstiklâl Marşı’nın yanı sıra Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un hayatı, çok yönlü kişiliği, fikirleri, eserleri ve sanatı ile millî ve manevi değerlerimize yaptığı katkıların ele alındığı sempozyuma, Türkiye’nin yanı sıra Kosova ve Kuzey Makedonya’dan çok sayıda bilim insanı ile davetli konuklar katıldı.

Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer şefliğinde Balkan Senfoni Orkestrası’nın, dünyaca ünlü Bas Bariton Burak Bilgili ve Soprano Sibel Demir eşliğinde seslendirdiği “Yemen Türküsü”, “Karahisar Kalesi”, “Eledim Eledim” Ah Bir Ataş Ver” ve “Çanakkale Türküsü” ile Trakya Üniversitesi kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’nın açtığı “Kabulünün 100. Yılında İstiklâl Marşımız ve Mehmet Akif Ersoy” sergisi de sempozyuma ayrı bir renk kattı.

Balkan Kongre Merkezi’nde COVID-19 önlemleri çerçevesinde gerçekleştirilen sempozyum, İstiklal Marşı'nın TBMM tarafından milli marş olarak kabul edilişinin 100. yılı olan 12 Mart 2021 tarihinde düzenlendi. TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop da programa video mesaj yolu ile katıldı. TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop mesajında şunları kaydetti:

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop: “İstiklâl Marşı, hürriyet ve bağımsızlığımızın göklerde yankılanan gür sesidir.”

“Özgürlük ve bağımsızlık yeminimiz olan İstiklâl Marşı’mızın kabul edilişinin 100. yılındayız. Millî mefahirimiz olan İstiklâl Marşımız, bir millî marş olmanın ötesinde sınırları Mîsâk-ı Millî ile belirlenen ve aziz şehitlerimizin kanlarıyla çizilen vatanımızın yaşadığı o zor günleri bizlere aktaran bir şaheserdir. Hürriyet ve bağımsızlığımızın göklerde yankılanan gür sesidir. İşgalci, istilacı ve sömürgeci emperyalistlere karşı isyan belgemizdir. Ecdadımızdan tevarüs eden medeniyetimizi ebediyete kadar yaşatma sözümüzdür. Asırlık marş hüviyetini kazanan İstiklâl Marşımızın 100. yılını bu anlayış ve inanç doğrultusunda yeniden idrak etmek ve gelecek nesillere aktarmak için gayret gösteriyoruz. Türk milletinin karakterlerini yansıtan, hürriyet ve bağımsızlığımızın sembolü İstiklâl Marşı’mızla ilgili bugün ülkemiz genelinde düzenlenen faaliyetlerden biri de Trakya Üniversitesinin ev sahipliğini yaptığı İstiklâl Marşı’nın Kabulünün 100. Yılı Uluslararası Sempozyumu’dur. Sempozyumun düzenlenmesine katkı veren ve emeği geçen herkesi ayrı ayrı tebrik ediyor, İstiklâl Marşımıza ve merhum Mehmet Akif Ersoy’a yaraşır nitelikte gerçekleşeceğine inandığım sempozyumun hayırlara vesile olmasını diliyorum. Vatanımızın bağımsızlığı, milletimizin özgürlüğü uğruna canlarını feda etmeyi göze alarak cepheden cepheye koşan aziz şehitlerimize, gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunuyor, mekânlarının cennet olmasını niyaz ediyorum. Bu vesileyle sempozyumun düzenlenmesinde büyük emekleri olan Trakya Üniversitesi’ne ve Türk Tarih Kurumu’na teşekkür ediyorum.”

Saygı duruşunda bulunulması, İstiklâl Marşı’nın okunması ve Prof. Ahmet Hamdi Zafer şefliğinde Balkan Senfoni Orkestrası’nın konseri ile başlayan sempozyum, Trakya Üniversitesi tanıtım filminin izlenmesinin ardından T.Ü. Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Merkezi Müdürü ve Doç. Dr. Nurten Çetin, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun açılış konuşmaları ile devam etti.

Doç. Dr. Nurten Çetin: “Akif; her zaman bizlere rehber olacaktır.”

Millî Mücadele’nin topyekûn bir hareket örneği olduğunu, tarihte eşi ve benzerine rastlanmadığını vurgulayan Doç. Dr. Nurten Çetin “Milletimizin verdiği bağımsızlık mücadelesinde hissettiği duygu ve düşünceler, bugün kabulünün 100. yılını kutladığımız İstiklâl Marşı’mızda destansı bir üslupla ifade edilmiştir. Milletimizin vatan sevgisini, bağımsız yaşama kararlılığını abideleştiren bağımsızlığımızın sembolü İstiklâl Marşı’mız, bağımsızlık mücadelesinin azim ve kararlılıkla sürdürülmesinde cesaret ve moral kaynağı olmuştur. Şair Mehmet Akif, İstiklâl Marşı’nı yazmak suretiyle İstiklal Harbi’mizin manevi cephesinde savaşan kahramanlardan biridir. Söylev ve eserlerinde Türk halkına yol gösterici olmuştur. Allah, bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın diyerek verilen mücadeleyi en güzel şekilde ifade etmiştir. Akif; kişiliği, millet sevgisi, mücadele azmi ve bağımsızlık aşkı ile her zaman bizlere rehber olacaktır. Ortak ideallerimizi ve duygu birliğimizi gönüllerimizde hissetmeye devam edecek ve İstiklâl Marşı’mızı ebediyen okumayı sürdüreceğiz.” dedi.

