TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDEN DEPREMDE UZVUNU KAYBEDEN VATANDAŞA YARDIM ELİ

Trakya Üniversitesi, Kahramanmaraş’ta enkaz altından kurtarılan ve depremde bacağını kaybeden Vilhem Yıldırım’a yardım eli uzattı. Üniversite tarafından Edirne'de misafir edilen depremzedeye, Trakya Üniversitesi öğrencileri tarafından protez bacaklar yapıldı.

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde yaşayan ve bir bacağı diyabet hastalığı nedeniyle daha önce ampute edilen 56 yaşındaki Vilhem Yıldırım, büyük yıkıma neden olan deprem sonrası enkaz altında kalarak diğer bacağını da kaybetti. Trakya Üniversitesinin yeniden yürüyebilmesi için seferber olduğu depremzede vatandaşa, protez bacaklar takıldı.

Trakya Üniversitesinde öğrenim görmekte olan Kahramanmaraşlı bir öğrenci vasıtasıyla durumdan haberdar olan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İrfan Coşkun ve ekibi, afetzedenin yürümesini sağlamak amacıyla çalışma başlattı. Üniversite tarafından Edirne'de misafir edilen depremzedeye, okulun ortopedik ve protez laboratuvarında öğrencilerin de desteğiyle protez bacaklar yapıldı.

Protez bacaklar sayesinde yürümeye başladı

Depremler nedeniyle çok sayıda insanın uzuvlarını kaybettiğini söyleyen Trakya Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ortopedik Protez ve Ortez Programı Öğr. Gör. Hayati Kaya, “Süreç yaklaşık 2 ay sürdü. Yıldırım'ın yarasının iyileşmesi ve doktorlarından 'protez yapılabilir' olurunu aldıktan sonra hastamızı buraya getirdik. Protez uygulamamızı gerçekleştirdik. 2 aya kalmaz tek bir koltuk değneğiyle mobilize olur. Şu an dengeyi daha iyi sağlaması ve alışma sürecini tamamlaması için iki taraflı koltuk değneği kullandırıyoruz. Protezleri uyguladığımız gibi bağımsız, destek almadan yürümeye başladı. İnşallah daha iyi olacak.” dedi.

Yıldırım, protez bacaklara kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. Depremde birçok yakınını kaybettiğini dile getiren Yıldırım, “Depremde çok kötü şeyler yaşadık. Kaçalım derken sağlam bacağımız da yaralandı. Hastalığım nedeniyle bir bacağımı önceden kaybetmiştim. Buraya müracaat ettik, Allah razı olsun hocalarımdan iki bacağıma da protez yaptılar. Önceden tek ayakla zorlanıyordum. Şimdi çok iyiyim iki ayağımla. Tek ayakla koltuk değnekleriyle yürüyordum, biraz alışınca onları da bırakacağım inşallah.” diyerek duyduğu mutluluğunu dile getirdi.

Bu içerik 17.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 687 kez okundu.