TTK Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin: “Millî Mücadele ruhunu yeni nesillere, öğrencilere, çocuklarımıza bunu aktarmamız lazım.”

Prof. Dr. Birol Çetin, Türk Tarih Kurumu olarak içinde bulundukları yılın “İstiklal Marşı Yılı” olarak ilan edilmesinden gurur duyduklarını belirterek bu vesileyle 2021 yılı boyunca çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini ifade etti. İstiklâl Marşı’nın yazılışının üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen o günün millî ve manevi duygularını bugün de aynı şekilde gönüllerinde yaşadıklarını söyleyen Prof. Dr. Birol Çetin, gelecek kuşakların da aynı duyguları hissetmeleri gerektiğini söyleyerek “Millî Mücadele döneminin şartları aslında bugün de devam ediyor. O gün çok büyük fedakârlıklar gösterildi. Bugün, bizim de aynı hassasiyeti göstermemiz lazım. Vatanımız, milletimiz çok kıymetli. Tarihçiler olarak hep tarih tekerrür ediyor, diyoruz. Bunun bilinciyle, bu ruhu yaşatmak üzere yeni nesillere, öğrencilere, çocuklarımıza bunu aktarmamız lazım. Başka bir şansımız, başka bir vatanımız yok.” dedi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu: “Mehmet Akif Ersoy’un adını Eğitim Fakültemiz binasında yaşatıyoruz.”

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu; Edirne’nin tarihi ve kültürü ile medeniyetimizden derin izler taşıyan kadim bir kent olduğunu belirttiği konuşmasında Trakya Üniversitesinin de kurulduğu günden itibaren tarihî mirasın vermiş olduğu sorumluluk ve bilinçle sahip oldukları değerleri korumak ve geleceğe taşımak adına çalıştığını kaydetti.

Edirne’nin, İstiklâl Şairi Mehmet Akif Ersoy için de müstesna bir yere ve öneme sahip olduğunu vurgulayan Rektör Tabakoğlu, Mehmet Akif Ersoy’un Edirne şiirinin “Edirne! İşte o İslam’ın âhenîn suru/Edirne! İşte o şarkın cebîn-i mağruru” beytini dinleyicilerle paylaştı.

Konuşmasına Mehmet Akif Ersoy’un, Edirne ile olan münasebetinin bununla da sınırlı olmadığını dile getirerek devam eden Rektör Tabakoğlu “Bugün Kosova sınırları içerisinde yer alan İpek’ten göçen bir ailenin, yani Balkanların evladı olan Mehmet Akif Ersoy’un memuriyet hayatındaki ilk görev yeri, Edirne’dir. Şehrimizde iki yıl ikamet etmiştir. Mehmet Akif’in Edirne’deyken yazdığı altı şiir onun sanat hayatının başlangıcı açısından oldukça önemli karineler taşır. Akif’in şehrimize ikinci gelişi ise daha fazla manevi değer taşır. 25 Kasım 1922 yani Edirne’nin kurtuluşunda şehre ilk gelen milletvekillerindendir Akif. Bizlerin de bu vesileyle büyük münevver, mütefekkir ve İstiklâl Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un adını, Edirne’ye yakışır şekilde Eğitim Fakültemiz binasında yaşattığını gururla ifade etmek isterim.” dedi.

“İstiklâl Marşımız, bir bağımsızlık bildirgesi ve mutabakat metnidir.”

Son olarak, Milli Şair Mehmet Akif'in aziz hatırasına sahip çıkmanın ve onu nesiller boyu yaşatmanın önemli olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “İstiklâl Marşı’nı anlayabilmek ve onun ruhunu kavrayabilmek için Mehmet Akif Ersoy’u ve benliğinde muhafaza ettiği millî ve manevi değerleri hakkı ile tanımamız ve bilmemiz gerekiyor. Şanlı bayrağımız ve onun istiklâlini ebedileştiren İstiklâl Marşımız, hiç şüphesiz bir milletin bağımsızlık sevdasını, kararlılık ruhunu ve inanmışlığını yansıtan bir bağımsızlık bildirgesi ve mutabakat metnidir. Geçtiğimiz yıl, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 100. yılını kutladığımız bu anlamlı günde, bu kutlu meclis tarafından İstiklâl Marşı’nın millî marş olarak kabulünün 100. yılını kutlamaktan büyük gurur ve onur duyuyoruz. Etkinliğimize katkı ve destekleri için Türk Tarih Kurumuna ve değerli başkanına teşekkür ediyorum.”

Programda açılış konuşmalarının ardından Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Doç. Dr. Nurten Çetin tarafından TTK Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin’e hediye takdim edildi.

Oturumlara geçmeden önce T. Ü. Merkez Kütüphanesinin hazırladığı “Kabulünün 100. Yılında İstiklâl Marşımız ve Mehmet Akif Ersoy” sergisinin açılışı gerçekleştirilerek sergide yer alan eserler incelendi.

Trakya Üniversitesinin Youtube hesabından canlı olarak da yayınlanan sempozyumun açılışına Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, TTK Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu ve Prof. Ahmet Hamdi Zafer ile il protokolü katıldı.
Bu içerik 15.03.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 799 kez okundu.